Ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα από το Κε.Δι.Βι.Μα της Ι.Μ.Δ.

Εντός του Νοεμβρίου ξεκινούν οι κύκλοι μαθημάτων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης «Άγιος Απόστολος ο Νέος» που ίδρυσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις της ΙΜΔ στο Αλιβέρι. Θα παρέχει υπηρεσίες στο πλαίσιο της μη τυπικής εκπαίδευσης σε ενηλίκους. 

Την ικανοποίηση του εξέφρασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου παρουσία υπευθύνων του Κέντρου, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. «Η δια βίου μάθηση θα αποτελεί κεκτημένο για καθένα που επιθυμεί να έχει νέα προσόντα στη ζωή του», επισήμανε και ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στην ίδρυση του Κέντρου.  

Το νέο Δ.Σ. Αποτελούν οι : Νίκος Τσούκας, Διαχειριστής και μέλη Μιχαήλος Βασιλικός, Ευάγγελος Ζαχαρός, Δημήτριος Κουτσός Σοφία Τσαρδακά. Διευθυντής του κεΔιΒιΜα είναι ο Αντ. Πλαγεράς και επιστημονικός υπεύθυνος ο Αλέξανδρος Καπανιάρης. 

Ο κ. Καπανιάρης επισήμανε ότι μέσω του Κέντρου οι επιμορφούμενοι θα λαμβάνουν επίσημη πιστοποίηση ενώ αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2023-24 με θέμα «Λαϊκός Πολιτισμός: Παλαιότερες θεματικές με Σύγχρονες προσεγγίσεις». Θα υλοποιηθεί σε δύο εξάμηνα, περιλαμβάνει τέσσερα μαθήματα με επιστημονική επιτροπή του προγράμματος και εισηγητές/τρεις τους: Μανώλη Βαρβούνη, καθηγητή Λαογραφίας και Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κλασσικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Νάντιας Μαχά-Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας, και τον Δρ. Αλέξανδρο Καπανιάρη διδάσκοντα στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσω του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Οργανωτικού Γραμματέα της «Μαγνήτων Κιβωτού». 

Ένα άλλο πρόγραμμα είναι το «Διδάσκοντας Θρησκευτικά στους έφηβους μαθητές», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Απόστολο Μπάρλο, πτυχιούχο Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Όπως επισήμανε ο κ. Πλαγεράς, «θα γίνει στοχευμένος τρόπος προσέγγισης σε θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης. Θεολόγοι θα εκπαιδευτούν στην διδασκαλία των Θρησκευτικών σε έφηβους και πως να στήνουν εκπαιδευτικά σενάρια για μια πιο σύγχρονη αντιμετώπιση του θέματος. Επιπλέον θα υπάρξει και ένα τμήμα με την ίδια θεματολογία για εκπαιδευτικούς της Α’ θμιας».  

Ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Volos lens με εισηγητές τους Δρ. Λουκά Ζαχείλα, καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του Π.Θ. και πρόεδρο του τμήματος που θα διδάξει φωτογραφία των άστρων και τον Αργύρης Ζαφειρίδη πρόεδρο της ΑΜΚΕ, Volos Lens και τον φωτογράφο Απόστολο Λατζώνη. Τα μαθήματα θα γίνονται κυρίως στο Πνευματικό Κέντρο της ΙΜΔ όπου στήνεται και στούντιο, αλλά και εξωτερικά. 

Τέλος θα υπάρχει και Τμήμα Δημιουργικής Γραφής  με επιστημονικό υπεύθυνο τον Διονύση Λεϊμονή. «Θα ξεκινήσει με ένα θεωρητικό κομμάτι, όρους συγγραφής, δημιουργία ηρώων και καταστάσεων και στη συνέχεια θα περάσουμε στην αξιοποίηση λογοτεχνικών κειμένων ξένων και Ελλήνων συγγραφέων που θα δούμε τεχνικές γραφής και με ελευθερία και φαντασία και δημιουργικότητα θα γράψουμε τα δικά μας κείμενα. Δεν θα φοβηθούμε να παράγουμε κείμενα. Η γραφή δεν είναι μόνο ατομική μπορεί να υπάρξει συνεργατική γραφή και πιστεύω ότι θα λειτουργήσει ως κυψέλη γραφής και γνώσης. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος