Απολογισμός Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας: Η καταστροφή από τον Ιανό μετατράπηκε σε εφαλτήριο ανάπτυξης

Με αφορμή τη συμπλήρωση δυο χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε στο Παυσίλυπο ο απολογισμός της μέχρι σήμερα θητείας της στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος υπογράμμισε ότι νέα δημοτική αρχή είχε να να διαχειριστεί μια περιβαλλοντική καταστροφή και μια πανδημία, γεγονότα τα οποία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην έως τώρα πορεία της και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο και μέχρι τη λήξη της. Ειδικά αναφερόμενος στον «Ιανό» ο κ. Τσιάκος είπε χαρακτηριστικά: «Εκείνο που σίγουρα πετύχαμε μετά τον Ιανό είναι να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Είναι να μετατρέψουμε την καταστροφή σε εφαλτήριο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης». Στα βασικά σημεία της τοποθέτησής του ο κ. Τσιάκος, τόνισε:

Αλλαγή νοοτροπίας: Ο Δήμος δίπλα στον δημότη
Είχαμε πει προεκλογικά, ότι μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε την αρνητική ψυχολογία που είχαν οι δημότες μας και τα αρνητικά συναισθήματα που σε κάποιες περιπτώσεις έτρεφαν για το Δήμο. Εξηγήσαμε σε όλους τους τόνους ότι η δημοτική αρχή είναι δίπλα στον Δημότη, δίπλα στον επαγγελματία, δίπλα στον συμπολίτη που δοκιμάζεται και δίνει καθημερινά αγώνα επιβίωσης.
Στα οικονομικά του Δήμου: Τα διαχειριζόμαστε με φειδώ, χωρίς σπατάλες, με σύνεση και υπευθυνότητα αλλά και χωρίς να θεωρούμε το συνδημότη μας μπαταχτσή.

Σταθερή θέση κατά των ανεμογεννητριών
Το δημοτικό συμβούλιο μετά από τη δική μας εισήγηση ομόφωνα και όχι μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας υιοθέτησε το ψήφισμα μας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Και όλα έγιναν χωρίς αντιδράσεις, χωρίς να προκαλέσουμε κανέναν. Μάλιστα θα έλεγα ότι πετύχαμε να κλείσουμε και το χάσμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Δήμου και πολιτών όταν το προηγούμενο Δημ. Συμβούλιο έπαιρνε αποφάσεις υπό την προστασία των ΜΑΤ.

Μαγεμένο Δάσος: Σηματοδότησε την εξωστρέφεια
Το «Μαγεμένο Δάσος» ήταν μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τη Δημοτική αρχή με πολύ εθελοντική εργασία από δεκάδες ανθρώπους. Πετύχαμε η πόλη να αποκτήσει πραγματικά χριστουγεννιάτικο χρώμα, το οποίο χάρηκαν πρωτίστως οι συνδημότες. Οι εκδηλώσεις πέτυχαν να αλλάξει η ψυχολογία των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Κεντρικός στόχος ήταν η αύξηση της επισκεψιμότητας.

Η Καρδίτσα πρώτη στην πόλη στην Ευρώπη
Με έμφαση θα σταθώ στην πρώτη θέση στην Ευρώπη που κατέκτησε ο Δήμος Καρδίτσας και αφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με την κινητικότητα. Ο Δήμος πήρε το πρώτο βραβείο μεταξύ 3134 υποψηφίων πόλεων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο μέγαρο, υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου.

Η πανδημία άλλαξε τη ζωή και τις προτεραιότητες μας
Δυστυχώς στη συνέχεια ενέσκηψε η πανδημία. Μια πανδημία που ήρθε ξαφνικά και μέσα σε λίγους μήνες άλλαξε τη ζωή μας, άλλαξε τις συνήθειες μας. Χάσαμε συνανθρώπους μας, πολλοί δοκιμάστηκαν με την υγεία τους να κλονίζεται σοβαρά, ο φόβος κυριάρχησε στην κοινωνία, η οικονομική και κοινωνική ζωή πάγωσε ή περιορίστηκε δραματικά. … Κατά γενική ομολογία βελτιώσαμε σημαντικά το κομμάτι που σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών. Ο Δήμος μας είναι πιο καθαρός σε σχέση με το παρελθόν ενώ αυτή η εικόνα θα βελτιωθεί και άλλο καθώς συνεχώς εξοπλίζουμε με μηχανικό εξοπλισμό την υπηρεσία καθαριότητας… Η παρούσα δημοτική αρχή πήρε μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επαγγελματιών κυρίως της εστίασης και αναψυχής με αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων τους. Επίσης πήρε σειρά πρωτοβουλιών για ενημέρωση των πολιτών, για ευαισθητοποίηση σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων κ.α.

Ο Ιανός πάγωσε το χρόνο

Ειδικά για τον Ιανό: Θεωρώ ότι ως δημοτική αρχή με τη διεκδικητικότητα που επιδείξαμε και μέσα από την ανάδειξη της καταστροφής, καταφέραμε και πείσαμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήρθε στην πόλη μας και απόκτησε προσωπική εικόνα, ότι η Καρδίτσα υπέστη μεγάλη καταστροφή και έπρεπε να στηριχθεί.
Η κυβέρνηση ήταν παρούσα στην καταστροφή της Καρδίτσας και στάθηκε στο πλευρό μας. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν θεωρώ ότι ήταν ικανοποιητικές και κάλυψαν σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που υπέστη η ιδιωτική περιουσία. Φυσικά πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν παράπονα και πιθανά και κάποιες αστοχίες που παλεύουμε ακόμη και σήμερα να διορθώσουμε.
Σε ότι αφορά το δημόσιο χώρο εκτιμώ ότι πετύχαμε ένα μικρό θαύμα. Καταφέραμε μέσα σε λίγες εβδομάδες – όχι περισσότερο από τέσσερις – να επαναφέρουμε την πόλη και τα χωριά σχεδόν στην πρότερη καθημερινότητα τους.

Οργανώσαμε επιτροπές αποκλειστικά από υπαλλήλους του Δήμου και αρχίσαμε αμέσως τις εκτιμήσεις και τις πληρωμές των αποζημιώσεων που μας είχαν ανατεθεί, δηλαδή: Το πρώτο βοήθημα των 600 ευρώ και σε δεύτερη φάση την αποζημίωση της οικοσκευής με ποσό έως 6000 ευρώ ανά νοικοκυριό ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής… Στηρίξαμε όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης που ζήτησαν τη βοήθεια μας καθώς έμειναν για ημέρες χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σπίτι και το νοικοκυριό τους χιλιάδες συμπολίτες μας στους οποίους έπρεπε στοιχειωδώς να δώσουμε τα απαραίτητα… Πετύχαμε να εξασφαλίσουμε σημαντικά κονδύλια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται όλα για αποκαταστάσεις που προκάλεσε ο Ιανός. Πάνω από 12.500.000 εκ ευρώ πιστώσεις εξασφαλίσαμε άμεσα… Όλοι γνωρίζουν ακόμη και αυτοί που για αντιπολιτευτικούς ή άλλους λόγους μας επιρρίπτουν ευθύνες, ότι η καταστροφή που προκλήθηκε δεν είχε σχέση με τις ανθρώπινες δυνατότητες, δεν ήταν εντός των ανθρωπίνων ορίων. Μάλιστα θεωρώ ότι ήταν θαύμα το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε εκατόμβες θυμάτων όπως συνέβη πολύ πρόσφατα στη Γερμανία και στο Βέλγιο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου είχαμε εκατοντάδες νεκρούς… Δεν ισχυρίζομαι ότι τα λύσαμε όλα σε σχέση με τον Ιανό. Ωστόσο έγιναν πολλά και έπονται ακόμη περισσότερα, καθώς μεγάλες εργολαβίες αρχίζουν και εξελίσσονται τόσο από εμάς ως δημοτική αρχή, όπως και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την κεντρική διακυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου το οποίο ήδη ξεκινά εργασίες αποκατάστασης.

Η κακοκαιρία «Μήδεια»
Μια κακοκαιρία έντονη με αρκετή χιονόπτωση που έφτασε ακόμη και μέσα στην πόλη περίπου στα 40 εκατοστά. Θα θυμίσω ότι λόγω της καλής μας οργάνωσης και της άριστης συνεργασίας, καταφέραμε να έχουμε διαρκώς ανοικτούς τους δρόμους. Πετύχαμε μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες να έχουμε απομακρύνει το χιόνι από κεντρικές πλατείες και δρόμους και η πόλη να λειτουργεί πλήρως. Επίσης θα θυμίσω παλαιότερες καταστάσεις που διαχειρίστηκαν σημερινοί επικριτές μας, οι οποίοι με ηπιότερα φαινόμενα είχαν αφήσει την πόλη θαμμένη στο χιόνι για εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά τα έργα ο κ. Τσιάκος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, ο Δήμος Καρδίτσας έχει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που ήδη έχει ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μόλις το 4 % προέρχεται από δικούς του πόρους.
ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΙΑΝΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 12.800.000€
Αποκαταστάσεις ζημιών στις πληγείσες περιοχές (Επτά εργολαβίες ύψους 4.500.000€)
Ασφαλτοστρώσεις 2.500.000 € (Δημοπρατήθηκε)
Κατασκευή πεζοδρομίων 3.800.000€ (Δημοπρατήθηκε)
Κονδύλι 1.000.000 ευρώ από το Υποδομών που δόθηκε στη ΔΕΥΑΚ για αποκατά-σταση του βιολογικού και άλλα έργα.
Ανακατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού σταδίου 726.000 €
Ανακατασκευή ταρτάν δημοτικού σταδίου 218.000 €
ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
Επέκταση Θεοδωρίδειου Κέντρου
Νέο Δημαρχείο
Ολοκλήρωση δρόμου Παλιούρι – Ι. Μ. Αγίου Ιωάννη
Κεντρική πλατεία
Ανακατασκευή του Παλέρμου
Ενεργειακή αναβάθμιση 2ο – 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο
Ενεργειακή αναβάθμιση 3ο – 13ο Δημοτικό
Αναβάθμιση παιδικών χαρών (315.000 ευρω)
Συντηρήσεις στο Δήμο Καρδίτσας και ειδικότερα σε ορεινές περιοχές
Άρση και αποκατάσταση κατολισθήσεων στα ορεινά του Δήμου Καρδίτσας
Ανάπτυξη βασικών δικτύων στον οικισμό Μαύρικα Καρδίτσας
ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μουσικό γυμνάσιο 3.000.000 €
Βελτίωση πρόσβασης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων 1.736.000 €
Μετατροπή οδό Χαρίτου σε ήπιας κυκλοφορίας 760.000 €
Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου Ηρώων Πολυτεχνείου 724.000 €
Βελτιώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων 630.000 €
Προμήθεια 4 απορριμματοφόρων 660.000 €
ΣΑΤΑ 2.000.000 €
Αναβάθμιση περιβάλλοντα χώρου νέου δημαρχείου 500.000 €
Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για αναβάθμιση της παιδικής χαράς Παυ-σίλυπου και εργατικών 500.000 €
Προμήθεια εξοπλισμού παιδικών χαρών 270.000 €
Ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση δικτύου φωτισμού 300.000 €
Ενεργειακή αναβάθμιση 6ου δημοτικού 240.000 €
Ενεργειακή αναβάθμιση 2ου δημοτικού 250.000 €
ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ
Παρεμβάσεις σχολικών συγκροτημάτων 748.000 €
Προμήθεια για μετεγκατάσταση και λειτουργία υπηρεσιών Δήμου Καρδίτσας 273.142 €
Διαμόρφωση και περιβαλλοντική ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων στις γειτονιές της Καρδίτσας 1.140.000 €
Διαμόρφωση στεγασμένου χώρου προπόνησης αθλητών 84.000 €
Δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου 1.200.000 €
Κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες 98.000 €
Παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητα ΑΜΕΑ 340.000 €
Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων με έργα χαμηλού κόστους 440.000 €
Κατασκευή πολυχώρου κοινωνικής αλληλεγγύης 771.000 €
ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ
Έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 8.000.000 €
Υπογειοποίηση των κάδων έργο 3,6 εκ. ευρώ.
Περιφερειακός μπροστά από ΟΣΕ
Προπονητικό κέντρο ΑΣΑ
Ειδικό Σχολείο
Αστυνομικό μέγαρο

Υποβολή προτάσεων στο Αντώνης Τρίτσης

Έχουμε καταθέσει προτάσεις σε όλες τις προσκλήσεις ύψους 40.000.000 € και περιμένουμε αποφάσεις ένταξης από το ΥΠΕΣ για να μπούμε στην διαδικασία δημοπράτησης . Όλες οι προτάσεις που καταθέσαμε έχουν ολοκληρωμένες μελέτες με όλες τις αδειοδοτήσεις και θα προχωρήσουμε άμεσα στην δημοπράτηση εφόσον ενταχθούν από το ΥΠΕΣ.

Τέλος, μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάκος αναφέρθηκε στη σύμβαση ενεργειακής απόδοσης για τον ηλεκτροφωτισμό, στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, στη συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ