Διευρυμένη σύσκεψη για τη διευθέτηση της μετακίνησης των μαθητών της Μαγνησίας

Νέα ευρεία σύσκεψη για την μεταφορά μαθητών στη Μαγνησία αναμένεται να συγκαλέσει μέσα στην εβδομάδα η αντιπεριφερειάρχης Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, μετά το πρόβλημα που προέκυψε με περίπου 200 μαθητές του 10ου Γυμνασίου Βόλου και του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας. Οι μαθητές δεν έχουν λάβει δελτία δωρεάν μετακίνησης με το Αστικό ΚΤΕΛ, καθώς η σχετική δαπάνη δεν εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Διευρυμένη σύσκεψη για τη διευθέτηση της μετακίνησης των μαθητών της Μαγνησίας

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ERTNEWS «Σαββατοκύριακο από τις 5», ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, υποστήριξε ότι τόσο η Διεύθυνση όσο και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων εφαρμόζουν την ισχύουσα νομοθεσία.

Όπως ανέφερε, η Κοινή Υπουργική Απόφαση 50025/2018 δεν προβλέπει ότι για τη διαπίστωση του δικαιώματος δωρεάν μεταφοράς λαμβάνεται υπόψη απλώς η μικρότερη δυνατή απόσταση μεταξύ κατοικίας και σχολείου. Ορίζει ότι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας βεβαιώνει τους δικαιούχους, αφού εξακριβώσει την απόσταση, η οποία υπολογίζεται με βάση την «συντομότερη και ασφαλέστερη ενδεδειγμένη πεζή διαδρομή».

Ο κ. Σαβελίδης σημείωσε ότι το όριο των 2.500 μέτρων για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων εφαρμόζεται κανονικά. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως βάση υπολογισμού μία συντομότερη διαδρομή όταν, εξαιτίας των πραγματικών συνθηκών της, ενδέχεται να εκθέτει τους μαθητές σε κίνδυνο.

Κατά τον ίδιο, οι διευθυντές των σχολείων έχουν ευθύνη για την προστασία των μαθητών και δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν ασφαλή μία διαδρομή την οποία κρίνουν επικίνδυνη. Αντίστοιχα, ανέφερε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν μπορεί να τους κατευθύνει να ενεργήσουν αντίθετα προς αυτή την ευθύνη.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διευκρίνισε ακόμη ότι η προσφυγή του στην Εισαγγελία Βόλου είχε τη μορφή ενημερωτικής αναφοράς για ένα επείγον ζήτημα που αφορά την ασφαλή και απρόσκοπτη προσέλευση περίπου 200 μαθητών. Δεν επρόκειτο, όπως τόνισε, για μηνυτήρια ενέργεια κατά προσώπου ή φορέα.

Μέχρι να δοθεί οριστική διοικητική λύση, ζητήθηκε από τις διευθύνσεις των δύο σχολείων να καλέσουν τους γονείς και τους κηδεμόνες να μεριμνήσουν, εφόσον μπορούν, για τη μεταφορά των παιδιών τους. Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, πρόκειται για προσωρινό μέτρο ανάγκης και όχι για μεταφορά της θεσμικής ευθύνης στις οικογένειες ή για παραίτηση από το δικαίωμα των μαθητών στη δωρεάν μετακίνηση.

Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας, η διευθύντρια Διοικητικού–Οικονομικού Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, Έλσα Καραδήμου, παρουσίασε όσα προβλέπει η νομοθεσία για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ερωτηθείσα γιατί δεν εγκρίθηκε η δαπάνη για την έκδοση των συγκεκριμένων μαθητικών δελτίων, απάντησε ότι οι έλεγχοι στις πράξεις οικονομικού περιεχομένου έχουν αυστηροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν και ότι κάθε δαπάνη πρέπει να είναι απολύτως νόμιμη και πλήρως αιτιολογημένη.

Η κ. Καραδήμου διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέτασε η υπηρεσία, δεν τεκμηριώθηκε για τους συγκεκριμένους μαθητές η προβλεπόμενη ελάχιστη απόσταση των 2.500 μέτρων μεταξύ κατοικίας και σχολείου κατά την περσινή σχολική χρονιά 202502026 και για την νέα 2026-2027 ακόμη δεν έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις καθώς δεν έχουν αποσταλεί από τις Διευθύνσεις των σχολείων προς έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Μαγνησίας.

Στο σημείο αυτό εντοπίζεται η διαφορά στην προσέγγιση των δύο πλευρών. Η Περιφερειακή Ενότητα υπολογίζει την συντομότερη διαδρομή και θεωρεί ότι δεν πληρούται το όριο της απόστασης. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντιτείνει ότι η νομοθεσία αναφέρεται στην «συντομότερη και ασφαλέστερη ενδεδειγμένη πεζή διαδρομή» και υποστηρίζει ότι οι διαδρομές που ελήφθησαν υπόψη δεν είναι ασφαλείς για τους μαθητές.

Η κ. Καραδήμου γνωστοποίησε, τέλος, ότι η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων θα συγκαλέσει μέσα στη νέα εβδομάδα ευρεία σύσκεψη. Στόχος είναι να εξεταστούν οι περιπτώσεις των δύο σχολείων, καθώς και τυχόν άλλα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη μεταφορά μαθητών στη Μαγνησία.

Η ανακοίνωση της ΔΔΕ Μαγνησίας

«Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων εφαρμόζουν απολύτως την ισχύουσα νομοθεσία. Η ΚΥΑ 50025/2018, όπως ισχύει, δεν ορίζει ότι για τη διαπίστωση του δικαιώματος μεταφοράς λαμβάνεται υπόψη απλώς η μικρότερη δυνατή απόσταση κατοικίας–σχολείου. Ορίζει ρητά ότι ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας βεβαιώνει τους δικαιούχους κατόπιν εξακρίβωσης της απόστασης και ότι για τον υπολογισμό της λαμβάνεται υπόψη η «συντομότερη και ασφαλέστερη ενδεδειγμένη πεζή διαδρομή». Επομένως, το όριο των 2.500 μέτρων για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων εφαρμόζεται κανονικά. Εκείνο που δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό είναι να υπολογίζεται ως νόμιμη βάση μία συντομότερη διαδρομή η οποία, λόγω των πραγματικών συνθηκών της, ενδέχεται να εκθέτει ανήλικους μαθητές σε σοβαρούς κινδύνους. Η ασφάλεια δεν αποτελεί «πρόσχημα», αλλά ρητό στοιχείο της κανονιστικής διάταξης. Η εκπαιδευτική διοίκηση έχει, άλλωστε, ειδική και ρητά προβλεπόμενη ευθύνη για την υγεία και την προστασία των μαθητών. Για τον λόγο αυτό οι Διευθυντές των σχολείων δεν μπορούν να θεωρούν ασφαλή μία διαδρομή την οποία, με βάση τα πραγματικά δεδομένα, κρίνουν επικίνδυνη, ούτε η Δ.Δ.Ε. μπορεί να τους κατευθύνει να ενεργήσουν αντίθετα προς τη νομοθεσία και την ευθύνη που αυτή τους αναθέτει. Διευκρινίζεται επίσης ότι η προσφυγή του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Εισαγγελία Βόλου είχε τον χαρακτήρα ενημερωτικής αναφοράς για ένα επείγον ζήτημα που αφορούσε την ασφαλή και απρόσκοπτη προσέλευση περίπου 200 μαθητών στα σχολεία τους και όχι μηνυτήριας ενέργειας κατά οποιουδήποτε προσώπου ή φορέα. Παράλληλα, και αποκλειστικά ως προσωρινό μέτρο ανάγκης μέχρι να αποσαφηνιστεί οριστικά η κατάσταση, ζητήθηκε από τους Διευθυντές των δύο σχολικών μονάδων να απευθύνουν παράκληση προς τους γονείς και κηδεμόνες να μεριμνήσουν, κατά το δυνατόν, για τη μεταφορά των παιδιών τους. Η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μετακύλιση της θεσμικής ευθύνης στους γονείς ούτε παραίτηση από το δικαίωμα των μαθητών σε δωρεάν μεταφορά, αλλά αποσκοπεί αποκλειστικά στη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς προσέλευσής τους στο σχολείο έως ότου δοθεί οριστική διοικητική λύση. Η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας δεν υπεισέρχεται σε οικονομικές ή συμβατικές διαφορές μεταξύ άλλων φορέων. Οφείλει όμως να παρεμβαίνει όταν τέτοιες διαφορές επηρεάζουν την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών και την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Για εμάς το ζήτημα είναι σαφές: η νομιμότητα εφαρμόζεται στο σύνολό της και η ασφάλεια των μαθητών δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος