Δρ. Γ. Χαρίτος: “Δεν μπορεί η πολιτική να εμπλέκεται στη δημόσια υγεία, μας αφορά όλους”

“Την ώρα λοιπόν που ο Βόλος ήταν κυριολεκτικά στα κάρβουνα, που οι άνθρωποι σε Βελεστινο, Σεσκλο, Αγχιαλο και αλλού εγκατάλειπαν τα σπίτια τους με τα μωρά να βήχουν στην αγκαλιά τους, που ο καπνός έπνιξε εμάς που ήμασταν 25 χιλιόμετρα μακριά, που η τέφρα κάλυψε τον ήλιο, εκείνη την ώρα τελικώς στην ατμόσφαιρα ΔΕΝ μετρήθηκαν αιωρούμενα σωματίδια!”. Τα παραπάνω λόγια αφορούν το δημόσιο προβληματισμό του Δρ. Ειδικού Παιδιάτρου Αναπνευστικών Προβλημάτων Παιδιών Γιώργου Χαρίτου, ο οποίος συμπληρώνει ότι οι μετρήσεις της ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με 12 σταθμούς, εντός του αστικού ιστού και ενός σταθμού και στην Α’ ΒΙΠΕ, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Μιλώντας σήμερα στην ενημερωτική εκπομπή “Με το βλέμμα στην πόλη” της ΕΡΤ Βόλου υπογράμμισε ότι

“Εμείς “σταθμούς” δεν έχουμε, μα κάνουμε κι εμείς κάποιες πρόχειρες μετρήσεις, με τις ουρές παιδιών που έφτασαν στο ιατρείο, με βήχα και ασθματικούς παροξυσμούς μήνα Αύγουστο, με μάτια που δακρύζουν. Οι ανακοινώσεις πρέπει να είναι συμβατές με την κοινή νοημοσύνη. Σε μια οικολογική καταστροφή θα υπάρχουν και αιωρούμενα σωματίδια. Η τελευταία ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ενός σταθμού πραγματοποιεί τους ελέγχους, υποστηρίζει ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες δεν υπήρξε καμία (!) επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα του Βόλου από τις πυρκαγιές. Μιλάμε εμείς οι επιστήμονες αλλά μιλάει και η κοινή λογική. Αυτό που έχει διαπιστωθεί σε όλες τις πυρκαγιές, όταν έχουμε καταστροφή βιομάζας, όταν έχουμε καταστροφή άλλων υλικών, μετάλλων κλπ, εννοείται ότι όλα αυτά απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα αιωρούμενα σωματίδια που τα εισπνέουμε όλοι εμείς. Αυτό συνέβη και στη δική μας περιοχή. Το ζήτημα που δημιουργείται και για μένα είναι ηθικό, είναι γιατί δε λέμε το αυτονόητο, για να έχουν οι πολίτες το νου τους και να μπορούν να προστατευτούν αποτελεσματικά. Αναμεσά μας ζουν άτομα ευπαθή, ηλικιωμένα, με χρόνια προβλήματα υγείας και τα παιδιά μας, που εξ ορισμού είναι ευπαθή απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις.

Όταν έχουμε ένα θέμα δημόσιας υγείας ο Χ επιστήμονας που μπορεί να κάνει μια μέτρηση στην ποιότητα του αέρα, του νερού, του εδάφους, έρχεται να εξυπηρετήσει μόνο τη δημόσια υγεία και να προστατέψει τους ανθρώπους. Είδαμε και στο πρόσφατο παρελθόν της χώρας, όταν στους επιστήμονες μπαίνει ένα πολιτικό φίλτρο φτάνουμε αλλού. Δεν μπορεί η πολιτική να εμπλέκεται στη δημόσια υγεία, μας αφορά όλους ασχέτως πολιτικών τοποθετήσεων και κομματικών αποχρώσεων.

Υπήρξαν συνέπειες στα παιδιά, και αυτές μπορούμε να τις κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες:

1.Η πρώτη αφορά στα παιδιά που ζουν στις πληγείσες περιοχές, Σέσκλο, Βελεστίνο κλπ. Είχαμε εισπνοή θερμού αέρα και αναθυμιάσεων κατά την εκκένωση. ΄Έφτασαν και στο δικό μου ιατρείο με παροξυσμικό βήχα , δακρύρροια, αίσθημα καψίματος στο λαιμό.

2. Η δεύτερη συνέπεια. Ακόμα κι όταν η φωτιά σβήσει, ο αέρας που μεταφέρει την τέφρα, μεταφέρει τα αιωρούμενα σωματίδια σε πολύ μεγάλη χιλιομετρική απόσταση.

3. Και η τρίτη, τα παιδιά αυτά πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Είχαμε μεγάλη αύξηση αναπνευστικών περιστατικών. Σχεδόν, όλα τα παιδιά που έχουν άσθμα πέρασαν από το ιατρείο, με δύσπνοια, με χαμηλό κορεσμό οξυγόνου, με ανάγκη λήψης εισπνεόμενων φαρμάκων κλπ.

Ωστόσο αυτό δεν αφορά αυτό μόνο τα ευπαθή παιδιά. Όταν έχουν συνέπειες. Έχουν καεί μέταλλα, πλαστικά, πυρομαχικά, δεν χρειάζεται να είσαι αλλεργικός για να σε πειράξουν τα αιωρούμενα σωματίδια. Όλα αυτά είναι εξαρχής ερεθιστικά για τους αεραγωγούς των ανθρώπων και ειδικά των παιδιών”.

Δρ. Γ. Χαρίτος: “Δεν μπορεί η πολιτική να εμπλέκεται στη δημόσια υγεία, μας αφορά όλους”

Στο ερώτημα πόσο ασφαλή είναι τα προϊόντα που καταναλώνουν παιδιά και ενήλικες από τις συγκεκριμένες περιοχές;

“Και μετά τη φωτιά υπάρχουν γονείς που ρωτούν αν είναι ασφαλές να αγοράσουν φρούτα, για παράδειγμα από το Διμήνι. Δημιουργείται μια αλυσίδα πραγμάτων. Νομίζω ότι είναι οκ, απλά πρέπει να τα πλύνουμε πολύ καλά πριν τα καταναλώσουμε. Καταλαβαίνετε ότι αν δεν υπάρξει ενδελεχής έλεγχος κανένας δεν μπορεί, από και η ΠΕ Μαγνησίας και να λέει ότι δεν υπήρξε ή δεν υπάρχει επιβάρυνση. Κάηκαν πολλά ποιμνιοστάσια. Τι θα κάνουμε με τα ζώα που επέζησαν; Υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν και πιο συγκεκριμένα η Ένωση Χημικών Ελλάδας, που είπαν ότι ίσως πρέπει κάποια ζώα να θανατωθούν. Η πληροφορία αυτή προκαλεί μεγάλη αναστάτωση. Πρέπει να γίνει μια αντικειμενική έρευνα στην ποιότητα εδάφους, νερού, στις περιοχές όπου σημειώθηκαν εκρήξεις πυρομαχικών, βλήματα με τοξικά βαρέα μέταλλα, αυτά δεν έχουνε περάσει στο έδαφος;”

Δρ. Γ. Χαρίτος: “Δεν μπορεί η πολιτική να εμπλέκεται στη δημόσια υγεία, μας αφορά όλους”
φωτο : τα επίπεδα σωματιδίων την ημέρα της πύρινης κόλασης, από τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου. Η γκρι οριζόντια γραμμή στην βάση είναι το όριο που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως ασφαλές για την ατμόσφαιρα. 

Καμία επιβάρυνση στα αιωρούμενα σωματίδια υποστηρίζει η Περιφέρεια

Καμία επιβάρυνση δεν παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα αιωρούμενα σωματίδια, σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού μέτρησης και παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βρίσκεται εγκατεστημένος στο πρώτο δημοτικό σχολείο Βόλου, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας:

Δρ. Γ. Χαρίτος: “Δεν μπορεί η πολιτική να εμπλέκεται στη δημόσια υγεία, μας αφορά όλους”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος