Δράσεις ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας για την υγεία – “Ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ”

“Η τραγική κατάσταση που βίωσε η ανθρωπότητα με τη πανδημία του κορoνοϊού αποκάλυψε τη σημασία που έχει για τη χώρα μας το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στη δύσκολη συγκυρία οι δημόσιες δομές του κράτους, τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, σήκωσαν όλο το βάρος, υποστηρίζει ΝΕ ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας, με αφορμή το πρόγραμμα δράσεων που υλοποιεί το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:  “…Η πανδημία «έβαλε στο πάγο» τις ενέργειες ιδιωτικοποίησης, όμως η Νέα Δημοκρατία δεν άλλαξε. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θεσπίστηκε το 1983 (Νόμος 1397/1983) και αποτελεί εμβληματική πράξη της πρώτης διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ φέρει τις υπογραφές δύο κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Γεννηματά και του Παρασκευά Αυγερινού. Η Νέα Δημοκρατία τότε το είχε καταψηφίσει… Η Ελλάδα σήμερα έχει τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας δεν είναι απεριόριστες. Ενώ όμως είχαμε τη δυνατότητα διάθεσης νέων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να μην το αξιοποιήσει”.

Δράσεις ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας για την υγεία – “Ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ”

Δράσεις ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας για την υγεία – “Ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ”

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας έχει υλοποιήσει το τελευταίο διάστημα μια σειρά δράσεων για τη στήριξη των δομών του Ε.Σ.Υ. στη περιοχή. Όπως αναφέρουν, διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Τρεις Γιατροί όλοι και όλοι στη Ζαγορά οι οποίοι εξυπηρετούν ο ένας και τη Πορταριά, ο άλλος το Νοσοκομείο Βόλου. Ο τρίτος συνταξιοδοτείται σε λίγες μέρες ενώ οι οργανικές θέσεις προβλέπουν πέντε.
  • Χηρευμένη η θέση του μοναδικού διοικητικού υπαλλήλου, εδώ και κάποιες μέρες. – Δεν αντικαταστάθηκε η θέση Κοινωνικού Λειτουργού, ενώ τα Κέντρα Κοινότητας έχουν αναλάβει δύσκολα ζητήματα Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης και τα προβλήματα που διογκώνονται απαιτούν αρκετούς ειδικούς ψυχικής υγείας.
  • Καλύφθηκαν οι βάρδιες των οδηγών ασθενοφόρου με απασχόληση ατόμων με καθεστώς παροχής υπηρεσιών. Παραμένει όμως το πρόβλημα της έλλειψης όταν λείψει κάποιος σε διακομιδή.

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, όπως είχαμε δεσμευτεί, επισκεφθήκαμε το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, το μόνο στο Νομό… Έχουν ανατεθεί νέες ευθύνες και δημιουργήθηκαν νέες δομές στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, όπως το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο – πραγματικά θετική εξέλιξη. Οι αυξημένες ανάγκες όμως, με την ταυτόχρονη υποστελέχωση που υφίσταται το νοσοκομείο οδηγεί σε καταστάσεις που μόνο ντροπή προκαλούν στη λειτουργία του, όπως το «Εντέλεσθαι» για κάλυψη εφημεριακών αναγκών. Δυστυχώς τους ήρωες της πανδημίας τους υποχρεώνουμε να εξεγείρονται λόγω της απαράδεκτης κατάστασης στην οποία η κυβέρνηση φέρνει το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο. Ακόμα και οι απέλπιδες προσπάθειες της Διοίκησης αλλά και του υπολοίπου υγειονομικού προσωπικού δεν επαρκούν. Το οργανόγραμμα δεν καλύπτεται ούτε με τις αριθμητικές αλχημείες, ώστε να προσεγγιστεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό πληρότητας εργαζομένων, καθώς όταν λείπει οργανική θέση γιατρού δεν μπορεί να καλυφθεί με γραμματέα διοικητικού προσωπικού. Μόνο στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη φαίνεται λειτουργικό αυτό.  Σε μία περιοχή όπως η Μαγνησία, η μη λειτουργία Πνευμονολογικής κλινικής ή η λειτουργία της Αιμοδοσίας χωρίς γιατρό σε οργανική θέση μόνο θυμό πρέπει να προκαλεί στους πολίτες της Μαγνησίας.

Δράσεις ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας για την υγεία – “Ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ” Δράσεις ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας για την υγεία – “Ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: “Οφείλει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να στηρίξει άμεσα το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Φτάνουν πια τα παιχνίδια με την υγεία. Σοβαρό Ε.Σ.Υ. σημαίνει Ισχυρό Κράτος. Ισχυρό Κράτος σημαίνει δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου. Και αυτά ισχύουν ως δεδομένες αρχές και στο πλάνο των «golden boys» του επιτελικού κράτους. Ασχέτως αν οδηγούν ξεκάθαρα σε διάλυση την δημόσια υγεία προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Άμεσα πρέπει να ισχύσουν:

  • Μηχανισμός αντικατάστασης θέσεων βάσει οργανογράμματος
  • Ταχύτατη λειτουργία του μηχανισμού διορισμών
  • Κάλυψη «μικρών ειδικοτήτων» σε όλα τα νοσοκομεία
  • Κάλυψη των ελλείψεων σε βασικές ειδικότητες
  • Σοβαρός σχεδιασμός για την Εκπαίδευση Προσωπικού
  • Πλάνο ανάπτυξης & σωστής λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών & Ψυχικής Υγείας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος