Τρίπολη: Συγκλόνισε το «ω γλυκύ μου έαρ» και «η ζωή εν τάφω»

Πλήθος πιστών συμμετείχε στην Τρίπολη, στην περιφορά και στην συγκέντρωση, έξι ενοριακών επιταφίων της πόλης.

Η ημέρα του πένθους και της νηστείας για όλη την Χριστιανοσύνη, η Μεγάλη Παρασκευή, ”άγγιξε” τους Χριστιανούς και την Τρίπολη. Οι εκκλησίες γέμισαν και οι άνθρωποι, όλων των ηλικιών, βίωσαν την κορύφωση του Θείου Δράματος των Παθών του Χριστού. Το ”ω γλυκύ μου έαρ”, αλλά και το μοναδικό ”η ζωή εν τάφω”, συγκλόνισε. Μετέδωσε κατάνυξη και συγκίνηση.

Στην κυριολεξία, καθήλωσε τους πιστούς. Το ίδιο και το όλο τελετουργικό της περιφοράς των Επιταφίων, μέσα στη νύχτα και κάτω από το φως των κεριών. Προηγήθηκε η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, με τα σπουδαία εγκώμια, λίγο πριν βγουν οι Επιτάφιοι, έξω απ’ τους ναούς για την εκφορά τους.

Η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, σε συνεργασία με το δήμο της Τρίπολης, ετοίμασε ειδικό τελετουργικό στην κεντρική πλατεία της πόλης. Σε ειδική εξέδρα, βρέθηκε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Επιφάνιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας και μερικοί κληρικοί. Απέναντί τους, στάθηκαν σε τραπέζια, οι έξι στολισμένοι Επιτάφιοι της πόλης (η Τρίπολη, έχει και άλλες Ενορίες). Πρόκειται για τους Επιτάφιους του Προφήτη Ηλία, της Μεταμόρφωσης, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Δημήτρη, των Ταξιαρχών και του Μητροπολιτικού Ναού, του Αγίου Βασιλείου.

Την Επιτάφια πομπή, συνόδευε άγημα, η Φιλαρμονική του δήμου της Τρίπολης, ιεροψάλτες, επίτροποι ναών, εκκλησιαστικά συμβούλια, ενορίτες, παιδάκια, πρόσκοποι, λυκόπουλα κ.ά. Στην Χριστιανική αυτή λιτανευτική πομπή, μετείχε ο Υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Βλάσης, οι βουλευτές Αρκαδίας, Ευάγγελος Γιαννακούρας, Γιώργος Παπαηλιού, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Κώστας Μανδρώνης, ο δήμαρχος της Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, σωματείων, αλλά και οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στην ολιγόλεπτη ομιλία του, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Επιφάνιος, είπε στο πολυπληθές κοινό, τα εξής: “Ευχαριστώ όλους εσάς και τον καθένα σας ξεχωριστά. Με την παρουσία σας εδώ, εκφράζετε και αφήνετε το αποτύπωμα της πίστης σας. Ο Χριστός μας προσκαλεί να καταθέσουμε και εμείς το ευχαριστώ για όσα μας χαρίζει. Η πρόκληση είναι να κοιτάξουμε, εσωτερικά, στον έσω της καρδιάς άνθρωπο και να δει ο καθένας μας, τη δική του στάση ζωής, το δικό του ήθος, τη δική του έκφραση της πίστης του και της πίστης μας, μπροστά στο δια υμάς παθόντα και ταφέντα θεάνθρωπο Χριστό μας. Εύχομαι υγεία, με μία βαθιά, εσωτερική στροφή, με ησυχία και με πνευματική έρευνα, ώστε να φτάσουμε, όλοι μαζί – ως Σώμα της τοπικής εκκλησίας – στη 3ήμερη, εκ νεκρών Ανάσταση του Θεανθρώπου Χριστού μας και αυτή η χαρά και η ελπίδα της Ανάστασης, που αύριο θα εορτάσουμε, πανηγυρικά, να πλημμυρίζει πάντοτε, την πορεία της ζωή σας“.

Το Μεγάλο Σάββατο, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, θα βρεθεί στο Μοναστήρι της Λουκούς, στην Κυνουρία, ενώ στην Παννυχίδα και στην Ανάσταση του Κυρίου, στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία της Ανάστασης, θα βρίσκεται στην Μητρόπολη της Τρίπολης, στον Άγιο Βασίλειο. Το ίδιο και την Κυριακή του Πάσχα, με τον Όρθρο, την Θεία Λειτουργία της Ανάστασης και τον Εσπερινό της Αγάπης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος