Τρίπολη : Αναζητώντας τον Θεόδωρο πίσω από τον Κολοκοτρώνη

Η ηγετική στρατηγική φυσιογνωμία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη,βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ιδιαίτερης εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τρίπολης, το Πολεμικό Μουσείο και ο Φιλοτεχνικός όμιλος της Τρίπολης, με αφορμή την επέτειο των 198 χρόνων από την Άλωση της Τριπολιτσάς.

Ο Γέρος του Μοριά, αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, οπλαρχηγός διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στα στρατιωτικά και πολιτικά πράγματα της εποχής.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αγώνα, όπως στη νίκη στο Βαλτέτσι το Μάιο του 1821, στην άλωση της Τριπολιτσάς τον Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς και στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια ένα χρόνο αργότερα, όπου διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο, αφού πρυτάνευσαν η ευφυΐα και η τόλμη του στρατηγικού του νου.

Η εκδήλωση προάγγελος των όσων ακολουθήσουν για την Άλωση της Τρίπολης, με τίτλο “Ψηφίδες μνήμης και ιστορίας Αναζητώντας τον Θεόδωρο πίσω από τον Κολοκοτρώνη” , που κέρδισε τις εντυπώσεις, περιελάμβανε ομιλία, από την ιστορικό Ευαγγελία Ντούπα, αφήγηση από τον Παναγιώτη Κουτσούγερα, μέλος της Θεατρική Ομάδας Τρίπολης και μουσική από τον ιερέα Νικόλαο Ντάβο.

Ο εφημέριος π. Νικόλαος Ντάβος έπαιξε βιολί και τραγούδησε κολοκοτρωνέικα τραγούδια, συνοδευόμενος από τον γιό του Βαγγέλη Ντάβο στο κλαρίνο και τον Κυριάκο Μαρκόγιαννη στο λαούτο.

Στο Πολεμικό Μουσείο της Τρίπολης στην Αρκαδία, ένα από τα πέντε πολεμικά μουσεία που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, στεγάζονται κυρίως εκθέματα από τον αγώνα του 1821, η προτομή του μεγάλου στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το αυθεντικό νεκρικό εκμαγείο του, που δημιουργήθηκε την ημέρα θανάτου του ήρωα, προσωπογραφίες και πίνακες ζωγραφικής ανάμεσά τους και έργα του μικρού καλλιτέχνη Βασίλη Μανωλόπουλου.

Τρίπολη : Αναζητώντας τον Θεόδωρο πίσω από τον Κολοκοτρώνη

Τις φετινές εκδηλώσεις για την Άλωση της Τρίπολης που κορυφώνονται την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος