Στο Γύθειο Λακωνίας συνεδρίασε, πρόσφατα, το συμβούλιο των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Εξετάστηκαν διάφορα θέματα, ενώ, υπήρξαν εισηγήσεις για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και το ψηφιακό πελατολόγιο, με χρηματοδοτικά εργαλεία, με τα πνευματικά δικαιώματα, με τα ζητήματα δόμησης, με τους υδάτινους πόρους κ.ά.
Συμμετείχαν και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Εμπορικών Συλλόγων της Πελοποννήσου στη σύσκεψη αυτή. Επίσης, θίχθηκαν και θέματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και κατάρτιση επαγγελματιών και εμπόρων, με τις στρατηγικές δράσεις, με το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το σύστημα προκήρυξης και διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Ο Προέδρος του ΠΕΣΠ Ιωάννης Παναρίτης, την τοποθέτησή του, έθιξε το κόστος λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελεί ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που αντιμετωπίζουν και τόνισε, ότι, είναι ζήτημα μείζονος σημασίας, η δημιουργία και απορρόφηση επενδυτικών εργαλείων για την στήριξη του τοπικού επιχειρείν. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόσφατο μέτρο «Ψηφιακό Πελατολόγιο» και τις επιπτώσεις του στους κλάδους εφαρμογής του.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι Αντιπρόεδροι του ΠΕΣΠ. Ο Φώτης Δαμούλος, επεσήμανε τη σημασία των επενδυτικών προγραμμάτων και την ανάγκη για αξιοποίηση αυτών από τις επιχειρήσεις. Ο Φώτης Δαμούλος τόνισε ότι «πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των επιχειρήσεων και να είμαστε σε ετοιμότητα για κατάθεση προτάσεων και παρεμβάσεων». Κλείνοντας, αναφέρθηκε στα πνευματικά δικαιώματα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης.
Ο Ευάγγελος Ξυγκώρος, τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν κίνητρα στήριξης των επιχειρήσεων της περιφέρειας και παράλληλα να υπάρξει κατάρτιση και ενημέρωση των επιχειρηματιών.
Ο Παναγιώτης Λουζιώτης, αναφέρθηκε και αυτός στον σημαντικό ρόλο των επενδυτικών προγραμμάτων και πρότεινε την έγκριση προγραμμάτων για μικρομεσαίες και αυτοαπασχολούμενους με μικρό προϋπολογισμό. Επίσης, τόνισε, ότι, πρέπει να υπάρχει τακτική επικοινωνία μεταξύ μελών και Επιμελητηρίων. Επισήμανε τον ρόλο της ΚΕΕΕ και ότι οι προτάσεις θα πρέπει να τοποθετούνται και να εκφράζονται συλλογικά, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Ο Ιωάννης Τρουπής, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των τεχνικών επαγγελμάτων και στην ανάγκη στήριξής τους. Επιπλέον, τόνισε, ότι μέσω συλλογικών δράσεων, υπάρχει δυνατότητα να εντοπιστούν και να καταγραφούν τα προβλήματα, όλων των κλάδων και να εκπροσωπηθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά από τα Επιμελητήρια.
Στις τοποθετήσεις προέδρων και εκπροσώπων των Ομοσπονδιών και των Εμπορικών Συλλόγων, αναφέρθηκαν τα προβλήματα και ζητήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα. Κοινή γραμμή τους, ήταν, ότι οι λύσεις, μπορούν να δοθούν, σε συλλογικό επίπεδο, με στενή συνεργασία φορέων και Επιμελητηρίων.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Συμβουλίου, Ιωάννης Παναρίτης, δεσμεύτηκε ότι οι επικοινωνία με τους συλλογικούς φορείς θα συνεχιστεί, με πιο στοχευμένες προσεγγίσεις σε θέματα και δράσεις.
Οι συμμετέχοντες, θα πρέπει να αποστείλουν τις προτάσεις τους και τις τοποθετήσεις τους στα Επιμελητήρια, ώστε να συγκεντρωθούν και να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες και παρεμβάσεις.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος