Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Επιχειρείται μετατροπή της ΑΓΕΤ σε ΕΠΜΜΜ

«Προσπάθεια μετατροπής της ΑΓΕΤ σε “Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας” (ΕΠΜΜΜ) επιχειρείται», σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ), προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προκύπτει με τις χρήσεις γης στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου, που προβλέπει την μετακίνηση της ΑΓΕΤ και στο συγκεκριμένο χώρο να δημιουργηθεί χώρος τουρισμού και αναψυχής.

Η ΠΠΜ σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποίησε διαβούλευση σχετικά με τη μετατροπή της ΑΓΕΤ σε «Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας» (ΕΠΜΜΜ) στο χώρο που ήδη λειτουργεί. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) συμμετείχε στη διαβούλευση αυτή με κείμενο αντιρρήσεων που απέστειλε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας. Σημειώνουμε ότι η υπόθεση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια της ΑΓΕΤ να αλλάξει «ως Μανωλιός» την υπόστασή της προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα που της δημιουργεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου που προβλέπει τη μετακίνησή της με μετατροπή του χώρου της σε εγκαταστάσεις τουρισμού και αναψυχής.

Το κείμενο των λόγων αντίθεσης της ΠΠΜ είναι το εξής:

1. Η δημιουργία ΕΠΜΜΜ δεν εναρμονίζεται με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου, το οποίο προβλέπει διαφορετική αξιοποίηση του χώρου, όπου λειτουργεί σήμερα η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Βόλου, με τη δημιουργία υποδομών τουρισμού και αναψυχής. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το νόμο 4982/2022 άρθρο 9.1.α.που ορίζει ρητά ότι τα Ε.Π. χωροθετούνται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των ΓΠΣ.

2. Στον ίδιο νόμο, άρθρο 19.3., αναφέρεται ότι η λειτουργία της Μ.Μ.Μ. θα πρέπει να προβλέπει τη μείωση των επιπτώσεων, ιδίως του περιβαλλοντικού ή άλλου χαρακτήρα όχλησης. Αυτό βέβαια δεν προβλέπεται να συμβεί, καθώς η παραγωγική διαδικασία της υπάρχουσας βιομηχανίας ακολουθεί ήδη τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές που αναφέρονται στην κατηγορία της.

3. Στην αίτηση της ΑΓΕΤ που αφορά την μετατροπή της σε ΕΠΜΜΜ, στην ενότητα 5, «Κάλυψη Οικονομικών Προϋποθέσεων Φορέα Ανάπτυξης», αναφέρεται ότι δεν θα κατασκευασθούν νέα έργα υποδομής. Αυτό σημαίνει ότι η δραστηριότητα της ΜΜΜ δεν θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με το ότι υπάρχει σήμερα. Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ΜΜΜ εντέχνως επιχειρεί να ξεπεράσει την προβλεπόμενη μετεγκατάσταση της, αλλάζοντας μόνο την νομική της υπόσταση.

4. Στο νομό 4982/2022 άρθρο 19.5 αναφέρεται ρητά ότι, σε περίπτωση που η ΜΜΜ λειτουργεί και διαθέτει ΑΕΠΟ, η οποία είναι σε ισχύ, δεν απαιτείται υποβολή  νέας μελέτης. Επομένως η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την συγκεκριμένη διαβούλευση πρέπει να ακυρωθεί και να αποσυρθεί.

Για τους λόγους αυτούς η ΠΠΜ ζητά να απορριφθεί η αίτηση μετατροπής της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Βόλου σε ΕΠΜΜΜ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

         Λίτσα Στεργιοπούλου                                                           Κώστας Βολιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος