Τρίπολη: Εσπερίδα για την εμπέδωση της αναγκαιότητας λήψης μέτρων για την ανθεκτικότητα του τοπίου

Χρειάζεται μία συμμαχία γνώσης για την ανθεκτικότητα του τοπίου. Είναι αναγκαία η προσαρμογή αυτή, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και τα αποτελέσματα αυτής. Η λεκάνη της Μεσογείου και φυσικά η Ελλάδα, πρέπει να ξεκινήσει τις πολιτικές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γεωργίας, της δασοπονίας, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας“. Αυτό εξήχθη ως συμπέρασμα απ’ την εσπερίδα που οργάνωσε στην Τρίπολη το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Η εκδήλωση έγινε στο Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Συνδιοργανωτές ήταν η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, το Επιμελητήριο Αρκαδίας και ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας.

Εξετάστηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, με τη δημιουργία ανθεκτικών τοπίων, με το έργο Res Alliance, του δικτύου Ανταλλαγής γνώσης και των εργαστηρίων, με την ενημέρωση των αγροτών, με τα ζητήματα της μελισσοκομίας, με τη διαχείριση των δασών.

Το έργο Res Alliance, αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη ροή πληροφοριών και γνώσης και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και ικανότητα των αγροτών και των διαχειριστών των δασών, ώστε να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα του τοπίου, μέσω καλών πρακτικών, δημιουργώντας ένα δίκτυο που θα συνδέσει όλους τους ενδιαφερόμενους.

Στόχος είναι να δομηθεί ένα Μεσογειακό δίκτυο ανταλλαγής και διάδοσης γνώσης, να δημιουργηθούν εργαστήρια ανταλλαγής γνώσεων, για να υπάρξουν πολιτικές που θα προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, διότι, η κλιματική αλλαγή, επιφέρει και καταστροφές, μέσω των θερινών πυρκαγιών και των πλημμυρών. Θα πρέπει η χώρα μας, να υιοθετήσει πράξεις και πολιτικές, σαν και αυτές που επικρατούσαν τη δεκαετία του 1960 και του 1970, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες και επαναλαμβανόμενες καταστροφές.

Εκτός απ’ την Τρίπολη, ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στις 6 Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα εκδήλωση στη Νεμέα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος