Με 6 εκ.€ χρηματοδοτείται ο Δήμος Βόλου για την αποκατάσταση του δρόμου προς Μακρινίτσα

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 6 εκ.€ εγκρίθηκε για το Δήμο Βόλου, προκειμένου να αποκατασταθεί ο δρόμος προς την Μακρινίτσα, μέσω Κουκουβάρας, ο οποίος έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και για τον οποίο έχει δοθεί προσωρινή πρόσβαση που σύμφωνα με τους κατοίκους είναι επισφαλής, καθώς αν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν λόγω του χειμώνα και των πιθανών βροχοπτώσεων, μπορεί και να προκύψει ξανά διακοπή της οδικής κυκλοφορίας.

“Με δεδομένη την σοβαρότητα της κατάστασης, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων στη Μαγνησία, η συνεργασία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το Δήμο Βόλου είναι στενή, παράλληλα με την ενεργοποίηση των σχημάτων της κρατικής αρωγής, και στο πεδίο της διαχείρισης των άμεσων αναγκών μετά τις πλημμύρες, αλλά και της αποκατάστασης των σημαντικών ζημιών σε υποδομές και δίκτυα”, επισημαίνει ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, σε σχετική ανακοίνωση για την εξέλιξη της χρηματοδότησης.

Με 6 εκ.€ χρηματοδοτείται ο Δήμος Βόλου για την αποκατάσταση του δρόμου προς Μακρινίτσα

Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει:

“… Πρόκειται για ακόμα μια παρέμβαση έκτακτης χρηματοδότησης προς Δήμους της χώρας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Βόλου, όπου – μετά και από την εκπόνηση σχετικής μελέτης – χρηματοδοτείται η αποκατάσταση του δρόμου από το Βόλο προς τη Μακρινίτσα με 6 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της ευρύτερης χρηματοδότησης προς την πόλη του Βόλου και τη Μαγνησία για αποκαταστάσεις μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες... η αποκατάσταση της δημοτικής οδού Βόλου – Κουκουράβας -Μακρινίτσας αποτέλεσε μία από τις πρώτες επιδιώξεις μεγάλων παρεμβάσεων αποκατάστασης, καθώς καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό με σοβαρές υποχωρήσεις των πρανών, με καταστροφή της υπόβασης της βάσης και των ασφαλτικών στρώσεων, με καταστροφή των τοιχίων αντιστήριξης και των τεχνικών απορροής ομβρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των τεράστιων ποσοτήτων ύδατος σε πολλά σημεία προέκυψε, επί της ουσίας, επαναχάραξη της γεωμορφολογίας, αφού τα ασταθή εδάφη παρασύρθηκαν. Η αποκατάσταση της οδού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εργασίες αποξήλωσης του υφιστάμενου ασφαλτικού τάπητα και των υλικών οδοστρωσίας, κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης, τοποθέτηση φρακτών ανάσχεσης βραχοπτώσεων, νέα έργα σταθεροποίησης όλων των εξωτερικών ερεισμάτων της οδού με τοιχία αντιστήριξης, κατασκευή τμημάτων οδού σε επιχώματα όπου δεν προβλέπονται ειδικά έργα αντιστήριξης, τοποθέτηση νέων στηθαίων ασφαλείας, και νέες ασφαλτικές στρώσεις».

Με 6 εκ.€ χρηματοδοτείται ο Δήμος Βόλου για την αποκατάσταση του δρόμου προς Μακρινίτσα
Με 6 εκ.€ χρηματοδοτείται ο Δήμος Βόλου για την αποκατάσταση του δρόμου προς Μακρινίτσα

Με αφορμή την νέα έκτακτη χρηματοδότηση ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε πως «σταδιακά, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Βόλου, προχωράμε σε σημαντικές παρεμβάσεις αποκατάστασης υποδομών και δικτύων που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 που έπληξαν την περιοχή. Και πρόκειται για νέες έκτακτες χρηματοδοτήσεις, σε συνέχεια της σημαντικής χρηματοδότησης που εγκρίθηκε για το Δήμο Βόλου από την πρώτη στιγμή για να διαχειριστεί τις σημαντικές ανάγκες που προέκυψαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες. Και, μετά τις πρώτες παρεμβάσεις προχωρά, ανάλογα με την ωρίμανση της μελετητικής διαδικασίας, αλλά και μιας σχετικής προτεραιοποίησης, η χρηματοδότηση για μεγάλες παρεμβάσεις αποκατάστασης. Μια από αυτές είναι ο δρόμος από το Βόλο προς τη Μακρινίτσα, ο οποίος και υπέστη σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση για την αποκατάστασή του και, επί της ουσίας, δημιουργίας ενός καλύτερου δρόμου να ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ. Ο στόχος, δηλαδή, είναι – δίνοντας έμφαση στην ανθεκτικότητα – ο νέος δρόμος προς τη Μακρινίτσα να μην αποτελεί απλώς μια οδική δίοδο χωρίς τις ζημιές από την πλημμύρα, αλλά να αποτελέσει έναν ασφαλή και εύκολα προσβάσιμο οδικό δίαυλο από το Βόλο προς τη Μακρινίτσα, με σημαντικές δευτερογενείς θετικές επιπτώσεις στην περιοχή. Παράλληλα, συνεχίζεται η συνεργασία με το Δήμο Βόλου και για μία σειρά από άλλες σημαντικές παρεμβάσεις αποκατάστασης στην πόλη του Βόλου. Όπως, δηλαδή, κάνουμε και στις άλλες πόλεις. Και συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία όλοι μαζί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος