Τρίπολη : Ορκίστηκε η νέα Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου

Παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, του Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Νικόλαου Ταγαρά, μητροπολιτών και εκπροσώπων του ιερού κλήρου, εκπροσώπων των στρατιωτικών αρχών, βουλευτών της Πελοποννήσου, πολιτευτών, δημάρχων, συμβούλων, διοικητών των νοσοκομείων, εκπροσώπων φορέων, οργανισμών και πολιτών πραγματοποιήθηκε στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής 26 Αυγούστου η ορκωμοσία της νέας περιφερειακής αρχής για την περίοδο 2019-2023.

Τρίπολη : Ορκίστηκε η νέα Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου

Η τελετή ορκομωσίας περιελάμβανε χαιρετισμούς, σύντομες ομιλίες και τη διαδικασία των υπογραφών του νέου περιφερειάρχη και των μελών που απαρτίζουν το νέο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου.

Τρίπολη : Ορκίστηκε η νέα Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου

Τρίπολη : Ορκίστηκε η νέα Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου

Ορκίστηκαν με θρησκευτικό και πολιτικό όρκο ενώ ένταση δημιουργήθηκε μέσα στο Πνευματικό Κέντρο όταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Παράταξης ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Μοριά Παναγιώτης Κάτσαρης θέλησε να προβεί σε δήλωση από μικροφώνου και όχι να ορκιστεί.

Τρίπολη : Ορκίστηκε η νέα Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε ότι η Πελοπόννησος είναι ένας ευλογημένος τόπος για αυτό πρέπει να δοθεί έμφαση στην προσέλκυση επισκεπτών ώστε να επέλθει η ανάπτυξη. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι σε αγαστή συνεργασία με όλες τις περιφέρειες. Επίσης προέτρεψε όλους να δείξουν εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους της περιφέρειας και να μην χαθεί χρόνος γιατί ποτέ άλλοτε η ανάγκη για έργο δεν ήταν τόσο επιτακτική.

Τρίπολη : Ορκίστηκε η νέα Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου

Ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου μέσα από την σύντομη ομιλία του παρουσίασε το σχέδιο του για την περιφέρεια Πελοποννήσου επισημαίνοντας :
«Κρίσιμο ζήτημα για το έργο και την πορεία μας θα είναι η διαχείριση των πολύτιμων πόρων από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η κατεύθυνσή μας είναι προς την παραγωγή μεγάλων έργων και την υποστήριξη δράσεων, που θα αυξήσουν το εισόδημα, θα αναδείξουν τα σπουδαία και μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Με την πολιτική αυτή, η αναβάθμιση του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου, η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, η ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού, το φυσικό αέριο, η επαναλειτουργία του τρένου τουλάχιστον μέχρι το Ναύπλιο, σημαντικά έργα και δράσεις για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και άλλα, αποτελούν για εμάς ζητήματα απόλυτης προτεραιότητας.
Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει ήδη συνεργασία με την Κυβέρνηση και σχεδιάζεται η αναθεώρηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος το φθινόπωρο, στην κατεύθυνση βελτίωσης της απορροφητικότητας και ένταξης έργων προτεραιότητας και στους πέντε Νομούς της Περιφέρειάς μας. Οι πόροι της Περιφέρειας θα κατευθύνονται σε έργα και δράσεις περιφερειακής αρμοδιότητας και, επομένως, διάθεση πόρων για προγραμματικές συμβάσεις πελατειακών και ψηφοθηρικών επιδιώξεων ασφαλώς και δε θα προωθείται, ούτε και θα υπογράφεται. Ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τώρα, ας είναι φέτος – και ασφαλώς θα είναι – το τελευταίο καλοκαίρι, όπου η Περιφέρειά μας ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος – και δεν έχω καμία διάθεση να περιγράψω την κατάσταση και τις συνέπειες, αισθητικές, υγειονομικές, οικονομικές, που όλοι γνωρίζετε και όλοι μας υφιστάμεθα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε :
«Άλλα – μεγάλα – περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η προβληματική λειτουργία σχεδόν όλων των μονάδων βιολογικού καθαρισμού, η έλλειψη κάθε σχεδιασμού για τη διαχείριση της λυματολάσπης, η απαράδεκτη λειτουργία πολλών πυρηνελαιουργείων, η αποκατάσταση πυρπολημένων περιοχών και – τονίζω με έμφαση – η αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης περιοχών, δηλαδή της ερημοποίησης προοπτικά, έχουν ανάγκη άμεσης παρέμβασης.
Ως προς τη Διοίκηση, τώρα, υπάρχει άμεση ανάγκη διοικητικής ανασυγκρότησης, με ενίσχυση του ρόλου των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών, καθώς και με τον περιορισμό του ρόλου των Αναπτυξιακών Εταιρειών. Υπάρχει άμεση ανάγκη για την:

• εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος
• ανάρτηση στη «Διαύγεια» κάθε απόφασης με οικονομικό περιεχόμενο – και αυτό θα πρέπει να γίνεται και από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες
• λειτουργία ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου
• στέγαση όλων των υπηρεσιών σε δημόσια κτήρια
• τροποποίηση των Οργανισμών Εσωτερικής Λειτουργίας και, κυρίως,
• αξιολόγηση και αξιοκρατία στη Διοίκηση.

Επίσης, υπάρχει άμεση ανάγκη ανασυγκρότησης των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, με τα κατάλληλα πρόσωπα και μέσα.
Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούν προτεραιότητά μας. Στον τομέα του πολιτισμού θα υπάρξει συνεργασία με το «Διάζωμα», στήριξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων ποιότητας και ιδιαίτερη φροντίδα για τους αρχαιολογικούς μας χώρους.

Ανάλογη θα είναι η φροντίδα για τον αθλητισμό, τους αθλητικούς χώρους και τα αθλήματα και για θέματα εκπαίδευσης, όπως η κατασκευή, ανακατασκευή, συντήρηση σχολικών μονάδων, η μεταφορά μαθητών, η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου θα αντιμετωπισθούν με την ευαισθησία που τους ταιριάζει».

Τέλος ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου είπε ότι «ενόψει του 2021 και των 200 ετών από τον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα, στην Περιφέρειά μας – και με κέντρο την ηρωική Τριπολιτσά – θα οργανωθούν πολλές και λαμπρές εκδηλώσεις, όπως ταιριάζει στην Πελοπόννησο, που σήκωσε το κύριο βάρος του αγώνα και των δράσεων για την ελευθερία και τη συγκρότηση του Κράτους μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος