Σήμανση ιστορικής βελανιδιάς στην Μονή Καλτεζών Αρκαδίας

Δίπλα στην εμβληματική βελανιδιά, στην είσοδο της ιστορικής Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση σήμανσης του συγκεκριμένου  δένδρου – μνημείου.

Το δρώμενο, οργάνωσε το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Πρόκειται για δράση που έχει να κάνει το “1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δένδρων Ελληνικής Επανάστασης” και που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής ”Ελλάδα 2021”.

Στην εκδήλωση, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μεταλλικής ετικέτας, με την οποία σημάνθηκε η βελανιδιά, σιωπηλός μάρτυρας της 1ης συνέλευσης των Ελλήνων και της σύστασης της Πελοποννησιακής Γερουσίας, τον Μάιο του 1821.

Τα αποκαλυπτήρια της μεταλλικής ετικέτας, σε μια συμβολική κίνηση, έγιναν από κοινού, από τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. Αλέξανδρο, τον δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης Γεωργία Παναγοπούλου, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Τρίπολης Ελένη Καρούτζου και τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας δήμου Καλαμάτας Γιάννη Ζαφειρόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, το σχέδιο της μεταλλικής ετικέτας, φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς, η ομογενής ζωγράφος Joanna Kordos, που ζει στη Μελβούρνη και είναι εμπνευσμένο από την εμβληματική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Σήμανση ιστορικής βελανιδιάς στην Μονή Καλτεζών Αρκαδίας
Ινστιτούτο Πολιτισμού Καλαμάτας

Οι επετειακές εκδηλώσεις σήμανσης των 71 δέντρων ελευθερίας, που έχουν καταγραφεί, θα συνεχιστούν, στο πλαίσιο συνεργασίας του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας, με τους Δήμους της Πελοποννήσου, ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο δίκτυο πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου.

Ο ερευνητικός φάκελος ιστορικής τεκμηρίωσης των εν λόγω μνημειακών δέντρων, θα σταλεί στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να αξιολογηθεί από την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή, για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003), με στόχο το επετειακό στοιχείο να εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Παράλληλα, επιδιώκεται, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η αριθμητική και γεωγραφική διεύρυνση του Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης και η δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής προστασίας των εν λόγω εμβληματικών δέντρων ελευθερίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος