Βόλος: Συνεργασίες με μουσεία και βιβλιοθήκες μέσα από το πρόγραμμα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Άνοιγμα σε μουσεία και βιβλιοθήκες στο πλαίσιο ανοίγματος στην κοινωνία θα κάνει το πρόγραμμα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ από φέτος θα λειτουργήσουν και εργαστήρια για ενήλικες στους τομείς της ρομποτικής, του προγραμματισμού και της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Παράλληλα συνεχίζονται και οι δωρεάν επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς ενώ ετοιμάζεται και ένα νέο project που αφορά την επισκευή και αναβάθμιση παλιών υπολογιστών για βασικές λειτουργίες που χρειάζονται σχολεία ή συνάνθρωποί μας που δεν είναι σε θέση να αγοράσουν ένα καινούργιο.

Αυτά ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο Σπύρος Κούριας, Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος, κάτοχος Διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΤΠΕ) στον τομέα των Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών αιχμής στην Προσχολική Εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα σε εφαρμογές Εκπ. Ρομποτικής στις μικρές ηλικίες και ιδρυτικό μέλος της δράσης TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (talos.uth.gr) για την οποία είναι παιδαγωγικά υπεύθυνος από το 2016.

Τα μαθήματα και τα εργαστήρια για παιδιά ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Από φέτος όμως επιχειρούνται δράσεις διάχυσης της έρευνας και της ακαδημαϊκής δουλειά στην κοινωνία.

Βόλος: Συνεργασίες με μουσεία και βιβλιοθήκες μέσα από το πρόγραμμα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Θα υλοποιήσουμε και κάποιες δράσεις που αφορούν και ενήλικες, όχι βέβαια στο πλαίσιο της πιστοποιημένης επιμόρφωσης αλλά θα αναμίξουμε περισσότερο τους γονείς. Δηλαδή θα γίνουν κάποια εργαστήρια αποκλειστικά για γονείς που έχουν ενδιαφέρον για τις τεχνολογίες αυτές, όπως η ρομποτική, ο προγραμματισμός, η τρισδιάστατη εκτύπωση. Επιπλέον κάποια εργαστήρια θα γίνουν συνδυαστικά με παιδιά, γονείς και εμάς τους εκπαιδευτικούς. Θα ξεκινήσουν μέσα στις γιορτές εκτιμούμε και θα γίνονται ανά χρονικά διαστήματα”, τόνισε.

Επιπλέον ο κ. Κούριας ανέφερε ότι ετοιμάζεται ένα μεγάλο project, ένα ανοιχτό εργαστήριο παραλαβής και επιδιόρθωσης και αναβάθμισης παλιών υπολογιστών τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τα παιδιά. “Θα τους δεχόμαστε ως δωρεές και όσοι μπορούν να επισκευαστουν θα πηγαίνουν σε σχολεία ή συνανθρώπους μας να κάνουν απλά πράγματα όπως διαχείριση κειμένου και είσοδο στο Internet. Έχουμε ευθύνη ως πανεπιστήμιο και εκπαιδευτικοί να αποδώσουμε πίσω στην κοινωνία αυτό που μας προσφέρει”, εξήγησε ο κ. Κούριας.

Τέλος ανέφερε ότι μεσω του TALOS θα γίνει ένα άνοιγμα σε μουσεία και βιβλιοθήκες. “Θα προσπαθήσουμε να διαχύσουμε τις δράσεις μας σε περιβάλλοντα μουσειακά αλλά και περιβάλλοντα βιβλιοθηκών. Είναι κάτι που γίνεται πολύ έντονα σε όλο τον κόσμο και στην ουσία εμπλέκει φαινομενικά ετερογενείς δράσεις. Και αυτό πάλι στην εθελοντική δράση του Πανεπιστημίου για να αγγίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος