Χρ. Στρατηγόπουλος: Εκρηκτικό το πρόβλημα των πλειστηριασμών – Λύσεις υπάρχουν

Την ανάγκη να βρει το βηματισμό του ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των οφειλών και να ελεγχθούν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που εκπροσωπούν τα ξένα funds, επισήμανε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Βόλου, Χρ. Στρατηγόπουλος, ως ένα μηχανισμό που θα σταματήσει τους πλειστηριασμούς ακινήτων το επόμενο χρονικό διάστημα και όχι μόνο. Αφορμή τα 45.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, που θα πλειστηριαστούν τους επόμενους έξι μήνες.

Στη Μαγνησία το ίδιο χρονικό διάστημα 150 σπίτια  που αφορούν πρώτη κατοικία βγαίνουν σε πλειστηριασμό και μάλιστα για ελάχιστες οφειλές σε σχέση με την αξία τους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Επίσης, 30 επαγγελματικοί χώροι μπορεί να αλλάξουν χέρια από 1η Νοεμβρίου μέχρι 30 Ιανουαρίου 2023, οπότε έχουν οριστεί οι ημερομηνίες των πλειστηριασμών.

“Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό”, επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο κ. Στρατηγόπουλος. “Βρισκόμαστε στην εξής συγκυρία. Έχει λήξει η περίοδος γενικής προστασίας η οποία ήταν και αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού οπότε και υπήρξαν διάφορες προστατευτικές διατάξεις υπέρ των οφειλετών, πολύ περισσότερο των ευάλωτων. ‘Έχουμε επίσης μία ισχνή παραγωγή ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών αυτών που προβλέπονται στους τρεις τελευταίους πτωχευτικούς κώδικες. Και τρίτον έχουμε μια επιθετική φάση ως προς τις απαιτήσεις των funds μέσω των τραπεζών και των εταιρειών που τα αντιπροσωπεύουν. Από ό,τι μάλιστα γνωρίζω, σε πολλές περιπτώσεις, οι εν λόγω τράπεζες και εταιρείες αρνούνται να αποδεχθούν τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ειδικά στην περίπτωση που τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι οφειλέτες δεν έχουν σημαντικές επιβαρύνσεις, δεν έχουμε ζητήματα πολυ-ιδιοκτησίας κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα funds φαίνεται να είναι πολύ στυγνά στη διεκδίκηση των οφειλόμενων προβάλλοντας υπέρογκες απαιτήσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, που στην πραγματικότητα οδηγούν σε αδυναμία να βρεθεί λύση, με αποτέλεσμα να οδηγούνται όλα στον πλειστηριασμό”.

Ο κ. Στρατηγόπουλος εξήγησε ότι το ζήτημα έχει νομικές αλλά και διοικητικές-
πολιτικές προεκτάσεις. Στο κομμάτι των διοικητικών-πολιτικών, θα πρέπει τόνισε, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών να βρει το βηματισμό του. “Σχεδόν 60.000 υποθέσεις που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μηχανισμού μέχρι στιγμής έχουν ρυθμιστεί περίπου 1500. Είναι ένα μικρός αριθμός, ενώ αναμένεται άλλες 1100 να ρυθμιστούν σύντομα. Και στις δύο περιπτώσεις με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Είναι ανάγκη να φύγουμε από τις δυσκαμψίες, τις αρρυθμίες αυτού του μηχανισμού και να τρέξει η διαδικασία πολύ πιο γρήγορα. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι οι όποιες υποθέσεις επιλύθηκαν με αυτόν τον τρόπο, ήταν με αρκετά ικανοποιητικούς όρους για τους οφειλέτες.

Το δεύτερο που πρέπει να γίνει να ελεγχθούν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και οι τράπεζες ως αντιπρόσωποι των funds τα αιτήματα ρύθμισης εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού. Δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός να φθάσουμε στον πλειστηριασμό. Η πολιτεία έχει καταλάβει ότι σε περίπτωση που αφήνεις αυτές τις εταιρείες διαχείρισης να παίζουν μόνοι τους το παιχνίδι χωρίς αρχές και κανόνες,  θα φθάσουμε στο εκρηκτικό πρόβλημα που είπαμε.
Η τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης, φαίνεται πως ήταν προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Εκτιμώ ότι με τους δύο προαναφερόμενους τρόπους θα υπάρξει μία μείωση των σχεδιαζόμενων πλειστηριασμών”.

Τέλος ο κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη μία τελευταία εξέλιξη που βάζει ένα φρένο στη διαδικασία των πλειστηριασμών, η απόφαση του Αρείου Πάγου αλλά και άλλων δικαστηρίων ανά την Ελλάδα σε σχέση με το κατά πόσο νομιμοποιούνται οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και οι τράπεζες που εκπροσωπούν τα funds εξωτερικού να επισπεύδουν και τελικά να βγάζουν στον πλειστηριασμό ακίνητα. “Πρόκειται για την 822/2022. Αυτή η απόφαση αναφέρει ότι δεν δικαιούνται οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και οι τράπεζες ενεργώντας ως αντιπρόσωποι των funds εξωτερικού να ολοκληρώνουν την διαδικασία του πλειστηριασμού, διότι στην έννοια της αντιπροσώπευσης δεν συμπεριλαμβάνεται αυτή η εξουσία. Το θέμα οδεύει προς επίλυση γιατί υπάρχουν και άλλες αποφάσεις του ίδιου τμήματος αντικρουόμενες και όλες θα πάνε προς απάντηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Η ουσία στο όλο θέμα είναι ότι τα funds θα πρέπει να φορολογούνται στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας στην Ελλάδα, και όχι να είναι αφορολόγητα όπως τώρα. Αυτό είναι το απολύτως κρίσιμο ζήτημα”, τόνισε ο κ. Στρατηγόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος