Το πρόγραμμα εορτασμού των 78 χρόνων από την απελευθέρωση της Τρίπολης απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

“Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε”. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει στον κόσμο η διήμερη δράση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με αφορμή τον εορτασμό για τα 78 χρόνια απ’ την απελευθέρωση της Τρίπολης απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Καλούμε άπαντες, να βρεθούν στην Τρίπολη και στην Πλατεία Άρεως και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που οργανώνουμε, για πρώτη φορά”.

Αυτό, δήλωσε – μεταξύ άλλων – σε συνέντευξη Τύπου, το μέλος της διοίκησης της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, περιφερειακός σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας.

Τα δρώμενα, θα γίνουν το Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Οκτωβρίου 2022, απ’΄τις 10 το πρωί, μέχρι τις 10 το βράδυ, στην Πλατεία Άρεως της Τρίπολης.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις, ο Νίκος Γόντικας, γνωστοποίησε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

“Θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας αγωνιστών και ντοκουμέντων απ’ εκείνη την περίοδο. Θα έχουμε βιβλιοπωλείο. Το Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, στο χώρο των δράσεων, θα γίνει συζήτηση για τα κρίσιμα γεγονότα, πριν και μετά την απελευθέρωση της Τρίπολης και της χώρας απ΄τους ναζί. Το πρωί της Κυριακής, θα οργανωθεί ιστορικός περίπατος στην Τρίπολη, σε χώρους θυσίας και σε μνημεία. Η έναρξη θα γίνει στις 11 το πρωί απ’ το μνημείο στον Άγιο Νικόλα. Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, θα γίνει συγκέντρωση στην Πλατεία Άρεως, όπου θα υπάρξουν χαιρετισμοί. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με συναυλία από νεανικό συγκρότημα, με αγωνιστικά και αντάρτικα τραγούδια της περιόδου και της περιοχής”.

Το πρόγραμμα εορτασμού των 78 χρόνων από την απελευθέρωση της Τρίπολης απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής
Στ. Ζορμπαλάς

Καταλήγοντας, ο Νίκος Γόντικας, τόνισε: “Το Σάββατο, 5 με 7 το απόγευμα και την Κυριακή 4 με 7, τα υπόγεια του δικαστικού μεγάρου Τρίπολης θα είναι ανοιχτά, για να τα επισκεφθεί ο λαός και η νεολαία. Επίσης, στο χώρο, θα υπάρχουν κατάλογοι των σκοτωμένων, δολοφονημένων ή εκτελεσμένων αγωνιστών όλης της δεκαετίας του 1940”.

Οι διοργανωτές των δράσεων, κάλεσαν τους απογόνους, τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού, να δουν αυτούς τους καταλόγους, ώστε, εάν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, να διορθωθούν. Τους ζητούν, να πάνε στο χώρο της έκθεσης, πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα, που τυχόν διαθέτουν, να τα παραδώσουν ή να τα σκανάρουν, επιτόπου, ώστε να συγκεντρωθεί υλικό, να διασωθεί και να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, σε νέες εκθέσεις, εκδόσεις και εκδηλώσεις

“Όλοι και όλες το Σαββατοκύριακο στις εκδηλώσεις της Τρίπολης, για να τιμήσουμε τους χιλιάδες Αρκάδες αγωνιστές του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, με τον οποίων την προσφορά και τον ηρωισμό, γράφτηκαν οι λαμπρές σελίδες του απελευθερωτικού λαικού κινήματος στην Ελλάδα”, είπε, χαρακτηριστικά ο Νίκος Γόντικας, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος