Δράση στην Καρδίτσα για εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών

Η Φλόγα (παράρτημα Καρδίτσας) σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ – “Χάρισε Ζωή” διοργανώνουν μία τοπική εκδήλωση στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, στην πόλη της Καρδίτσας το Σάββατο 16 Οκτωβρίου από 10:30 έως 15:30 και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου από 11:00 έως 14:00 με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την εθελοντική συλλογή δειγμάτων για την εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε η κινητοποίηση πολιτών και έπειτα φορέων προκειμένου να βρεθεί συμβατός δότης μυελού των οστών για έναν 20χρονο Καρδιτσιώτη ο οποίος δίνει την μάχη του με την Λευχαιμία.

Το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή» είναι μια Δεξαμενή εγγραφής μη συγγενών εθελοντών δοτών μυελού των οστών, η οποία λειτουργεί υπό το Πανεπιστήμιο Πατρών. Όπως δήλωσε στο “Θεσσαλικό περισκόπιο” της ΕΡΤ εκπρόσωπος του “Χάρισε Ζωη” κ. Μαρία Κώστογλου το Κέντρο δραστηριοποιείται πανελλαδικά και εγγράφει ενδιαφερόμενους εθελοντές δότες στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών προκειμένου να βοηθά ασθενείς με καρκίνο του αίματος ή άλλες σοβαρές αιματολογικές παθήσεις, που έχουν ως μοναδική τους ελπίδα τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, ώστε να βρουν έναν συμβατό εθελοντή δότη.
Δότες μπορούν να γίνουν όσοι είναι σε ηλικία 18 έως 40 ετών, είναι καλά στην υγεία τους -δεν πάσχουν από αυτοάνοσα, δεν είχαν κακοήθειες στο παρελθόν και δε λαμβάνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή καλείται για τη διαδικασία της δωρεάς. Η κυρίως δωρεά γίνεται, από τη φλέβα με το αίμα. Σε κάποιες εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που αφορούν μωρά ασθενείς, η δωρεά γίνεται με παρακέντηση από το πλατύ οστό της λεκάνης, με απόλυτη ασφάλεια. Ουδέποτε, είπε η κ. Κώστογλου, η διαδικασία είχε να κάνει με τη σπονδυλική στήλη, πρόκειται για έναν “μύθο” ο οποίος θα πρέπει κάποια στιγμή να “σβηστεί”.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της “Φλόγας” εάν κάποιος δεν μπορείς ή δεν θέλει να γίνεις εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει οικονομικά οικονομικά την HLA-τυποποίηση των δοτών ώστε κάθε δότης να μπορέσει να γίνει και «εν δυνάμει δωρητής ζωής».

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.xarisezoi.gr, τα ιατρικά κριτήρια αναφέρονται εδώ https://www.xarisezoi.gr/iatrika-kritiria/ ενώ μπορεί κάποιος να καλέσει στη γραμμή ενημέρωσης 2610 – 969164.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας και έχει την στήριξη όλων των φορέων του νομού Καρδίτσας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος