Σπάρτη: Έναρξη εργασιών ανάδειξης της “Οικίας της Ευρώπης”

Ξεκίνησαν, δειλά-δειλά, οι πρώτες εργασίες, που έχουν να κάνουν με το σπουδαίο έργο της ανάπλασης-ανάδειξης του χώρου που βρίσκεται το σπουδαίο ψηφιδωτό της ρωμαικής εποχής, το γνωστό ”σπίτι της Ευρώπης’‘, στη Σπάρτη.

Η σχετική ανάρτηση του δημάρχου Σπάρτης, κ. Π. Δούκα, στην ιστοσελίδα του δήμου, είναι χαρακτηριστική:

Σπάρτη: Έναρξη εργασιών ανάδειξης της “Οικίας της Ευρώπης”

“Ύστερα από προσπάθειες πολλών για αρκετά χρόνια (βλ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και πολλούς άλλους), ξεκίνησαν σήμερα, υπό τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σπάρτης, Δημήτρη Καπονικολό, οι εργασίες κατεδάφισης των παραπηγμάτων και ανάπλασης – ανάδειξης του χώρου όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό ρωμαϊκής εποχής, της λεγόμενης «Οικίας της Ευρώπης»!

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι από την εποχή των Μηδικών Πολέμων (490-479 πΧ) είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν κάτι εντελώς ξεχωριστό από την Ασία!

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων της Φοινίκης.

Ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο την απήγαγε στη Κρήτη («επεί δε επέβη τη νήσω (Κρήτη) ο μεν ταύρος ουκέτι εφαίνετο, επιλαβόμενος δε της χειρός o Ζεύς απήγε την Ευρώπην εις το Δικταίον άντρον ερυθριώσαν και κάτω ορώσαν…», Λουκιανός Σαμωσατέας, Ενάλιοι Διάλογοι, 15, 4)!

Έτσι γεννήθηκαν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Αργότερα, όταν ο Δίας την παράτησε και γύρισε στον Όλυμπο, η Ευρώπη παντρεύτηκε το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα. Αυτόν διαδέχθηκε ο Μίνωας, ιδρυτής του “Mινωϊκού Πολιτισμού”, ίσως ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

Για τη σπουδαιότητα λοιπόν του ψηφιδωτού αυτού, όταν πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του χώρου όπου στεγάζεται, θα προσκαλέσουμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα δώσουν το παρόν, σπουδαίες προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη”!

Σπάρτη: Έναρξη εργασιών ανάδειξης της “Οικίας της Ευρώπης”

από το www.sparti.gov.gr
πηγή φωτό: www.sparti.gov.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος