Η τοποθέτηση Γ. Παπαηλιού στη σύσκεψη της Μεγαλόπολης για τις λιγνιτικές μονάδες

Κατά τη σύσκεψη-συγκέντρωση των φορέων της περιοχής της Μεγαλόπολης και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, για το ενδεχόμενο πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στις 16.11.2017, ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής :

Οι αποφάσεις που αφορούν την ενεργειακή πολιτική της χώρας εντάσσονται στην ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτή στηρίζεται στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στη μείωση του ποσοστού του λιγνίτη ως ενεργειακού καυσίμου. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, η εμπλοκή και σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων είναι παρούσα και ενεργός.

Αυτό δεν σημαίνει, ότι η χώρα δεν έχει και δεν πρέπει να έχει ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος να λαμβάνει υπόψη τις προτεραιότητες όσον αφορά στην επιλογή των ενεργειακών πόρων που διατίθενται αλλά και στην ενεργειακή επάρκεια. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι, μετά από διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΑΔΜΗΕ παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο καθώς και η πρόθεση-απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν εκτός διαπραγμάτευσης οι υδροηλεκτρικές μονάδες.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για άμεση πρόσβαση ιδιωτών στο «λιγνίτη», υποχρεώνει την κυβέρνηση να λάβει επώδυνες αποφάσεις που δεν συνάδουν με την πολιτική της, χωρίς να ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση, αφού είχαν διαμορφωθεί τετελεσμένα ήδη από τα έτη 2011 και 2012.

Ειδικότερα, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων και του ορυχείου της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, αν τελικά αποφασιστεί, δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης. Αν αυτό γίνει, θα είναι αναγκαστική επιλογή και θα υπαγορεύεται από τις αστοχίες του παρελθόντος.

Παρά ταύτα, αυτή η επιλογή, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα της, με βρίσκει «κάθετα» αντίθετο για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς. Έχω ενημερώσει σχετικά και έγκαιρα όλους καθώς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό εγγράφως.

Θα συνεχίσω να αναλαμβάνω πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αποτροπής της πώλησης. Είμαι στη διάθεση όλων, των εργαζομένων της ΔΕΗ, των κατοίκων της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής, να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο ενδεχόμενο μιάς τέτοιας απόφασης, να πιέσουμε προς αποτροπή της και πάντως να αμβλύνουμε τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει για την ευρύτερη περιοχή και την Αρκαδία γενικότερα.

Συγχρόνως, πρέπει όλοι μας να σχεδιάσουμε το μέλλον της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και αξιώνοντας από την πολιτεία την παροχή πρακτικών «δυνατοτήτων», ώστε αυτά να αξιοποιηθούν. Δεν πρέπει να επιτραπεί, η περιοχή να αφεθεί στο έλεος ιδιωτικών συμφερόντων και να απογυμνωθεί από τη «δημόσια επιρροή», αλλά να παραμείνει κέντρο ενεργειακής παραγωγής με τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού της.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος