Στη Σκιάθο το ΙΓ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων

Το ΙΓ’ Πανελλήνιο Συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων διοργανώνεται από τον Δήμο Σκιάθου και το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, από τις 17-19 Μαίου. Συνεχίζει ο θεσμός των Πανελλήνιων συνεδρίων των ναυτικών μουσείων που ξεκίνησαν το 1996 και είναι η μοναδική κοινή δράση των θεματικών αυτών μουσείων του ελλαδικού χώρου.

Για πρώτη χρονιά το φετινό συνέδριο αποτελεί την κοινή συμμετοχή των ελληνικών ναυτικών μουσείων στο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων στις 18 Μαΐου.

Στόχος των συνεδρίων είναι η δικτύωση και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Ναυτικών Μουσείων για την χάραξη μιας κοινής πολιτιστικής πολιτικής στους τομείς της μελέτης, διάσωσης και προβολής της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης. Στα συνέδρια αυτά τα συμμετέχουν, εκτός από μουσεία, φορείς και ιδρύματα ναυτικής κληρονομιάς που παρουσιάζουν τις πολιτιστικές τους δράσεις στο πλαίσιο ανάπτυξης γόνιμου διαλόγου για τη διάχυση καλών πρακτικών στον τομέα της διαχείρισης του ναυτικού πολιτιστικού αποθέματος που έχουν στην ευθύνη τους. Παράλληλα στο πλαίσιο διεξαγωγής αναπτύσσεται ένα ειδικό θέμα, πάντοτε σχετικό με τη ναυτική ιστορία και πολιτιστική παράδοση της περιοχής που έχει την έδρα του το μουσείο που κάθε φορά έχει αναλάβει την διοργάνωσή του.

Στο φετινό συνέδριο η πρώτη μέρα 17 Μαΐου είναι αφιερωμένη στη Σκιάθο και το ειδικό της θέμα είναι : «Ναυτική Κληρονομιά της Σκιάθου: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Δέκα ειδικά προσκεκλημένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν πτυχές του ναυτικού παρελθόντος του νησιού και της πρόσληψης του από την σύγχρονη τοπική κοινωνία.Η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στα ναυτικά μουσεία και ιδρύματα με ναυτικές συλλογές και η συνεδρία έχει τίτλο: «Ναυτικά Μουσεία: Προκλήσεις και δράσεις για την προστασία και προβολή της τοπικής ναυτικής παράδοσης».

Σε αυτή οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν το έργο που επιτελεί ο φορέας τους και θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Στο τέλος της συνεδρίας γίνεται συζήτηση για την διατύπωση των κυριότερων συμπερασμάτων του συνεδρίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν με επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία και μνημεία της Σκιάθου.

Στη Σκιάθο το ΙΓ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων
Στη Σκιάθο το ΙΓ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος