Αλ. Τσίπρας: Σχεδιάζουμε το μοντέλο των επιχειρήσεων του αύριο

Η χώρα θα πρέπει να επενδύσει στην καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα, επισήμανε σήμερα από το Βόλο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Συναντήθηκε με εκπροσώπους καινοτόμων, νεοφυών επιχειρήσεων οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις δράσεις αλλά και τα προβλήματά τους στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μουσείου Κεραμοποιίας Τσαλαπάτα.

Αλ. Τσίπρας: Σχεδιάζουμε το μοντέλο των επιχειρήσεων του αύριο

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου και για τα λάθη του παρελθόντος. Τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην καινοτομία, να αντιμετωπιστεί το brain drain και να γίνει προσπάθεια να επιστρέψουν στον τόπο τους οι Έλληνες επιστήμονες. Επιπλέον τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τους κλαδικούς φορείς συνοδοιπόρους και συνεταίρους και όχι να επιβάλλει πολιτικές, αλλά να συνθέτει.

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση σε θέματα έρευνας και καινοτομίας ανέφερε ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για την έρευνα κατά 200 εκ. Ευρώ ενώ αναζητώνται διαθέσιμοι πόροι για χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε θέματα έρευνας. Περίπου 280 εκ. Ευρώ έχουν διατεθεί από πόρους του ΕΣΠΑ ενώ μεγάλη επιτυχία σημειώνει το πρόγραμμα “Καινοτομώ-Επιχειρώ, Δημιουργώ” στο οποίο μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 1600 προτάσεις. Επιπλέον έχουν ληφθεί 320 εκ. Ευρώ από το ταμείο συνεπενδύσεων, το μεγαλύτερο ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε ότι πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές προσπάθειες, που όμως δεν επαρκούν.

Αλ. Τσίπρας: Σχεδιάζουμε το μοντέλο των επιχειρήσεων του αύριο

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση που δέχθηκαν, τώρα να συμβάλλουν την ανάπτυξη της χώρας. Τόνισε ότι η χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη καθώς οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα με την αναστροφή του οικονομικού κλίματος. Δεν παρέλειψε πάντως να καταδικάσει το πάρτι των θαλασσοδανείων του παρελθόντος. Τόνισε δε ότι θα πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο των χρεωκοπημένων επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας, τη στιγμή που έχουν οι ίδιες βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Θα πρέπει να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν. Είναι αναγκαίος ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων και η απόδοση των ανάλογων φόρων στο κράτος.

Είπε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της προστατεύει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.

Για την καινοτομία τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, κάτι που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος και ότι η φορολογία θα πρέπει να μειωθεί. Επισήμανε ότι πολλοί άσπονδοι φίλοι πλέον παραδέχονται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2018 θα είναι πάνω από 2,6%, αλλά εκτίμησε ότι μπορεί να είναι και περισσότερο. Του χρόνου τέτοια εποχή θα μπορούμε να κάνουμε το σχεδιασμό.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Της σύσκεψης με τους εκπροσώπους των νεοφυών επιχειρήσεων προηγήθηκε ξενάγηση του πρωθυπουργού στο Μουσείο Τσαλαπάτα. Στην ξενάγηση τον συνόδευσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς, Σοφία Στάϊκου,  η οποία δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έμεινε ικανοποιημένος από την ολοκληρωμένη καταγραφή, συντήρηση και διατήρηση του παλιού πλινθοκεραμοποιείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος