Τον ιστορικό – μοναστηριακό τουρισμό επιθυμεί να αξιοποιήσει ο δήμος Γορτυνίας

Εκδήλωση για τα σπουδαία, μοναδικά και ιστορικά Μοναστήρια της περιοχής, οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη και στην εκεί Philoxenia, o δήμος Γορτυνίας.

Στόχος του δήμου Γορτυνίας, είναι η ανάδειξη και η προώθηση του ιστορικού – μοναστηριακού τουρισμού.

“Η Γορτυνία, ένα … παραμύθι στο κέντρο της Αρκαδίας (…), τόνισε στην ομιλία του, ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης.

Και συνέχισε:

(…) Είναι σπίτι του Πάνα, αλλά και της Επανάστασης του 1821, μονοπάτι του Παυσανία, γενέτειρα ηρώων, το Άγιο Όρος του Μοριά, που έφτιαξε παιδεία, αλλά και μπαρούτι, περιμένει Έλληνες και ξένους επισκέπτες να την επισκεφθούν.

Τον ιστορικό – μοναστηριακό τουρισμό επιθυμεί να αξιοποιήσει ο δήμος Γορτυνίας
δήμος Γορτυνίας

O Αρχιμανδρίτης, πατέρας Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου «Τα Μοναστήρια της Γορτυνίας και της Μεγαλοπόλεως», κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, μάγεψε με την αμεσότητα του θρησκευτικού, απλού, διηγηματικού, πνευματικού και ιστορικού λόγου του.

Είπε, μεταξύ άλλων: (…) Τα Μοναστήρια … Η Μονή Φιλοσόφου, ανάμεσα στις χαράδρες και τις πέτρες, πάνω από τον Λούσιο ποταμό, η Μονή Προδρόμου, η Μονή Αιμυαλών και Καλαμίου, η παλιά Μονή Φιλοσόφου – σχολείο για τα Ελληνόπουλα αλλά και τους Επαναστάτες της χώρας και της ψυχής … «παρήγαγε» 7 πατριάρχες, 70 Μητροπολίτες και 2.500 διδασκάλους και λόγιους, που λειτούργησαν ως πυρήνες της πίστης, σε άλλους τόπους.

Το Καστρομονάστηρο στη Βυτίνα, η Μονή Κερνίτσας, που 7 φορές την έκαψε ο Ιμπραήμ και 7 φορές διασώθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, το Μετόχι της Μονής Κερνίτσας των Αγίων Θεοδώρων, μέσα στην Ελάτη, που έδωσε το όνομά του στο Γέρο του Μοριά τον Κολοκοτρώνη, η Μονή Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο, η Μονή Κλειβωκά που η φέγγουσα εικόνα της Παναγίας, υπέδειξε που θα κτισθεί, η Μονή Αγίας Παρασκευής Βάχλιας, τα Ασκηταριά, στο Λευκοχώρι, την Καμενίτσα, την Άκοβα και η Αγία Θεοδώρα Βάστας, της 17χρονης μάρτυρας του θεού, με τα 17 δένδρα που είναι τα χρόνια της, να διαπερνούν την σκεπή μιας μικρής εκκλησίας, που είναι το σώμα της, δίπλα από το ποτάμι … που είναι το αίμα της, μνημεία όλα της πίστης και της φύσης (…).

Μίλησαν επίσης, ο Νίκος Κόιος, διευθυντής σπουδών της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης,η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βόυλα Πατουλίδου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ ΧΕLΕXPO, Kυριάκος Ποζρικίης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε μια υπέροχη περιήγηση στο Μοναστήρια της Γορτυνίας, μέσα από video, παραγωγής του δήμου Γορτυνίας, που προβλήθηκε.

Τον ιστορικό – μοναστηριακό τουρισμό επιθυμεί να αξιοποιήσει ο δήμος Γορτυνίας
δήμος Γορτυνίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος