Τα αρχαία νομίσματα “αφηγούνται’ την μοναδικότητα της χώρας του Πέλοπα

Άνοιξε τις πύλες της η πρώτη περιοδική έκθεση που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας.

Τίτλος αυτής, “Μνήμη και εντύπωμα”, μία περιήγηση στη χώρα του Πέλοπα, με “οδηγό” αρχαία νομίσματα.

Μία έκθεση, που όπως γράφει στο κείμενο του φυλλαδίου, η Δρ Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου (Προϊσταμένη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), (…) αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στη μνήμη και στη συλλογική ανάμνηση, τον μύθο και την προφορική αφήγηση (…).

Η έκθεση, συνιστά προϊόν δημιουργικής συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου.

Ο επισκέπτης, μέσα απ’ τα πενήντα έξι, αρχαία, αργυρά και χάλκινα νομίσματα και μέσα απ΄ το μετάλλιο του 19ου αιώνα και σε συνδυασμό με τα μόνιμα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, αντιλαμβάνεται την σημαντική συνεισφορά της γης του Πέλοπα.

Τα αρχαία νομίσματα “αφηγούνται’ την μοναδικότητα της χώρας του Πέλοπα
Στ. Ζορμπαλάς

Όπως γίνεται γνωστό, τα νομίσματα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον ελληνικό και διεθνή χώρο και προέρχονται απ’ την Νομισματική Συλλογή του ΚΙΚΠΕ.

Τα υπόλοιπα επτά, ανήκουν στις μόνιμες συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, ενώ άλλα δύο, είναι δάνειο από το Μουσείο Μπενάκη.

Και συνεχίζει η Δρ/ Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου, ως εξής:

(…) Αυτό το ταξίδι, στο οποίο μπλέκονται μνήμες, φαντασία και πραγματικότητα, έχει ως αφετηρία την Τεγέα, σταθμούς σε διάφορες περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου – όπως την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Μικρά Ασία και την Ιταλία – και τερματισμό στην Αρκαδία, όχι ως τόπο υπαρκτό, αλλά ως τόπο φαντασιακό, ως ιδανικό προορισμό του νου και της ψυχής (…).

Το αφήγημα της έκθεσης, ξεδιπλώνεται σε δύο ενότητες.

Στις ”στοχευμένες αφηγήσεις” και στις ”συνομιλίες”.

Η έκθεση, συνδιοργανώνεται απ’ το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΚΙΚΠΕ και το Μουσείο Μπενάκη.

Φιλοξενείται και στον δεύτερο εκθεσιακό σταθμό, τον νέο πολυχώρο του Ιδρύματος, στο Στάδιο της Τεγέας.

Εκεί, μέσα απ’ το φωτογραφικό υλικό, ο επισκέπτης, βλέπει την πρόσληψη του τόπου και τις τύχες των μύθων (και όχι μόνο), του πρώτου εκθεσιακού σταθμού (Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας).

Ένα… σπονδυλωτό αφήγημα, που αναπτύσσεται σε δύο χώρους.

Τα αρχαία νομίσματα “αφηγούνται’ την μοναδικότητα της χώρας του Πέλοπα
Στ. Ζορμπαλάς

Η έκθεση Θα είναι ανοιχτή, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Την γενική επιμέλεια και τον συντονισμό αυτής, εκτός της Δρ. Άννας Βασιλικής Καραπαναγιώτου, έχει και ο Γιάννης Στόγιας (Προιστάμενος – ερευνητής – νομισματολόγος).

Την ομάδα εργασίας απαρτίζουν οι Στέλιος Δαμίγος (επιμελητής, ερευνητής, ιστορικός), Δρ. Όλγα Κακλαμάνη (επιμελήτρια, ερευνήτρια, αρχαιολόγος), Ευαγγελία Αργυροπούλου (αρχαιολόγος).

Την μουσειολογική μελέτη έχει ο Θωμάς Τσουκαλάς (Αναπλ. αρχιτέκτονας, Μηχανικός Μ.Α. Μουσειολογία, διαχείριση πολιτισμού).

Τα οπτικοακουστικά μέσα και τις φωτογραφήσεις έχει επιμεληθεί ο Σάββας Αβραμίδης (δημιουργός οπτικοακουστικού έργου, φωτογράφος ).

Στα εγκαίνια της έκθεσης, παρευρέθηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο δήμαρχος της Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος