Πάνω από 800 άτομα συμμετείχαν διαχρονικά στα προγράμματα που υλοποιεί η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της Ι.Μ.Δ. και που στηρίζουν επιστημονικά το Τμήμα Ιστορίας και Εθνογραφίας-Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Τμήμα Επιστημών Προσχολικης Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα εξέφρασε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος επισημαίνοντας ότι όλοι έχουν αντιληφθεί την ανάγκη της διά βίου μάθησης. «Σε όλα τα προγράμματα εργάζονται οικειοθελώς πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ενώ τα μαθήματα δίνονται δωρεάν. Είναι μία μεγάλη προσφορά στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, καθώς με τη σύγχρονη τεχνολογία συμμετέχουν όσοι επιθυμούν από όλο τον κόσμο. Έχουμε ανοίξει δρόμο μάθησης για τον λαϊκό μας πολιτισμό».
Τον κύκλο της Λαογραφίας έχουν παρακολουθήσει πάνω από 250 σπουδαστές στις διάφορες επιμέρους ενότητες ενώ στον τομέα της τοπικής ιστορίας 22 σπουδαστές.
Αυτό το εξάμηνο υλοποιείται και ένα νέο πρόγραμμα τοπικής ιστορίας με τίτλο «Τοπική Ιστορία με Ψηφιακά Μέσα» με τη συνδρομή των Γενικών Αρχείων του Κράτους και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Επίσης πριν από λίγες ημέρες η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτού» συνεργάζεται με τη μη Κερδοσκοπική Ετιαρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» να υλοποιήσουν τη «Λέσχη Αφήγησης Βόλου».
Το γεγονός ότι τα προγράμματα παρακολουθούν σπουδαστές από όλο τον κόσμο, επισήμανε ο Ειδικός Γραμματέας της Μαγνήτων Κιβωτού, Αλέξανδρος Καπανιάρης τονίζοντας ότι στα φετινά πέντε προγράμματα που τρέχουν εγράφησαν για το χειμερινό εξάμηνο 250 μαθητές.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας του Π.Τ.Δ.Ε. του Π.Θ., Δρ. Αντώνης Σμυρναίος τόνισε ότι στόχος του Εργαστηρίου «Κάτω από το χαλί της Ιστορίας» είναι να διδάξει πως γράφεται και μελετάται ένα ιστορικό έργο. «Η προσπάθεια του εργαστηρίου είναι να δούμε τις υποδομές του. Τι κρύβεται πίσω από κάθε ιστοριογραφικό έργο. Ποια είναι αυτά τα πράγματα που καθορίζουν πως θα βγει ένα βιβλίο ή άρθρο. Μαλώνουμε για τα ιστορικά θέματα, γιατί ιστορία είναι ένα στοιχείο ταυτότητας. Τι είναι ιστορικό γεγονός, ποια η σχέση της ιστορικής γνώσης με άλλες γνώσεις, υπάρχουν μέθοδοι στην ιστορία, ποια η σχέση με την αφήγηση…» Τα μαθήματα του Εργαστηρίου στις 31 Οκτωβρίου και θα γίνονται κάθε δεύτερη Πέμπτη στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ.Δ. Οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι 20 Οκτωβρίου.
Η προϊσταμένη των ΓΑΚ, Αννίτα Πρασσά αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Τοπική Ιστορία με ψηφιακά μέσα» και εξήγησε ότι τα ΓΑΚ θα μυήσουν τους συμμετέχοντες στο πως να διαχειριστούν αρχειακά τεκμήρια, να δουλέψουν πάνω στα αρχεία, να κάνουν τεκμηρίωση της ιστορίας που θέλουν να δουλέψουν, να διασταυρώνουν, να αναζητούν προφορικές μαρτυρίες και να δουν ότι τα αρχεία δεν είναι κάτι άψυχο».
Τέλος ο Νίκος Βαραλής, υπεύθυνος της Λέσχης Αφήγησης Βόλου επισήμανε ότι η αφήγηση δεν είναι διάβασμα, αλλά ο παλιός τρόπος που οι άνθρωποι διηγούνταν ιστορίες ο ένας στον άλλον. «Πλέον αφηγούμαστε παραμύθια, μύθους, και ο κάθε αφηγητής τα πλάθει και τα προσφέρει μόνος του στο κοινό.
Λεπτομέρειες για όλα τα προγράμματα θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://learn.cultureacademy.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος