Διεξήχθη στα Καλάβρυτα, το διήμερο δρώμενο ” Πελοποννησιακοί Δρόμοι του Τυριού, συνεργασία – ταυτότητα – εξωστρέφεια ”. Ήταν μία δράση που έγινε με τη σύμπραξη Αναπτυξιακών Εταιρειών της ευρύτερης περιοχής. Έγινε στο πλαίσιο του σχεδίου διακριτικής συνεργασίας, με την επωνυμία ” say cheese – Balkan Cheese ”.
Σκοπός της διήμερης αυτής δράσης ήταν η ανάδειξη της πολιτιστικής και της παραγωγικής ταυτότητας της τυροκομίας στην Πελοπόννησο, η ενίσχυση της διατοπικής συνεργασίας και η δημιουργία των βάσεων για τη θεσμοθέτηση, ενός διαπεριφερειακού θεσμού, με ετήσιο χαρακτήρα, αφιερωμένου στους τυροκομικούς δρόμους της Πελοποννήσου.
Έγιναν διάφορα δρώμενα το διήμερο στα Καλάβρυτα. Φάνηκε η ανάγκη της καταγραφής και της αξιοποίησης της τυροκομικής παράδοσης, ως ένα μέσα αγροδιατροφικής, τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Στην ανάγκη αυτή, εστίασαν και οι εισηγητές της εκδήλωσης, όπου ο καθένας έδωσε τη δική του διάσταση σε αυτή με βάση την ιδιότητα και εξειδίκευσή του.
Ο Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και ο Μόσχος Κορασίδης, Διευθυντής ΕΘΕΑΣ, αναφέρθηκαν στις απαιτούμενες θεσμικές ενέργειες σήμανσης και πιστοποίησης της παραδοσιακής βαρελίσιας φέτας.
Ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος, Ειδικός από το προσωπικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ανέδειξε την διάσταση της τυροκομικής παράδοσης, ως ένα πολιτιστικό προϊόν, μέσα από την εισήγησή του, για τη δημιουργία ενός Μουσείου Τυροκομίας, ενώ ο Σωτήρης Μπόλης, σύμβουλος Αναπτυξιακών Δράσεων, εστίασε στην αναγκαιότητα ανάδειξης και καταγραφής της παραδοσιακής τεχνικής παραγωγής φέτας Καλαβρύτων, σε ξύλινα βαρέλια στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου του Υπουργείο Τουρισμού από τη Μαρία Κιάμου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο τουριστικής και αγροδιατροφικής ανάπτυξης και το οποίο πλέον έχει θεσμικά κατοχυρωθεί.
Κομβική στιγμή της εκδήλωσης, ήταν η παρουσίαση της πρότασης, για τη θεσμοθέτηση της «Ημέρας Πελοποννησιακών Δρόμων του Τυριού», ως μια ετήσια πολυθεματική διοργάνωση, αφιερωμένη στην τυροκομική ταυτότητα της Πελοποννήσου, η οποία επικυρώθηκε με την υπογραφή απόφασης – μνημονίου συνεργασίας των συνδαιτημόνων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος