Θα κοπούν τα δένδρα στον Κραυσίδωνα – Απόρριψη αίτησης ασφαλιστικών από το δικαστήριο

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 20 περιοίκων του χειμάρρου Κραυσίδωνα και όχι μόνο και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, οι οποίοι ζητούσαν να μην κοπούν υγιή δένδρα στην κοίτη και στα πρανή του χειμάρρου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης το συγκεκριμένο δικαστήριο είναι αναρμόδιο να λάβει τέτοια απόφαση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, σύμφωνα με την αίτηση των κατοίκων, η κοπή των δένδρων στην κοίτη και στα πρανή του χειμάρρου Κραυδίσωνα, προσβάλλει παράνομα του φυσικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση την προσωπικότητά τους, λαμβάνει χώρα με την άδεια του Δασάρχη Βόλου μετά από αίτημα του αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και επιτράπηκε δυνάμει εκτελεστικής διοικητικής πράξεως (εγκρίσεως- άδειας υλοτομίας του Δασαρχείου Βόλου) και επομένως με την έκδοση της (πράξεως) γεννήθηκε, κατά τα εκτιθέμενα στη νομική σκέψη που προηγήθηκε, όχι ιδιωτικής φύσεως, αλλά διοικητική διαφορά και δη ακυρωτική, υπαγόμενη κατά τις διατάξεις των άρθρων 94 παρ. 1, 95 παρ. 1α και 4 του Συντάγματος στη δικαιοδοσία του ΣτΕ.
Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι δεν είναι επιτρεπτό ως προς την διαφορά αυτή να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα από τα πολιτικά δικαστήρια και πρέπει έτσι η κρινόμενη αίτηση να απορριφθεί ως απαράδεκτη ελλείψει δικαιοδοσίας.
Οι αιτούντες υποστήριζαν ότι μετά την άδεια του Δασάρχη Βόλου στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, που χορηγήθηκε μετά από αίτημα του αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις 18 Σεπτεμβρίου, η τελευταία μέσω εργολάβου άρχισε στις 20 Οκτωβρίου 2023 την κοπή και την αποσάθρωση των ριζικών συστημάτων υγιών δένδρων, εντός της κοίτης και των πρανών του χειμάρρου Κραυσίδωνα στον Βόλο, κατά το μήκος του, που διέρχεται από το ύψος του Γηροκομείου, ως και το ύψος της Λεωφόρου Ειρήνης.
Επίσης ισχυρίζονταν ότι η κοπή των δένδρων ήταν παράνομη, διότι διενεργήθηκε χωρίς την απαιτούμενη ΜΠΕ και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, σε αντίθεση με τις συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις και εγκύκλιο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Θα κοπούν τα δένδρα στον Κραυσίδωνα – Απόρριψη αίτησης ασφαλιστικών από το δικαστήριο

“Συντετριμμένη” από την απόφαση δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου, η Φαίη Τζανετουλάκου από τους “Ενεργούς Πολίτες” που είχε αλυσοδεθεί σε ένα από τα δένδρα για να αποτραπεί η κοπή τους και αναρωτήθηκε “γιατί από την αρχή της κατάθεσης των ασφαλιστικών μέτρων, το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε ότι είναι αναρμοδιο, έγινε η δίκη και εκδόθηκε τώρα αυτή η απόφαση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος