Η μεγαλύτερη μείωση σε δωρεές οργάνων στη Μαγνησία τα τελευταία πέντε χρόνια

Παγκόσμια ημέρα νεφρού σήμερα και σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι», το 2024 μέχρι σήμερα έγινε μόνο μία μεταμόσχευση από ζώντα δότη από τον σύζυγο στην σύζυγο.

«Η υγεία των νεφρών για όλους, συμπληρώνοντας τη γνώση με στόχο την καλύτερη υγεία των νεφρών» είναι το μήνυμα της παγκόσμιας μέρας νεφρού 2024 η οποία επικεντρώνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη σημασία της υγείας των νεφρών, την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) καθώς και την φροντίδα της νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού.

Η εκστρατεία είναι κοινή πρωτοβουλία όλων των φορέων της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, με τις μελέτες να δείχνουν πως οι νεφρικές ασθένειες είναι μια παγκόσμια επιδημία.

Δυστυχώς περισσότερα από 500 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, περίπου ο ένας στους δέκα, πάσχουν από κάποια μορφή χρόνιας νεφροπάθειας, χωρίς οι περισσότεροι να το γνωρίζουν.

Στην χώρα μας έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των ασθενών τα τελευταία 10 χρόνια που κάνουν αιμοκάθαρση.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 12000 περίπου νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία τεχνητού νεφρού ή σε περιτοναϊκή πλύση. Οι νεφροπαθείς που περιμένουν μόσχευμα φτάνουν στους 1200 και άνω πανελληνίως, ενώ πάνω από 150 περιμένουν μόσχευμα ήπατος, καρδιάς ή πνεύμονα. Αρκετά είναι επίσης τα άτομα που έχουν χάσει το φως τους και η μόνη τους ελπίδα είναι ένα μόσχευμα κερατοειδούς. Πολλές χιλιάδες απ’ αυτούς πιθανόν να καταλήξουν διότι δεν γίνονται αρκετές δωρεές οργάνων.

Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 20 ασθενείς που παρουσιάζουν ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων όπως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.

Οι δωρεές και οι μεταμοσχεύσεις την τελευταία πενταετία έχουν μειωθεί πάρα πολύ Στον Νομό Μαγνησίας είναι περίπου 55 με 60 άτομα στην λίστα αναμονής, στην πλειοψηφία νέοι. Η ηλικία κυμαίνεται από 18 έως 65 ετών.

Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογιζόμενος σε έτη αιμοκάθαρσης είναι τα 6-10 χρόνια, με ελάχιστο τον 2,5-3 χρόνο και μέγιστο τα 15 χρόνια. Πρόκειται για ακραία τιμή αν λάβουμε υπόψη ότι από τους 150 μεταμοσχευμένους νεφρού, μόνο οι 10 υπερέβαιναν τη δεκαετία σε έτη αιμοκάθαρσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει μόλις 30.000 δωρητές οργάνων, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Κύπρο που διαθέτουν μεγάλο αριθμό δωρητών. Ειδικότερα η τελευταία, διαθέτει 140.000 δωρητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% του πληθυσμού της.

Στον Νομό Μαγνησίας, βάση του μητρώου του Συλλόγου, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 270 νεφροπαθείς, από τους οποίους οι 220 κάνουν αιμοκάθαρση τεχνητού νεφρού, 10 περιτοναϊκή πλύση και 45 περίπου είναι μεταμοσχευμένοι.

Δυστυχώς, όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος ο Πρόεδρος των Νεφροπαθών Ν.Μαγνησίας, στον νομό μας είχαμε την μεγαλύτερη μείωση σε δωρεές οργάνων και σε μεταμοσχεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2023 είχαμε 3 μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες και 3 μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες και συγκεκριμένα από μανάδες στους γιους τους. Το 2024, προς το παρόν, μετράμε μία μεταμόσχευση από ζώντα δότη, από τον σύζυγο στην σύζυγο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) Βασίλης Γιαννάκος, χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και κάνει έκκληση σε όλους, όπως και οι γιατροί, πάνω από όλα να προσέχουμε την υγεία μας! 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος