Χρ. Τριαντόπουλος: Επιχορηγούνται επιχειρήσεις και αγρότες που επλήγησαν από Ιανουαρίου στη Μαγνησία

Η διαδικασία της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» συνεχίζεται και προχωρά στη Μαγνησία και, δη, στις περιοχές της Νέας Αγχιάλου και του Αλμυρού, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπό την παρακολούθηση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πρόκειται για μία διαδικασία που εδράζεται σε μία σειρά από αλλαγές και καινοτομίες, οι οποίες θεσπίστηκαν και ενεργοποιήθηκαν από τη θεομηνία «Ιανός» και έπειτα, διαφοροποιώντας ουσιαστικά το θεσμικό πλαίσιο των επιχορηγήσεων προς επιχειρήσεις που επλήγησαν μετά από μία φυσική καταστροφή. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος η εν λόγω διαδικασία ολοκληρώνονταν μετά από τρία, τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια και με το ποσοστό κάλυψης να ανέρχεται, μόλις, στο 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας.

Τα βασικά στοιχεία του νέου θεσμικού πλαισίου, όπως εφαρμόζεται στην περίπτωση της θεομηνίας «Ιανός», είναι τα εξής:

  • Παρέχεται άμεσα προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν άμεσα ένα ποσό ενίσχυσης, χωρίς να περιμένουν για χρόνια μέχρι να λάβουν την επιχορήγηση ύψους 30% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
  • Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής της προκαταβολής 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς, σε όσους δικαιούχους έχουν ολοκληρώσει τους φακέλους τους, χωρίς να χρειάζεται η αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση του συνόλου των φακέλων των δικαιούχων που είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία.
  • Περιλαμβάνονται -για πρώτη φορά- και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως επιχειρήσεις, καλύπτοντας, μεταξύ άλλων, μέσα παραγωγής, πρώτες ύλες, εργαλεία και μηχανήματα, ώστε να μην χρειάζεται οι αγρότες των πληττόμενων περιοχών να ενταχθούν στη διαδικασία των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (π. ΠΣΕΑ) που, συχνά, έχει ορίζοντα τριετίας, τετραετίας ή και περισσότερο.
  • Περιλαμβάνονται -για πρώτη φορά- και στοιχεία του ενεργητικού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που δεν καλύπτονταν από τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ και των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (π. ΠΣΕΑ), όπως, μεταξύ άλλων, προϊόντα, εμπορεύματα, πρώτες ύλες και έγγειο κεφάλαιο, ώστε οι αγρότες να καλυφθούν για ζημιές, για τις οποίες μέχρι πρότινος δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη.
  • Περιλαμβάνονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών -οι οποίοι όμως είναι εντός του ειδικού καθεστώτος- με την επιχορήγηση να ανέρχεται στο ήμισυ εκείνης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, ώστε να λάβουν επιχορήγηση και δικαιούχοι που μέχρι πρότινος βρίσκονταν εκτός της περιμέτρου των δικαιούχων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος