Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου: «Απώλειες» 1 εκ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών

Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου έχασε χρηματοδότηση ύψους 956.000 ευρώ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τις αποκαταστάσεις ζημιών που προκλήθηκαν από την πλημμύρα του Φεβρουαρίου 2018. Αυτό διαπιστώθηκε από τις αντιπολιτεύσεις στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν κλήθηκαν να εγκρίνουν την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Η ΛΑΣ, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη δημοτική αρχή επισημαίνοντας ότι ενώ γνώριζε για την απώλεια της χρηματοδότησης δεν ενημέρωσε το σώμα και φυσικά δεν φρόντισε εξαρχής, να μην χαθούν αυτά τα χρήματα

Ειδικότερα αναφέρει:

«Συγκεκριμένα για δύο εργολαβίες που αφορούν την αποκατάσταση ζημιών στην Δ.Ε. Μουρεσίου για τις οποίες είχαν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ του ανάδοχου και του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, αλλά δεν ορίστηκε επιβλέπων μηχανικός μέχρι την 31.12.2021 δεν είναι πλέον δυνατή η χρηματοδότηση.

Η πρώτη εργολαβία προϋπολογισμού 645.000 ευρώ περιλάμβανε την αποκατάσταση ζημιών στην Τ.Κ. Ανηλίουτης Δ.Ε. Μουρεσίου και συγκεκριμένα αποκαταστάσεις στις εξής θέσεις:

1. Είσοδος για Καμάρα (α) που αφορά πασσάλους θεμελίωσης και τοιχίο αντιστήριξης

2. Είσοδος για Καμάρα (β) που αφορά τοιχίο συρματοκιβωτίων και διευθέτηση όμβριων.

3. Χώρος στάθμευσης Καμάρα, που αφορά σε προσθήκη νέου τοιχίου επί πασσάλων.

4. Ρέμα Καμάρα 1 που αφορά ανακατασκευή τοιχίου και αποκατάσταση τάφρου όμβριων.

5. Ρέμα Καμάρα 2 που αφορά αποκατάσταση πρανών ρέματος και της παράπλευρης οδού.

6. Ρέμα καμάρα 3, αφορά κατασκευή νέου αγωγού όμβριων και αποκατάσταση οδού.

7. Ρέμα Καμάρα πλησίον ιδιοκτ. Τσικρικώνη που αφορά κατασκευή τοιχίου συρματοκιβωτίων

8. Δρόμος από την πλατεία προς Σταυρό που περιλαμβάνει τοιχίο αντιστήριξης και αποκατάσταση της οδού.

9. Ραντάρ, που αφορά τοιχίο συρματοκιβωτίων, διευθέτηση όμβριων και αποκατάσταση ασφάλτου.

10. Επίσης αφορά τον δρόμο Ανηλίου – Αγ. Δημητρίου, στη θέση ρέματα που αφορά τοιχίο αντιστήριξης επί φρεατοπασσάλων και αποκατάσταση δρόμου και τέλος τη 

11. θέση Κρασάκι Βρύση σχετικά με τη στήριξη πρανών με κατασκευή φρεατοπασσάλων

Η δεύτερη εργολαβία προϋπολογισμού 311.000 ευρώ περιλάμβανε την αποκατάσταση ζημιών στις Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου και Μουρεσίου της Δ.Ε. Μουρεσίου και συγκεκριμένα τις αποκαταστάσεις στις εξής θέσεις:

1. Βρεφονηπιακός σταθμός Αγίου Δημητρίου με την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης και αποκατάστασης της οδού.

2. Ξηρόβρυση – Πλατανάκια που αφορά την κατασκευή 2 τοίχων αντιστήριξης και αποκατάσταση της οδού.

3. Νταμούχαρη – Παπά Νερό πλησίον οικ. Αγαπητού που αφορά την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης και αποκατάσταση της οδού άνωθεν με ασφαλτο.

4. Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος που αφορά την κατασκευή νέων τοιχίων επι πασσάλων, αποκατάσταση περιτοιχίσεων και πλακοστρώσεων

5. Ρέμα Αγίου Ιωάννη προς Πλάκα με την κατασκευή τοιχίων σκυροδέματος και αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα της οδού.

Από τις δεκάδες περιοχές που έχουν υποστεί ζημιά σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και χωριά του Δήμου μας, εκτελείται μόνο μια εργολαβία στην Δ.Ε. Ζαγοράς που αφορά εννέα σημεία παρεμβάσεων και η οποία με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής δεν έχει ολοκληρωθεί, παρόλο που έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από τις πλημμύρες. Τις υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου, τις ροκάνισε σε επιχώσεις και εκσκαφές, σε πρόχειρα μπαζώματα για την παροδική διέλευση αυτοκινήτων και πεζών.

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες για την απώλεια χρηματοδότησης εκτέλεσης έργων, με δεδομένο ότι τα έργα είναι απολύτως αναγκαία και επείγοντα για την ασφάλεια των σπιτιών μας, της μετακίνησης και διαβίωσης στα χωριά μας. Η αργοπορία εκτέλεσης των έργων μεγαλώνει το πρόβλημα των κατολισθήσεων αφού το φαινόμενο διατηρείται σε εξέλιξη και επεκτείνεται σε γειτονικές περιοχές καθιστώντας τις ίδιες τις μελέτες, μετά την πάροδο χρόνων, ανεφάρμοστες.

Η αρνητική εξέλιξη απώλειας της χρηματοδότησης φανερώνει και την πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων, της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παλιότερα, καθώς και της πολιτικής της ΕΕ σχετικά με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Η  χρηματοδότηση για απολύτως αναγκαία έργα έρχεται με το σταγονόμετρο και ημερομηνία λήξης και αντιμετωπίζεται με τη λογική κόστους – οφέλους. Αντίθετα τεράστια ποσά επιδοτήσεων αποκομίζουν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και πολυεθνικές για έργα που ωφελούν την κερδοφορία τους, όπως καζίνο και VIPεγκαταστάσεις που κατασκευάζονται πάνω στις πλάτες μας. Τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που γίνονται ολοένα και πιο επίκαιρα στις μέρες μας, λόγω της κλιματικής αλλαγής υποβαθμίζονται και δεν χρηματοδοτούνται. 

Η έλλειψη οργανωμένης τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, η οποία παραμένει υποστελεχωμένη εδώ και 10 χρόνια με έναν μηχανικό, αποτελεί επίσης πρόβλημα σχετικό με την αδυναμία εκπόνησης μελετών και επιβλέψεων. 

Ζητούμε:

• Την άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των αποκαταστάσεων όλων των ζημιών που προκλήθηκαν από την πλημμύρα του 2018.

• Την στελέχωση της τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και τη μετατροπή σε τεχνική Διεύθυνση, με όλο το απαραίτητο δυναμικό για την μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή τεχνικών έργων αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος