Συνέδριο για την “Πελοποννησιακή Γερουσία” σε Τρίπολη και Τεγέα

Σε εξέλιξη είναι στην Τεγέα Αρκαδίας το διήμερο επιστημονικό συμπόσιο για την “Πελοποννησιακή Γερουσία”, τη διοργάνωση του οποίου έχει αναλάβει το Ίδρυμα Μιχαήλ ν. Στασινόπουλος – Βιοχάλκο και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Τις εργασίες του συνεδρίου στηρίζει ο δήμος της Τρίπολης με αφορμή και τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Άλωσης της Τριπολιτσάς και όλα τα θέματα που αναπτύσσουν οι ομιλητές – επιστήμονες, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Η εναρκτήρια συνεδρία, έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου της Τρίπολης.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Τζιούμης, η Αλεξάνδρα Στασινοπούλου (Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – Βιοχάλκο) και η Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), όπου και έκανε το άνοιγμα του συνεδρίου.

Συνέδριο για την “Πελοποννησιακή Γερουσία” σε Τρίπολη και Τεγέα
Στ. Ζορμπαλάς

Πέρα απ’ την ανάλυση για τον πρωτότυπο θεσμό της Γερουσίας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διοικητική συγκρότηση των επαναστατημένων περιοχών, στην οργάνωση της επιμελητείας των ενόπλων σωμάτων και στην εδραίωση του Αγώνα, το συνέδριο απασχόλησαν και άλλα θέματα, όπως αυτό του συμφωνητικού της πατριωτικής συνεργασίας (16 Οκτωβρίου 1822).

Το δίφυλλο, αυτό έγγραφο, ιστορικό τεκμήριο και υλικό κατάλοιπο της Επανάστασης, δόθηκε – ως δώρο – στο Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – Βιοχάλκο, το οποίο και θα κατατεθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Το ένορκο συμφωνητικό των 17 μελών της Πελοποννησιακής Γερουσίας με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη (συμφωνητικό φιλίας, συνεργασίας, αμοιβαίας υποστήριξης), αποτέλεσε βάση, πάνω στην οποία αναπτύχθηκαν οι ομιλίες, αλλά και όλος ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Στόχος του Ιδρύματος Μ. Στασινόπουλος – Βιοχάλκο και του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, είναι να παραχθεί, μία καλή βάση, πάνω στην οποία, μαθητές – μαθήτριες, φοιτητές – φοιτήτριες, εκπαιδευτικοί κλπ, να μπορούν να βρίσκουν, σημαντικές πληροφορίες, με αφορμή το τεκμήριο γύρω απ΄ τον Αγώνα και γύρω απ’ την θεσμική συγκρότηση του Κράτους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος