Τα Επιμελητήρια Αρκαδίας και Μεσσηνίας ζητούν βελτίωση της εφαρμογής του προγράμματος ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Παρέμβαση Επιμελητηρίων Αρκαδίας και Μεσσηνίας, με αίτημα για βελτίωση της εφαρμογής του προγράμματος ‘‘ ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων” σε περιοχές του σχεδίου της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης.

Έστειλαν επιστολή προς τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδα Καλλίρη, όπου και του επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις, στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος.

Παράλληλα, ζητούν την τροποποίηση κάποιων συγκεκριμένων προϋποθέσεων, που, λόγω της γραφειοκρατίας και άλλων παραμέτρων, δυσχεραίνουν – όπως λένε – την υλοποίηση των έργων.

Υποστηρίζουν, ότι, λόγω των πιο πάνω ζητημάτων, μπαίνει σε κίνδυνο η ομαλή πορεία των επενδύσεων.

H επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: (…) Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν  δυσκολία όσον αφορά στην υλοποίηση του 40% του έργου μέσα στο α’ εξάμηνο του χρονοδιαγράμματος. O λόγος της δυσκολίας μας είναι, ότι για την υλοποίηση των εργασιών απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, που σε πολλές περιπτώσεις φοβόμαστε ότι δεν θα εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες στον κατάλληλο χρόνο, έτσι ώστε να προχωρήσει η κάθε επιχείρηση στις δαπάνες που έχει εγκριθεί.

Δεδομένου ότι αρκετές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε περιοχές που μπορεί να έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, η έκδοση αδείας καθυστερεί ακόμα περισσότερο, καθώς πρέπει να γνωμοδοτήσει θετικά και να βγάλει απόφαση και η εφορεία Νεότερων Μνημείων.

Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα έχουν στην κατοχή τους την οικοδομική άδεια δεν μπορούν να στείλουν προκαταβολές στους προμηθευτές τους, καθώς βάσει του οδηγού του προγράμματος δεν είναι επιλέξιμες οι προκαταβολές για την κάλυψη της υποχρέωσης, που έχουμε για το 40% του έργου στο α εξάμηνο του χρονοδιαγράμματος, γεγονός που δυσχεραίνει την υλοποίηση των έργων (…).

Επίσης, τα Επιμελητήρια, στέκονται και σε άλλα ζητήματα.

Περιγράφουν, ότι (…) πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υλοποίηση όσον αφορά την εισαγωγή εξοπλισμού, από το εξωτερικό όσο και προμήθειας εξοπλισμού και από εγχωρίους προμηθευτές, καθώς ο χρόνος παράδοσής σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τους έξι μήνες δημιουργώντας πρόβλημα στα επενδυτικά σχέδια που κινδυνεύουν και με απένταξη.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μέχρι σήμερα το πληροφοριακό σύστημα ΟΠΣΚΕ δεν δίνει την δυνατότητα σε αίτημα τροποποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου δυσχεραίνοντας την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων ακόμα περισσότερο (…).

Τα Επιμελητήρια ζητούν τροποποίηση της πράξης και αφαίρεση της προυπόθεσης, να έχει δηλαδή, υλοποιηθεί, το 40 % του έργου, μέσα στο α εξάμηνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος