Αντιπαράθεση για το μνημείο των εκτελεσθέντων στη Συκή

Τόσο η αντιπολίτευση στο δήμο Νοτίου Πηλίου όσο και η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Μαγνησίας (ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ) τοποθετούνται  στη διαμάχη μεταξύ των κατοίκων του χωριού Συκή, του δήμου Νοτίου Πηλίου, για το που θα τοποθετηθεί ένα μνημείο εκτελεσθέντων από τους Ναζί.

Η μείζων αντιπολίτευση του δήμου ζητά από το δήμαρχο κ. Μιτζικό και την ομάδα του “να σταματήσουν με τις ενέργειές τους να διχάζουν τους κατοίκους και να προκαλούν συγκρούσεις, με αφορμή την αποκαθήλωση του μνημείου “Σταυρός”.  Η ΠΕΑΕΑ ζητά να βρεθεί άμεσα το μνημείο που εξαφανίστηκε από τη θέση του παραμονή της επετείου της εκτέλεσης και να επανατοποθετηθεί στο σημείο όπου βρίσκονταν και είχε εγκαινιαστεί τον Μάη του 2019,  και αυτό να γίνει με ευθύνη της δημοτικής αρχής Νοτίου Πηλίου. Επιπλέον τονίζει ότι πρέπει να γίνει ειδική τελετή για την επανατοποθέτηση και να αναδειχθεί πλήρως η ιστορική αλήθεια.

Τι αναφέρει η μείζονα αντιπολίτευση

Ειδικότερα η μείζονα αντιπολίτευση αναφέρεται στο ιστορικό τοποθέτησης του μνημείου για να τιμηθούν οι Συκιώτες αγωνιστές και σχολιάζει αρνητικά το γεγονός ότι στο Τοπικό Συμβούλιο της Συκής η δημοτική αρχή τοποθέτησε άτομα που δεν έχουν εκλεγεί και οι οποίοι με τις ενέργειες τους “οδήγησαν σε ακραίες καταστάσεις την τοπική κοινωνία”, όπως υποστηρίζει.

Η ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ Μαγνησίας αναφέρει

“… Σήμερα, πολλά ερωτηματικά και υπόνοιες για τον ρόλο της δημοτικής αρχής του Νοτίου Πηλίου αναδύονται για την «εξαφάνιση» του μνημείου στην Συκή, που στήθηκε προς τιμήν των πατριωτών που εκτέλεσαν οι Γερμανοί ναζί κατακτητές. Μάλιστα όλη αυτή η επιχείρηση «εξαφάνισης» έγινε παραμονές της επετείου αυτού του θλιβερού γεγονότος. Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παράρτημα Βόλου που αποτελούμε συνέχεια εκείνου του γιγάντιου ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος που στην περιοχή μας έφερε μαζί με το λαό «τα πάνω-κάτω» στη χώρα, καθώς επίσης και στη Μαγνησία και στο Πήλιο ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να βρεθεί άμεσα το μνημείο και να επανατοποθετηθεί στο σημείο όπου βρίσκονταν και είχε εγκαινιαστεί τον Μάη του 2019 και αυτό να γίνει με ευθύνη της δημοτικής αρχής Νοτίου Πηλίου. Τα μνημεία δεν είναι καροτσάκια για να μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο.
  • Να γίνει ειδική τελετή για την επανατοποθέτηση και να αναδειχθεί σε όλο το πλάτος και το μήκος, η ιστορική αλήθεια. Να τιμηθούν επιτέλους οι αγωνιστές από την Συκή που έδωσαν το αίμα τους”.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος