Τουρκολέκα Αρκαδίας: Ηχηρότατο μήνυμα Προέδρου Δημοκρατίας στην Τουρκία

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, έστειλε απ’ το ιστορικό χωριό Τουρκολέκα Μεγαλόπολης (τόπος καταγωγής του ήρωα Νικηταρά), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Μιλώντας, δίπλα απ’ το επιβλητικό άγαλμα του Νικήτα Σταματελόπουλου (γνωστός και ως «Τουρκοφάγος»), ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας, είπε τα εξής:

«Το παρελθόν μας είναι εδώ για να μας διδάσκει. Εμείς δεν κοιτάμε πίσω για να διχάσουμε τους δύο λαούς. Κοιτάμε πίσω για να διδαχθούμε. Και λέμε: Εμείς οι Έλληνες είμαστε οι υπερασπιστές της ειρήνης, της φιλίας, της καλής γειτονίας. Όχι μόνο τα επιδιώκουμε αυτά, αλλά τα κάνουμε και πράξη και τα έχουμε ήδη αναδείξει.

Εμείς, είμαστε αυτοί που εννοούμε την ευρωπαική πολιτική της Τουρκίας. Θέλουμε να έχει αυτή, ευρωπαική προοπτική, γιατί εκεί είναι το μέλλον της. Ωστόσο, υπάρχει και μία απαραίτητη προυπόθεση και αυτή θα την υπερασπιστούμε και δεν θα κάνουμε ούτε κεραία πίσω. Απαιτούμε απ’ την Τουρκία, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαικού δικαίου στο σύνολό τους».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος, ανέλυσε την πιο πάνω φράση ως εξής:

«Το διεθνές δίκαιο έχει ήδη καθοριστεί ξεκάθαρα. Μιλάει για την επικράτεια, για τα σύνορα και την αποκλειστική, οικονομική ζώνη της χώρας, άρα και της ευρωπαικής ένωσης. Η Τουρκία, οφείλει να σεβαστεί στο ακέραιο το σύνολο του διεθνούς δικαίου και σ’ αυτό περιλαμβάνεται και το δίκαιο της θάλασσας, έτσι όπως αυτό έχει ήδη κωδικοποιηθεί απ’ την συνθήκη του Μοντέγκο Μπει (Τζαμάικα), το 1882.

Και μπορεί η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι, δεν έχει προσχωρήσει στην συνθήκη, όμως, αυτό, είναι παντελώς αδιάφορο για τη διεθνή κοινότητα, αφού είναι γνωστό, ότι κατά τη νομολογία του δικαστηρίου της Χάγης, η συνθήκη του Μοντέγκο Μπει, λόγω ότι έχουν προσχωρήσει σ’ αυτή, πολλά κράτη, μοιραία, παράγει αυτό που λέμε γενικώς, κανόνες διεθνούς δικαίου, δεσμευτικούς για όλους, άρα και για την Τουρκία. Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία αλλαγή.

Το λέω αυτό, γιατί δεν υπερασπιζόμαστε τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρωπαικής Ένωσης. Ας το καταλάβει αυτό η Τουρκία. Το χρέος είναι διπλό. Απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην Ευρωπαική Ένωση. Αυτό το χρέος υπεράσπισης που έχουμε εμείς, το εκπληρώσαμε και το εκπληρώνουμε και μόνοι μας. Έχουμε το σθένος και τη δύναμη να το πράξουμε και το έχουμε αποδείξει αυτό.

Γιατί ξέρετε; Η δύναμη της επιβολής του διεθνούς δικαίου δεν είναι ζήτημα αριθμών και εκπτώσεων. Είναι ζήτημα ψυχής και εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει τι σημαίνει ελληνική ψυχή μπροστά σ’ αυτό το χρέος. Σήμερα, εξάλλου δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε μαζί μας τη διεθνή κοινότητα, την Ευρωπαική Ένωση και τις ΗΠΑ.

Καμία ανοχή στην αυθαιρεσία της Τουρκίας, είπε πρόσφατα ο Γάλλος Πρόεδρος. Γιατί, εάν ανεχθούμε την αυθαιρεσία της Τουρκίας, τότε, δημιουργούμε αρνητικό προηγούμενο ανοχής αυτών των παραβάσεων, που μπορεί να το εκμεταλλευθούν και άλλοι. Τελειώνοντας, επαναλαμβάνω: Θυμόμαστε το παρελθόν για να μας διδάσκει. Αυτό λέει, ότι είμαστε λαός ειρηνικός.

Συνάμα, αυτό λέει, ότι θα υπερασπιστούμε στο ακέραιο το διεθνές και ευρωπαικό δίκαιο και τη νομιμότητα. Είμαστε εγγυητές και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Λεονταρισμοί σε εμάς δεν παίζουν ρόλο, δεν μας επηρεάζουν. Όλα αυτό, εκθέτουν την Τουρκία διεθνώς και την απομονώνουν».

• Πριν το μήνυμα προς την Τουρκία, ο Πρόεδρος, με αφορμή τα όσα υπέστη απ’ το επίσημο ελληνικό κράτος ο Νικήτας Σταματελόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«Ζητάω αναδρομικά ταπεινή συγνώμη για αυτό που δεν έπραξε η πολιτεία απέναντι στον μεγάλο αυτό ήρωα» Είπε χαρακτηριστικά: «Αυτοί είμαστε. Τον βάλαμε φυλακή για 1,5 χρόνο τον Νικηταρά. Αυτό ήταν το ευχαριστώ μας.

Ζητάω ταπεινά συγνώμη για όσα πράξαμε εναντίον αυτού του ήρωα. Να μην κάνουμε ποτέ ίδια λάθη. Χρειάζεται ενότητα μπροστά στα μεγάλα και στα σημαντικά εθνικά θέματα. Το δικαστήριο της ιστορίας δεν θα μας συγχωρέσει άλλες διχόνοιες.

Να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε στους μεγάλους όπως τους ταιριάζει. Αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος. Βλέπετε, ο φθόνος είναι το σαράκι της φυλής μας».

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ