Διαρροές 50% στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου Αλοννήσου

Καλής ποιότητας αφαλατωμένο νερό πηγαίνει χαμένο

Διαρροές 50% στο δίκτυο ύδρευσης έχει ο δήμος Αλοννήσου λόγω του ότι το δίκτυο είναι παλιό με αποτέλεσμα να πηγαίνει χαμένο το νερό που πλήρωνε έναντι 1,94 ευρώ το κυβικό στην εταιρεία αφαλάτωσης με την οποία συνεργαζόταν πιλοτικά για δύο χρόνια. Σε λίγες ημέρες θα κατακυρωθεί σε νέο μειοδότη το έργο της αφαλάτωσης καθώς ολοκληρώθηκε στις 21 Νοεμβρίου ο ηλεκτρονικός διεθνής διαγωνισμός και ο δήμος περιμένει ότι το κόστος ανά κυβικό θα πέσει τουλάχιστον στο 1,50 ευρώ το κυβικό, όμως και πάλι το μισό νερό θα πηγαίνει χαμένο. Ο δήμος έχει έτοιμη τη μελέτη για την αντικατάσταση του δικτύου, ένα έργο προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ, όμως ακόμη δεν έχει βρει χρηματοδότηση.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου ανοίγουν οι προσφορές για το νέο διεθνή διαγωνισμό που έκανε ο δήμος Αλοννήσου για την εξεύρεση μειοδότη για το έργο της αφαλάτωσης. Η προηγούμενη σύμβαση λήγει την άνοιξη του 2018 όμως ήδη ο δήμος κατανάλωσε τις συμφωνημένες ποσότητες νερού και αυτή την περίοδο οι πολίτες καταναλώνουν το νερό των γεωτρήσεων το οποίο όμως δεν επαρκεί για τις καθημερινές τους ανάγκες. “Δεν αποτελεί αυτό πρόβλημα για τους Αλλοννησιώτες που όλοι διαθέτουν δεξαμενές και μπορούν να παίρνουν νερό κάθε δύο ή τρεις μέρες” αναφέρει ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης. Επιπλέον επισημαίνει ότι στη νέα σύμβαση με τον ανάδοχο που θα προκύψει προβλέπει περίπου 600.000 κυβικά νερό για πέντε χρόνια τα οποία μπορούν να καταναλωθούν, όποτε ο δήμος τα χρειάζεται, κυρίως τη θερινή περίοδο πουαπό 2.500 κατοίκους φθάνει τις 7000 μαζί με τους τουρίστες. “Εκτιμούμε ότι η τιμή δεν θα ξεπερνά τα 1,5 ευρώ το κυβικό έναντι 1,94 ευρώ το κυβικό της προηγούμενης σύμβασης που ήταν για δύο χρόνια για 170.000 κυβικά. Η διαφορά αυτή στο κόστος θα μετακυλιθεί στο δημότη” εξηγεί ο κ. Βαφίνης.

Διαρροές 50% στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου Αλοννήσου
Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης

Επιπλέον επισημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο ο δήμος εξασφαλίζει τις ποσότητες που χρειάζεται χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για μία επένδυση που κάνει αποκλειστικά ο ιδιώτης. Μάλιστα ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα ο δήμος Αλοννήσου είναι μοναδικός στην Ελλάδα και η πρακτική που ακολουθεί θα παρουσιαστεί σε ευρωπαίους δημάρχους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η μόνη σοβαρή αδυναμία του δήμου στο να παρέχει φθηνότερο νερό στους πολίτες έγκειται στο γεγονός ότι ο δήμος διαθέτει ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο από αμίαντο που επιπλέον παρουσιάζει πολλές διαρροές, με αποτέλεσμα να χάνεται το 50% του νερού. “Ο δήμος έχει έτοιμη μελέτη για την αντικατάσταση του δικτύου προϋπολογισμού 3.200.000 ευρώ περίπου. Είναι αδύνατον ένα έργο τέτοιου μεγέθους να αντιμετωπιστεί με πόρους του δήμου. Ήδη έχω ζητήσει και από την Περιφέρεια να βρούμε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ. Αν γίνει το δίκτυο θα μπορούμε να παρέχουμε νερό στους δημότες με χαμηλότερη ακόμη τιμή. Γιατί τώρα ο δήμος συμπεριλαμβάνει και κάποια λειτουργικά έξοδα για τη διανομή, τις αντλίες, τη ΔΕΗ, τους εργάτες ύδρευσης κλπ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος