Ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ οι παρεμβάσεις που έγιναν στο δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη στάση μιας σειράς επισκέψεων του Υφυπουργού σε όλους τους Δήμους της Μαγνησίας που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων μηνών με στόχο, αφενός, την ανάλυση με όλους τους τοπικούς παράγοντες του σχεδίου στήριξης και αποκατάσταση που υλοποιείται σε κάθε περιοχή και, αφετέρου, για την προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν την επόμενη περίοδο σε κάθε περιοχή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και τον κάθε Δήμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την επίσκεψή του στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, προχώρησε, αρχικά, σε μία ανοικτή συζήτηση με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, καθώς και κατοίκους της, και στη συνέχεια πραγματοποίηση σύσκεψη στο Δημαρχείο.

Ειδικότερα, στο Δημοτικό Σχολείο της Ζαγοράς, πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Κυριακής, ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή του Δημάρχου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Προέδρου και μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ζαγορίν”, λοιπών αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων, καθώς και πολλών πολιτών. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέλυσε το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής, δίνοντας έμφαση στους δύο βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας, την πρωτογενή παραγωγή και τον τουριστικό τομέα. Ο Υφυπουργός, μεταξύ αρκετών άλλων κατά τη δίωρη συζήτηση, υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ενεργοποίηση το πλαίσιο της πρώτης αρωγής και δη το σχήμα της πρώτης αρωγής, παρέχοντας μια πρώτη ενίσχυση προς τους αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν απώλειες στο έγγειο κεφάλαιο και στον λοιπό εξοπλισμό. Παράλληλα, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, προχώρησε – σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – η πληρωμή της προκαταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε πληγείσες καλλιέργειες, όπως τα μήλα και τα κάστανα. Έτσι, το κράτος για ακόμα μία χρονιά στέκεται δίπλα στους αγρότες του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου που δοκιμάζονται από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην παραγωγή. Μέχρι τώρα οι προκαταβολές των αποζημιώσεων για τις καλλιέργειες σε μήλα στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου έφτασαν τα 3.882.400 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες προκαταβολές για τις καλλιέργειες σε κάστανα ανήλθαν στο 1.038.590 ευρώ. Το άθροισμα, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα στα 4.920.990 ευρώ. Και μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2024 η σχετική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί από τον ΕΛΓΑ, όπως έχει ανακοινωθεί. Παράλληλα, προχωρά και η υλοποίηση του πακέτου στήριξης των περιοχών με τουριστική δραστηριότητα που επλήγησαν από τις επιπτώσεις των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων. Ήδη στις περιοχές αυτές, στις οποίες περιλαμβάνεται και το Πήλιο, έχει χορηγηθεί εξάμηνη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για ένα εξάμηνο. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες πέρασαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και οι διατάξεις που αφορούν το Thessaly Pass καθώς και το ειδικό σχήμα για την στήριξη των επιχειρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές για τις απώλειές τους κατά το δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2023. Και, φυσικά, αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί συνδυάζοντας αρμονικά και τους δύο πυλώνες της τοπικής οικονομίας».

Ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ οι παρεμβάσεις που έγιναν στο δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου υπό τον Υφυπουργό, με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, κα Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου, του Δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου, κ. Κώστα Καραγεωργίου, και των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η πορεία αποκατάστασης των σημαντικών ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, αλλά και τα επόμενα βήματα, ώστε μέσα από το συντονισμό των ενεργειών και των δράσεων να προχωρήσουν τόσο οι παρεμβάσεις άμεσης και προσωρινής αποκατάστασης, όσο και τα δομικά και μόνιμα έργα δημιουργίας νέων και ανθεκτικότερων υποδομών. Ειδικότερα, με αφορμή την εν λόγω σύσκεψη – ακόμα μια από αρκετές την τελευταία περίοδο – ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «η Κυβέρνηση με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία είναι σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και με το Δήμο, ώστε να προχωρήσουν τόσο τα έργα άμεσης και πρόχειρης αποκατάστασης της προσβασιμότητας σε κάθε γωνιά του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, αλλά και να επιδιορθωθούν οι ζημιές στα δίκτυα. Μέχρι τώρα, η έκτακτη χρηματοδότηση προς το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου έχει ανέλθει στα 4,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η έκτακτη χρηματοδότηση που έχει χορηγηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων για τις αποκαταστάσεις στο Πήλιο. Μέσα από τη γόνιμη συνεργασία και το συντονισμό στόχος είναι να επιτευχθεί μια ολική κατανομή του έργου μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, ώστε να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η άμεση και πρόχειρη αποκατάσταση των ζημιών, ενώ δρομολογείται το μεγάλο έργο αποκατάστασης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Και, φυσικά, το κράτος θα προχωρήσει στην αναγκαία έκτακτη χρηματοδότηση. Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε εκ νέου συνάντηση με τον Δήμαρχο και την Αντιπεριφερειάρχη για την οριστικοποίηση και προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων και από τους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνεχίζεται, λοιπόν, η στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής της Ζαγοράς – Μουρεσίου, με τη δημοσιονομική επίπτωση μέχρι τώρα να ξεπερνά τα δέκα εκατ. ευρώ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος