Χρέη 400 δις και άνω ρυθμίζει ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Χρέη που ξεπερνούν τα 400 δις ευρώ αναμένεται να ρυθμίσει ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών  που ψηφίστηκε πρόσφατα ενώ στις 8 Αυγούστου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τα κόκκινα δάνεια τα επτά χρόνια της κρίσης εκτοξεύτηκαν με την Ελλάδα να είναι πλέον δέκα φορές πάνω από μέσο όρο της Ευρώπης, που είναι 4%.  Για το θέμα ενημέρωσε σήμερα επιχειρηματίες της Μαγνησίας ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης που δέχθηκε πλειάδα ερωτήσεων, κυρίως από επιχειρήσεις που τα χρέη τους δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας που διοργάνωσε την εκδήλωση.

Χρέη 400 δις και άνω ρυθμίζει ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Επισήμανε ότι αίτηση για να ρυθμίσουν χρέη μέσω αυτού του μηχανισμού μπορούν να υποβάλλουν όλων των ειδών οι επιχειρήσεις, αρκεί να έχουν συνολικά χρέη προς τους πιστωτές άνω των 20.000 ευρώ. Ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να γίνει διαγραφή της οφειλής, είτε είναι προς τράπεζα, είτε προς το δημόσιο.  Σε τι ύψος θα ανέλθει το ποσό της διαγραφής αυτό κρίνεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Ειδικά για το δημόσιο προβλέπει  ότι το ποσό που δεν θα διαγραφεί, θα μπορεί να ρυθμιστεί σε έως 120 δόσεις. Για τις τράπεζες ο νόμος δεν θέτει όριο δόσεων, μπορεί να είναι και περισσότερες από 120.  Επίσης,  μία επιχείρηση για να κάνει αίτηση για συμμετοχή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δεν απαιτείται να έχει φορολογική ενημερότητα. Οι επιχειρήσεις όμως που θα κάνουν αίτηση πρέπει να είναι βιώσιμες και να προσκομίσουν και μελέτη βιωσιμότητας. «Η επιχείρηση θα πρέπει να έχει μία τουλάχιστον καθαρή θετική θέση τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του 2016 που τώρα θα γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις» εξήγησε. Ερωτηθείς για τις μικρές επιχειρήσεις που τα χρέη τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ανέφερε ότι αυτό θα το ρυθμίσει άλλος νόμος.

Χρέη 400 δις και άνω ρυθμίζει ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση που ενημερώνει για το νόμο επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει αποδοχή και όλοι περιμένουν πότε θα ανοίξει το σύστημα.  Εκτίμησε ότι στην Ελλάδα, 100 περίπου δις είναι  τα χρέη προς τράπεζες, 100 δις προς δημόσιο και υπάρχει και το ιδιωτικό χρέος που δεν έχει μετρηθεί και μπορεί να είναι άλλο τόσο. «Μιλάμε για ένα νόμο που θα ρυθμίσει όλα αυτά τα χρέη και θα δώσει ανάσα στην επιχείρηση, η  οποία σήμερα έχει φθάσει στο σημείο να πληρώνει για το χρέος της αλλά αυτό να αυξάνεται. Δηλαδή πληρώνει τόκους και πρόστιμα και ελάχιστο κεφάλαιο. Τώρα δίνεται η δυνατότητα να κουρευτεί αυτό το πλασματικό χρέος και να μείνει το πραγματικό που μπορεί η επιχείρηση να βάλει σε σειρά και με τα χρήματα που της μένουν να προχωρήσει μπροστά», επισήμανε.

Χρέη 400 δις και άνω ρυθμίζει ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης επισήμανε ότι ο νόμος έχει πολλές ασάφειες. «Ενώ φαίνεται ένας ευνοϊκός νόμος κατ’ αρχήν περιορίζεται σε πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων. Και αυτές που δεν συγκαταλέγονται είναι οι μικρές επιχειρήσεις που σήμερα καλούνται να σταθούν όρθιες σε ένα δύσκολα οικονομικά περιβάλλον. Εάν δεν αλλάξει το κλίμα στην αγορά, εάν δεν πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, δεν σταματήσει η φορολαίλαπα θα έχουμε πολλά λουκέτα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» τόνισε.

Χρέη 400 δις και άνω ρυθμίζει ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Στη σημερινή εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής και της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος