Όπως όλοι γνωρίζουμε, ανακοινώθηκε προχθές από τον Πρωθυπουργό η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για άδειες που εκδόθηκαν από το 2006 και θα εκδοθούν μέχρι το 2023.
Η αναστολή επιβολής ΦΠΑ 24% για όλα τα νέα ακίνητα αποτελεί χρήσιμο και αναγκαίο μέτρο για την αναθέρμανση της οικονομίας και την άμεση δυναμική επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασχολούνται με την ανέγερση κατοικιών.
Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι προϊόν τεκμηριωμένων προτάσεων, οι οποίες σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με την αγορά και το ΤΕΕ και ειδικότερα με τη συμβολή του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας και Προέδρου της ΔΚΜ κ. Γιώργου Στασινού.
Με την επιμονή του ο συνάδελφος Πρόεδρος κατάφερε να ανατρέψει το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο αν ίσχυε, θα υπήρχαν ακίνητα τριών ταχυτήτων και ειδικότερα:
- τα παλιά ακίνητα πριν το 2006 με 3% φόρο μεταβίβασης,
- τα ακίνητα από το 2006 έως 2019 με 24% φόρο μεταβίβασης
- και τα νέα που θα κατασκευαστούν μετά την αναστολή του ΦΠΑ
Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι το μέτρο όπως ανακοινώθηκε τελικά, έχει πραγματικό αντίκρισμα σε όλη την κοινωνία και την οικονομία και όχι μόνο σε ένα μικρό μέρος της.
Τέλος, με τη ψήφιση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, το Κεντρικό Σύστημα Αδειοδοτήσεων και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, στοχεύουμε στην πάταξη της γραφειοκρατίας.
Το ΤΕΕ μάχεται καθημερινά για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να ασκούμε το επάγγελμά μας, γύρω από όσα σπουδάσαμε και όχι παλεύοντας με τη γραφειοκρατεία. Με αυτό το στόχο θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε καθημερινές νίκες προς όφελος των συναδέλφων μας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος