Νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την ΑΓΕΤ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος εξέδωσε μία ακόμη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την ΑΓΕΤ στις 13 Δεκεμβρίου 2023. Και αυτό παρά το ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) “απαιτεί σοβαρές τροποποιήσεις ΑΕΠΟ να γίνονται μετά από διαβούλευση με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών“.

Η νέα ΑΕΠΟ αφορά αδειοδότηση σχετικά με την παραγωγική διαδικασία της ΑΓΕΤ στο εργοστάσιο του Βόλου. Η Π.Π.Μ. επισημαίνει ότι σε αυτή την ΑΕΠΟ “υπάρχουν κάποιες θετικές διατάξεις αλλά υπάρχουν άλλες που εγκυμονούν κινδύνους για την ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου“.

Οι πιο σημαντικές τροποποιήσεις σύμφωνα με την Π.Π.Μ., είναι:

Α. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την εκμετάλλευση της θερμότητας των καυσαερίων του κλιβάνου και του συστήματος ψύξης. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται χωρίς τη χρήση νέων ποσοτήτων ορυκτών η δευτερογενών καυσίμων και θα καλύπτει μέρος των ενεργειακών αναγκών του εργοστασίου.

Β. Ο ψεκασμός με υδράσβεστο για την χημική συγκράτηση του υδροχλωρίου.

Γ. Η αξιοποίηση ως πρώτης ύλης παραγωγής τσιμέντου, διαφόρων κατάλληλων αδρανών υλικών που προέρχονται από κατεδαφίσεις.

Δ. Η απαγόρευση παραλαβής, από την ΑΓΕΤ, δευτερογενών καυσίμων, με πλοία, από το λιμάνι της στην Aγριά, μετά από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε τους αγώνες της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ) και των πολιτών του Βόλου.

Ε. Η ακύρωση της απόφασης του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου το 2017, που τετραπλασίαζε(!), κατά παρέκκλιση, τα όρια εκπομπής του τοξικού ρύπου ΤΟC. Η ακύρωση αυτή ήταν μια ακόμη δικαίωση της ΠΠΜ από το ΣτΕ.

        Οι παραπάνω αλλαγές κρίνονται θετικές και δικαιώνουν εν μέρει τους μακροχρόνιους αγώνες των Βολιωτών. Δεν λύνουν όμως το οξύτατο πρόβλημα της ρύπανσης που προκαλεί μια βαριά βιομηχανία η οποία λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό της πόλης του Βόλου. Όμως η  νέα αυτή  ΑΕΠΟ δίνει, για πρώτη φορά στην ΑΓΕΤ το δικαίωμα να παραλαμβάνει με φορτηγά αυτοκίνητα ακαθόριστα, μη συσκευασμένα, χύδην απόβλητα και να τα διοχετεύει απ’ ευθείας για καύση. Χωρίς να περιγράφει τη σύσταση και τον τρόπο ελέγχου της καταλληλότητας τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας εκφράζει την αντίθεση της στην ρύθμιση αυτή και θα αγωνιστεί για την ακύρωσης της. Καλεί τους φορείς του Βόλου και τους πολίτες να μην εφησυχάζουν καθώς η βιομηχανική ρύπανση παραμένει ο κύριος παράγοντας νόσησης και θανάτου των συμπολιτών μας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος