Τι λέει ο Χρήστος Πάντζιος, εκπρόσωπος του μπλόκου των Μικροθηβών
Αύριο, στις 3 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πραγματοποιείται η δεύτερη εξαγγελθείσα συνάντηση της κυβέρνησης με εκπροσώπους αγροτικών μπλόκων, σε μια χρονική στιγμή που το αγροτικό κίνημα εμφανίζει το ρήγμα μεταξύ των κινητοποιημένων αγροτών. Το ραντεβού αυτό δεν προκύπτει από ενιαία γραμμή διεκδίκησης, αλλά έπειτα από αίτημα μπλόκων που διαφοροποιούνται ανοιχτά από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, η οποία έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή της, θέτοντας ζήτημα πολιτικής και θεσμικής εκπροσώπησης.
Η συνάντηση ζητήθηκε με επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, από αγροτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν ότι ο διάλογος με την κυβέρνηση όφειλε να είχε ανοίξει νωρίτερα, όταν οι κινητοποιήσεις βρίσκονταν σε πλήρη ανάπτυξη, και με διαφορετικούς, πιο λειτουργικούς όρους. Κατά την εκτίμησή τους, η καθυστέρηση αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική ισχύ των αγροτών και μετέτρεψε τη διαδικασία σε μια διαχείριση περιορισμένων εξαγγελιών, χωρίς στρατηγικό βάθος.
Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου ο Χρήστος Πάντζιος, εκπρόσωπος του μπλόκου των Μικροθηβών– ένα από τα μπλόκα που υπέγραψαν την επιστολή που εστάλη στον Υπουργό κ. Τσιάρα- επισημαίνοντας ότι μόνο όταν όλα τα ζητήματα τεθούν καθαρά και χωρίς προσχήματα πάνω στο τραπέζι μπορεί να γίνει αντιληπτή η πραγματική διάσταση της κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας.
Ο κ. Πάντζιος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι το μπλόκο των Μικροθυβών είχε διαχωρίσει τη θέση του εδώ και χρόνια από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται ουσιαστικά στα αιτήματα. Η διαφωνία, όπως τόνισε, αφορά κυρίως τον τρόπο διεκδίκησης και τη στρατηγική. «Ο διάλογος έπρεπε να ξεκινήσει νωρίς, όταν τα μπλόκα ήταν μαζικά και δυναμικά, ώστε να υπάρξει πραγματική πίεση», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι οι καθυστερήσεις οδήγησαν σε φθορά των κινητοποιήσεων και σε προσχηματικές συναντήσεις.
Ιδιαίτερη κριτική ασκήθηκε στη διαδικασία εκπροσώπησης από τον κ. Πάντζιο, ο οποίος χαρακτήρισε μη λειτουργικό έναν διάλογο με 30 ή και 35 εκπροσώπους, επιμένοντας ότι ουσιαστική διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μόνο από μια μικρή, ευέλικτη επιτροπή. Παρά τις προσπάθειες για κοινή συνάντηση όλων των μπλόκων, η άρνηση της Πανελλαδικής οδήγησε τελικά σε δύο ξεχωριστά ραντεβού με την κυβέρνηση, γεγονός που –όπως είπε– αποδυναμώνει συνολικά το αγροτικό μέτωπο.
Στο πεδίο της ουσίας, ο εκπρόσωπος των Μικροθυβών ανέδειξε ως κορυφαία προβλήματα το υψηλό κόστος παραγωγής, την αβεβαιότητα στο αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, αλλά και το χάος στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, με χιλιάδες παραγωγούς να παραμένουν απλήρωτοι. Παράλληλα, κατήγγειλε τη χρήση «κοινωνικού αυτοματισμού» εις βάρος των αγροτών, μέσω δηλώσεων περί δήθεν υπερβολικών ενισχύσεων.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για τη συμφωνία Mercosur, την οποία ο κ. Πάντζιος χαρακτήρισε προϊόν απουσίας εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού. Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα δεν έχει αποτυπώσει ποτέ επίσημα το αγροτικό της προφίλ, ώστε να διεκδικήσει εξαιρέσεις και προστασία στο πλαίσιο της ΚΑΠ, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια πόρων και ανταγωνιστικό μειονέκτημα απέναντι σε τρίτες χώρες.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις με τον Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Πάντζιος δήλωσε επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα, εκτιμώντας ότι χωρίς ουσιαστικό διάλογο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, η ελληνική γεωργία θα συνεχίσει να συμπιέζεται. «Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία», κατέληξε, «η ύπαιθρος θα ερημώσει και ο αγρότης θα οδηγηθεί εκτός επαγγέλματος».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος