Αχιλλοπούλειο – “Φίλοι του Νοσοκομείου”: Καμία διασφάλιση βιωσιμότητας του Ξενώνα φιλοξενίας συνοδών

Η μη λειτουργία του Ξενώνα συνοδών ασθενών έχει προκαλέσει τη δυσφορία των Φίλων του Νοσοκομείου που είχαν πρωτοστατήσει στη δημιουργία του.

Η εμπλοκή βασίζεται σε μια προϋπόθεση της παραχώρησης που έγινε του κτιρίου από το υπουργείο Πολιτισμού στο Αχιλλοπούλειο, που φέρει την υπογραφή της τότε υπουργού Λυδίας Κονιόρδου όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά οτι “ουδέποτε ο ξενώνας μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς εκτός από χρήση του Νοσοκομείου”. Δηλαδή δεν μπορούσε να παραχωρηθεί στους Φίλους του Νοσοκομείου για να φιλοξενούνται συνοδοί ασθενών, καθώς το Νοσοκομείο παρέχει αποκλειστικά περίθαλψη.

Το ερώτημα είναι πως μια πρωτοβουλία, αυτή των Φίλων του Νοσοκομείου που πάλεψαν να γίνει όλη η γραφειοκρατική διαδικασία για να δημιουργηθεί ο ξενώνας συνοδών και μια δωρεά για τον ίδιο λόγο, δεν διασφαλίστηκε ότι ο ξενώνας θα ήταν ένα έργο βιώσιμο.

Το σχετικό έγγραφο αποκάλυψε ο ενημερωτικός ιστότοπος “Γεγονότα”, με τον αντιπρόεδρο του Σωματείου “Φίλοι του Νοσοκομείου Βόλου”, Δημήτρη Μπάτσιο να δηλώνει στην ΕΡΤ Βόλου, ότι δεν γνώριζαν για τον όρο και ότι προσπαθούν τώρα να βρουν νομικό τρόπο να τον αλλάξουν, και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου και τότε υφυπουργό Οικονομικών που μαζί με τον τότε υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, υπέγραψαν την παραχώρηση του κτιρίου στο υπουργείο Πολιτισμού να τονίζει ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης η λειτουργία του Ξενώνα.

“Σε καμία περίπτωση το κτίριο δεν θα μπορούσε να έχει παραχωρηθεί σε μη δημόσιο φορέα, παρά μόνο στο Νοσοκομείο Βόλου. Είναι πολιτική απόφαση να μπορέσει να λειτουργήσει ο ξενώνας… Και θα μπορούσε η τωρινή διοίκηση, αν το επιθυμούσε να το εντάξει στο νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου και να λαμβάνει κάποια χρηματοδότηση. Φυσικά δεν θα το εκμισθώσει. Δεν επιτρέπεται να παίρνει αντιμίσθιο, από τη στιγμή που υπάρχει η δέσμευση. Μόνο το Νοσοκομείο μπορεί να το συντηρήσει με δικά του χρήματα. Υπάρχει ο εσωτερικός κανονισμός. Γιατί δεν θέλει να το συνεχίσει η τωρινή διοίκηση, σε τόσο δύσκολες στιγμές για τους πολίτες;”.

Η κ. Παπανάτσιου τέλος επισήμανε ότι ακόμη και τώρα μπορεί να λειτουργήσει ο ξενώνας, όπως λειτουργούσε πριν. “Σταμάτησε να λειτουργεί με την πανδημία. Φυσικά χωρίς αντιμίσθιο, αλλά ως δωρεά από τους φιλοξενούμενους για να βγαίνουν τα έξοδα για το χώρο. Αυτό δεν το απαγορεύει κάποιος”.

Ο κ. Μπάτσιος από την πλευρά του επισήμανε ότι με νομικό διερευνάται πως μπορεί να λειτουργήσει ο ξενώνας, ξεπερνώντας η αλλάζοντας τους όρους παραχώρησης χρήσης του κτιρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος