Χρ. Στρατηγόπουλος: Η μεταρρύθμιση στον χώρο της δικαιοσύνης απαιτεί συναίνεση με πρόταγμα την εξυπηρέτηση του πολίτη

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρ. Στρατηγόπουλος να κάνει λόγο για “έτος μεταρρυθμίσεων στο χώρο της δικαιοσύνης, καθώς η έκταση και η σοβαρότητα των τροποποιήσεων που προωθεί η Πολιτεία, δίκαια της αποδίδουν αυτό το χαρακτηρισμό“.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο κ. Στρατηγόπουλος επισήμανε, ότι πρόκειται για μία διαδικασία, που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που απονέμεται δικαιοσύνη στη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες. “Χθες έγινε η ανάρτηση των προτάσεων της Πολιτείας για διαβούλευση στο χώρο της ποινικής δικονομίας και στα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας, που θα διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου. Έχει ως κύριο χαρακτηριστικά την αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών, την αυστηροποίηση ως προς την έκτιση των ποινών-μέρος της ποινής που θα επιβάλλεται για τα πλημμελήματα θα εκτίεται είτε πραγματικά είτε με την χρηματική αποτίμηση, είτε κοινωφελή εργασία“.
Η μεταρρύθμιση αυτή επιδιώκει την σμίκρυνση του αριθμού των αναβολών και θεσμοθετείται ένα “αναβολόσημο” για να συγκρατηθεί ο αριθμός των αναβολών. Επίσης επιχειρείται σμίκρυνση συνθέσεων αυτών που εκδικάζουν υποθέσεις.


Γίνεται μια προσπάθεια για να απονέμεται πιο γρήγορα δικαιοσύνη, ο πολίτης να αισθάνεται ότι τιμωρείται όταν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά, να αποδοκιμάζονται ενέργειες ανθρώπων που καταφεύγουν στη δικαιοσύνη άνευ λόγου και αιτίας με την επιβολή κάποιων χρηματικών κυρίως ποινών. Υπάρχουν διατάξεις που είναι προς στη σωστή κατεύθυνση, κάποιες συζητήσιμες. Θα πρέπει να υπάρξει μια επεξεργασμένη απάντηση για να εξετάσουμε αν με αυτόν τον τρόπο υπάρχει καλύτερη απονομή δικαιοσύνης“, εξήγησε.
Ο κ. Στρατηγόπουλος οτι αναμένονται αλλαγές στο δικαστικό χάρτη, στο χώρο της πολιτικής δικονομίας, αποδικαστηριοποίηση ύλης, ενέργειες που θα γίνονται από δικηγόρους και συμβολαιογράφους αντί για δικαστές, δικαστική αστυνομία με ευρύ κύκλο αρμοδιοτήτων και πολλά άλλα.


Επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι “τελευταίας εσοδείας. Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα και στην ποινική δικονομία που κατατέθηκαν για διαβούλευσης είναι η 7η νομοθετική πρωτοβουλία της παρούσας κυβέρνησης σε σχέση με το 2019. Τόσο συχνά βέβαια που γίνονται αλλαγές στη νομοθεσία έχει να κάνει και με την ποιότητα της νομοθέτησης διαχρονικά. Θεωρώ ότι έχουμε μια νομοθέτηση στα όρια του ψυχαναγκασμού για τον κάθε υπουργό που προφανώς θέλει να δει το όνομά του στη νομοθετική ιστορία γραμμένο. Αυτές οι συχνές αλλαγές προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες και εύλογο “πονοκέφαλο” ακόμη και στους δικαστές, τους δικηγόρους και όλους όσοι εμπλέκονται στο σύστημα της δικαιοσύνης“.

Τέλος ο κ. Στρατηγόπουλος τόνισε ότι επειδή πρόκειται για μεταρρύθμιση “όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η Πολιτεία να μην προσπαθήσει να επιβάλλει απόψεις με αφορισμούς υπερτονίζοντας την εξαίρεση ενώ θα έπρεπε να αξιολογήσει τον κανόνα για το τι φταίει στη δικαιοσύνη και εμείς ως θεσμικοί εκπρόσωποι των δικηγόρων και των συλλειτουργών να μην έχουμε μια επαγγελματική, συντεχνιακή λογική να μην προτάξουμε το επάγγελμά μας έναντι του λειτουργήματος. Η μεταρρύθμιση αυτή θα έχει επιτυχία αν είναι υπέρ του πολίτη και πετύχει να αναβαθμίσει το κύρος της δικαιοσύνης. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν είναι μια συναινετική διαδικασία με πρόταγμα την εξυπηρέτηση του πολίτη και όχι των ανθρώπων που διακονούν την δικαιοσύνη από τον όποιο ρόλο τους“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος