Βόλος: Λούκα Κατσέλη – Η αποδυνάμωση των ηθικών αρχών γεννάει βία κάθε μορφής

Βραδυφλεγής βόμβα η βία στα θεμέλια της κοινωνίας

“Η άσκηση βίας -σωματική, λεκτική, ψυχολογική, συναισθηματική η συμπεριφορική – δεν αφορά μόνο στις γυναίκες, στα παιδιά και στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού,  παρά το γεγονός οτι αυτές οι ομάδες αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων”, τόνισε μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, πριν λίγη ώρα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, στο ξενοδοχείο “Park” στο Βόλο, με αφορμή την αποψινή συζήτηση με θέμα την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, που διοργανώνει η δημοτική κίνηση «Συμμαχία για τον Βόλο», στο αμφιθέατρο ΤΕΕ Μαγνησίας, στις 18:30

Η κ. Λούκα Κατσέλη, είναι μία από τις ομιλήτριες της αποψινής εκδήλωσης, καθώς επίσης και η ψυχολόγος- καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ελένη Ανδρέου. Τρίτος ομιλητής είναι ο επικεφαλής της «Συμμαχίας για τον Βόλο», δικηγόρος Νίκος Παπαπέτρος.

“Τα θύματα της βίας είναι συνήθως γυναίκες, παιδιά, ευάλωτοι, ενώ θύτες πολιτικά πρόσωπα, τραγουδιστές της τράπ”

Η κ. Λούκα Κατσέλη μεταξύ άλλων τόνισε ότι “το πολιτικό σύστημα φέρει αναφορικά με την εξάπλωση και αύξηση της βίας και δεν πρέπει μόνο να αντισταθμίζει τις αρνητικές συνέπειες, αλλά και να προλαμβάνει μέσα από πολιτικές ώστε να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ομάδων αυτών”. Ταυτόχρονα έκανε λόγο και το νομικό πλαίσιο που θα πρέπει να συζητηθεί πάνω στις διάφορες μορφές βίας, από το bullying στο σχολείο μέχρι τη βία στον δημόσιο βίο, υπογραμμίζοντας ότι η βία είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.

Η πρώην Υπουργός ανέφερε ότι τίθεται ζήτημα και κοινωνικών και πολιτικών προτύπων και σχολίασε την μεγάλη αύξηση γυναικοκτονιών, δίδοντας αριθμητικά δεδομένα και σημειώνοντας ότι «Η κατάσταση χειροτερεύει και πρέπει να γίνει αντικείμενο διαλόγου. Η εμπορευματοποίηση των πάντων, ο μηδενισμός, η προώθηση της βίας από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα είναι πολύ επικίνδυνη και οδηγεί στον αυταρχισμό και τη βία στην κοινωνία».

Βόλος: Λούκα Κατσέλη – Η αποδυνάμωση των ηθικών αρχών γεννάει βία κάθε μορφής

Η κ. Ελένη Ανδρέου, στην απογευματινή της ομιλία και με την ιδιότητα της ψυχολόγου θα επικεντρωθεί στην ψυχοκοινωνική προσέγγιση του φαινομένου της βίας, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επεσήμανε ότι η βία γιγαντώνεται και είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας, όταν έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία στα ζητήματα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιώματος, να μην έχουμε θεσμοθετημένες στρατηγικές πρόληψης της βίας.

Τέλος ο κ. Νίκος Παπαπέτρος, δικηγόρος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία για τον Βόλο», αρχικά είπε ότι πως ο όρος βία κατά των γυναικών είναι πολύ ευρύς και ο ίδιος θα επιχειρήσει στην ομιλία του να οριοθετήσει αν μιλάμε για την βία κατά νέων κοριτσιών ή υπερηλίκων γυναικών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτές οι δυο κατηγορίες για παράδειγμα υφίστανται κατά κανόνα βία προερχόμενη από γυναίκες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στην άσκηση κρατικής βίας κατά των γυναικών- αναφορά στις αμβλώσεις και στην απαγόρευση αυτοδιάθεσης του σώματος της γυναίκας, με επιβολή νόμου- αλλά και στα αίτια που γεννούν βία, αφού τα αίτια αντανακλούν στο επίπεδο της δημοκρατίας μας. Για την μείωση και εν τέλει την εξάλειψη του φαινομένου υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση της δημοκρατίας, η παιδεία μέσα από το οικογενειακό αλλά και το σχολικό περιβάλλον. Τέλος, υποστήριξε ότι «Το πρόβλημα δεν λύνεται με την αυστηροποίηση των ποινών, είναι θέμα διαλόγου, δικαίου και κοινωνίας»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος