Τρίπολη: Οι δεσμοί Ελλάδας – Αφγανιστάν αναδείχτηκαν σε ημερίδα για τις προκλήσεις διοίκησης

Στη μνήμη του Σμηναγού Γεώργιου Βαγιανού, ήταν αφιερωμένη η ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Τρίπολης και η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας το περασμένο Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο και είχε σαν θέμα τις προκλήσεις της Διοίκησης. Αφορμή για την υλοποίησή της, ήταν η συμπλήρωση 10 χρόνων από την ανάληψη της διοίκησης του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ από την Πολεμική μας Αεροπορία.

Στην υπηρεσία αυτή απασχολήθηκαν 53 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας με κύρια αποστολή της ελληνικής δύναμης την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης σε στελέχη του αφγανικού στρατού.

Στην ημερίδα παρέστησαν και κατέθεσαν την εμπειρία τους από την εποχή εκείνη ο Υποπτεράρχος Δημήτριος Παντελάτος ε.α, Στρατιωτικός Διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και ο Αρχισμηνίας (ΕΟΠΛ) Ευάγγελος Κατσούλας, που ήταν μέλος της ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Τρίπολη: Οι δεσμοί Ελλάδας – Αφγανιστάν αναδείχτηκαν σε ημερίδα για τις προκλήσεις διοίκησης

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Πρέσβη ε. τ. του Αφγανιστάν στην Ελλάδα και Αναπληρωτή Υπουργού Ενημέρωσης και Πολιτισμού του Αφγανιστάν κ. Ομάρ Σουλτάν και του Πρέσβη ε. τ. της Ελλάδας στην Τουρκία, καθώς και στο Πακιστάν και Αφγανιστάν, κ. Πέτρου Μαυροειδή.

Ο κ. Σουλτάν με άπταιστα ελληνικά, έχει σπουδάσει κλασική αρχαιολογία στην Ελλάδα, αγαπάει τη χώρα και την επισκέπτεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο αναφέρθηκε στην «επίδραση του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν καταλυτική στην κουλτούρα της χώρας» , γιατί ο πολιτισμός του Αφγανιστάν είναι βαθιά επηρεασμένος από την ελληνιστική περίοδο.

Στην ημερίδα , που ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιδήμαρχου Αλέκου Κανελλόπουλου εκ μέρους του Δημάρχου Τρίπολης Κώστα Τζιούμη, που δεν κατάφερε να παραβρεθεί, σύντομες τοποθετήσεις απηυθυναν ο βουλευτής Αρκαδίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Γιώργος Παπαηλιού, εκπροσωπώντας τον πρόεδρό του και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού και περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος και η πρώην αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Κωνσταντίνα Νικολάκου.

Τρίπολη: Οι δεσμοί Ελλάδας – Αφγανιστάν αναδείχτηκαν σε ημερίδα για τις προκλήσεις διοίκησης

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γ. Παπαηλιού, ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «Η διοίκηση, ως μηχανισμός και ως πλαίσιο αντίληψης και δράσης, αποτελεί το σημαντικότερο μέσον για την άσκηση εφαρμοσμένης πολιτικής σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.
Η διοίκηση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, λόγω της ιδιαιτερότητας, ότι το πεδίο όπου αυτή ασκείται είναι ένας χώρος που παραπέμπει σε δυναμική προσέγγιση των πραγμάτων. Επομενως, οι προκλήσεις, ιδίως στα πεδία μαχών, δεν είναι «αστεία» υπόθεση».

Τρίπολη: Οι δεσμοί Ελλάδας – Αφγανιστάν αναδείχτηκαν σε ημερίδα για τις προκλήσεις διοίκησης

Ο κ. Τατούλης αφού αναφέρθηκε στο συνέδριο των Περιφερειακών Στρατιωτικών Ενώσεων που ήταν αφιερωμένο στον Αντιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και είχε γίνει πέρσι στο Ναύπλιο, μίλησε για την μακραίωνη επαφή μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων και του Αφγανιστάν που παρουσιάστηκε στο 330 π.Χ., όταν ο Αλέξανδρος ο Μέγας εισήλθε στην επικράτεια του σημερινού Αφγανιστάν αλλά και στις σημαντικές προσπάθειες που είχε καταβάλλει ως υφυπουργός Πολιτισμού να βοηθήσει στη διάσωση του πολιτισμού και στην ίδρυση του Μουσείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος