Δημιουργία εικονικής γλυπτοθήκης των δημόσιων έργων γλυπτικής του Δήμου Βόλου

H Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου με πρωτοβουλία της αρμόδιας Αντιδημάρχου κ. Γεωργίας Μποντού-Τοκαλή, φιλολόγου-ιστορικού, έχει θέσει σε εφαρμογή και ολοκληρώνει ένα μακρόπνοο σχέδιο συστηματικής καταγραφής των δημόσιων έργων γλυπτικής που είναι τοποθετημένα σε εξωτερικούς χώρους, σε κοινή θέα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλου.

Μάλιστα, μετά την ενοποίηση των Δήμων με τον νόμο “Καλλικράτη”, η ανάγκη για καταγραφή των δημόσιων γλυπτών έγινε ακόμη πιο επιτακτική στον διευρυμένο πια Δήμο Βόλου.

Δημιουργία εικονικής γλυπτοθήκης των δημόσιων έργων γλυπτικής του Δήμου Βόλου

Μετά από αλληλογραφία και συνεργασία με τις δημοτικές ενότητες, τις δημοτικές κοινότητες και τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Βόλου αλλά και με τους τοπικούς φορείς πολιτισμού, όπως είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού έχει ήδη εντοπίσει και καταγράψει διάσπαρτα αγάλματα, προτομές, ανδριάντες, ηρώα, γλυπτικές συνθέσεις, στήλες και περίτεχνες κρήνες με γλυπτό διάκοσμο. Η Αντιδήμαρχος κ. Τοκαλή συντόνισε το έργο καταγραφής και τεκμηρίωσης των γλυπτών, το οποίο υλοποιήθηκε από την κ. Νικολέτα Τζάνη, ιστορικό τέχνης, ώστε να δημιουργηθεί ένας πλήρης και τεκμηριωμένος κατάλογος των δημοσίων έργων γλυπτικής του Δήμου Βόλου.

Στην φάση αυτή, προκειμένου η έρευνα να είναι χρήσιμη στο ευρύ κοινό, στους επισκέπτες της πόλης, στους ξεναγούς, στους φοιτητές, στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, από κάθε σημείο του πλανήτη, να ανακαλύψει την τοπική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας μέσα από την δημόσια γλυπτική, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού συνεργάστηκε με το Τμήμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών του Δήμου Βόλου, ώστε φωτογραφίες και πληροφορίες τεκμηρίωσης (τίτλος, καλλιτέχνης, στοιχεία εικονολογίας, συντεταγμένες θέσης) ενός μεγάλου αριθμού των έργων αυτών να αναρτηθούν με ελεύθερη πρόσβαση στην επίσημη ψηφιακή πύλη του Δήμου Βόλου www.dimosvolou.gr και πιο συγκεκριμένα στην ενότητα «Επισκέπτες»: https://dimosvolos.gr/el/glupta-dimou-bolou

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος