Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η σχεδιαζόμενη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή Λόγγος της Νέας Αγχιάλου, με πρώην και νυν αυτοδιοικητικούς να εκφράζουν την αντίθεσή τους και να ζητούν επανεξέταση της χωροθέτησης. Το θέμα αναδείχθηκε μέσα από κοινό έγγραφο διαμαρτυρίας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.
Η πρώην αντιδήμαρχος Νέας Αγχιάλου, Ευαγγελία Κρίκου, περιγράφοντας την ΕΡΤ Βόλου το ιστορικό της υπόθεσης, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή προχώρησε στην ανάκληση προηγούμενης απόφασης χωροθέτησης σε άλλη περιοχή, επιλέγοντας τελικά τον Λόγγο – έναν χώρο περίπου 412 στρεμμάτων υψηλής παραγωγικότητας. Όπως τόνισε, πρόκειται για καλλιεργήσιμη γη που επί χρόνια μισθώνεται σε αγρότες για μονοετείς καλλιέργειες, ενώ διαθέτει αρδευτικές υποδομές και βρίσκεται σε παραλιακή ζώνη.
Η ίδια υπογράμμισε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, καθώς η περιοχή βρίσκεται κοντά στο πολιτικό και στρατιωτικό αεροδρόμιο, αλλά και σε οικισμό με ιστορική σημασία. Παράλληλα, σημείωσε ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 2006 προβλέπει τουριστική αξιοποίηση της έκτασης, γεγονός που –όπως είπε– καθιστά ακατανόητη τη μετατροπή της σε ενεργειακό πάρκο.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά στη συγκεκριμένη χωροθέτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις σε άγονες και μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Όπως πρόσθεσε, η τοπική κοινωνία εμφανίζεται στην πλειονότητά της αρνητική, ενώ η κινητοποίηση προέκυψε έπειτα από πρόσφατες πληροφορίες και όχι από την αρχική απόφαση του 2023.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία για το Βόλο», Ν. Παπαπέτρος, έθεσε ζήτημα νομιμότητας της εγκατάστασης, επισημαίνοντας ότι η περιοχή βρίσκεται σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, κοντά στη θάλασσα και σε αεροδρόμιο, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργεί τεχνικά και θεσμικά εμπόδια.
Όπως ανέφερε, η αντανάκλαση των φωτοβολταϊκών μπορεί να επηρεάσει τις αεροπορικές λειτουργίες, ενώ απαιτούνται πολλαπλές εγκρίσεις από αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο Άμυνας. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι «άστοχη», καθώς αλλοιώνει τον χαρακτήρα μιας περιοχής με έντονο τουριστικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον.
«Υπάρχουν άλλες περιοχές, ορεινές ή άγονες, που δεν επηρεάζουν το περιβάλλον και την τοπική οικονομία», σημείωσε, τονίζοντας ότι το θέμα θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων αποτελεί η ανάγκη επαναξιολόγησης της χωροθέτησης, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία της τοπικής φυσιογνωμίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος