8η του Μάρτη: Δράσεις στην Καρδίτσα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε σήμερα από εκπροσώπους του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας και του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου Καρδίτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και τις δράσεις που διοργανώνονται σε συνεργασία και με τις ομάδες γυναικών Ταμασίου και Σέκλιζας και άλλων σωματείων.

Φετινό σύνθημα, “Σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου, δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα και υγεία και ζωή με δικαιώματα“. Αυτό είναι και το θέμα της διαδικτυακής συζήτησης που θα γίνει την Κυριακή, στις 7 το απόγευμα (επικοινωνία στο τηλέφωνο, 6970914542). Παράλληλα οργανώνονται:

-Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς-υγείας-εκπαίδευσης στα χωριά του Ταμασίου και της Σέκλιζας

-Συγκέντρωση τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας με συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτικών συλλόγων και φορέων

-Παρέμβαση στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, από την Ομάδα Γυναικών Ταμασίου και τους Αγροτικούς συλλόγους Λεονταρίου και Γραμματικού, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων: “Η πανδημία ξεγύμνωσε την αιτία της βαρβαρότητας που βιώνουμε. Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις θεωρούν την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας ‘κόστος’ για το κράτος και ‘όφελος’ για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Από τη μια χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες, δισεκατομμύρια ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και από την άλλη περικόπτουν τις δαπάνες του κράτους για την Υγεία (96 εκατ. ευρώ κόπηκαν φέτος από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας).
Γι’ αυτό:
▪ Είμαστε ξεκρέμαστες χωρίς γιατρούς και εξετάσεις, αφού οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υποστελεχωμένες, χωρίς εξοπλισμό ή ακόμα και ανύπαρκτες. Συγκεκριμένα και στην περιοχή μας ακυρώνουν τα κέντρα υγείας μετατρέποντας τα σε εμβολιαστικά κέντρα , αποσπώντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ακόμα και από το νοσοκομείο για να στηρίξουν τη λειτουργία τους. Μας σπρώχνουν να τα χρυσοπληρώνουμε στους ιδιώτες.
▪ Δεκάδες γυναίκες γυναίκες υγειονομικοί και στην περιοχή μας καταρρέουν από τη σωματική και ψυχική κόπωση και την υπερεργασία, αφού αναγκάζονται να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό υπερβαίνοντας τις δυνάμεις τους.
▪ Νιώθουμε ανασφάλεια για τους ηλικιωμένους γονείς, τα ΑμΕΑ, τους χρόνια πάσχοντες λόγω της ανυπαρξίας σύγχρονων, δημόσιων και δωρεάν υποδομών για την παρακολούθηση και φροντίδα τους. Οι ανάγκες αυτές φορτώνονται στις δικές μας πλάτες”.

Υπογραμμίστηκε ότι αναδεικνύεται η ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ αναφορά έγινε και στα δικαιώματα που πλήττονται: “Η επίθεση στα δικαιώματά μας ήδη ρίχνει βαριά τη σκιά της με: Χιλιάδες απολυμένες ή με αναστολή συμβάσεων, γενίκευση της ευελιξίας, της εντατικοποίησης, της τηλεργασίας, επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής υγείας των γυναικών, γιατί ο εργάσιμος χρόνος γίνεται λάστιχο και ο πραγματικά ελεύθερος χρόνος εξαφανίζεται.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα όπλα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να μας εκμεταλλεύονται πιο άγρια. Για να δουλεύουμε 10ωρα, όταν το απαιτούν οι εργοδότες, με αύξηση των υπερωριών και επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, και να ‘αμειβόμαστε’ με ρεπό, άδειες, όποτε και αν αυτοί αποφασίσουν, με επιβάρυνση της υγείας μας, αφού δεν θα προλαβαίνουμε να παίρνουμε ανάσα από τη δουλειά. Ετοιμάζουν νέα μέτρα για να χτυπήσουν τη συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, γιατί μας θέλουν απομονωμένες, φοβισμένες.
Όσα μέτρα και να πάρουν δεν θα καταστείλουν τους αγώνες μας. Η κρατική και εργοδοτική βία δεν θα μας κλείσει το στόμα”.

Τέλος αναφορά έγινε και στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. “Το θάρρος, η αντοχή, η χειραφέτηση από τις κάθε είδους πιέσεις και βία που δέχονται οι γυναίκες στους εργασιακούς χώρους, στην Εκπαίδευση, στον Αθλητισμό μπορούν να ανθίσουν μόνο στο έδαφος της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Η πραγματική ασπίδα προστασίας χτίζεται στο συλλογικό αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα τον 21ο αιώνα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος