“Σάρκα και οστά” πήρε η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας και της κυριότητας των κτισμάτων του Ψυχιατρείου Τρίπολης

Εκδήλωση, για να γνωστοποιηθεί το γεγονός, της σύνταξης, της υπογραφής και της έκδοσης, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείου Οικονομικών), για την οριστική, μεταβίβαση, νομή και κατοχή, όλων των κτισμάτων, του τέως Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έλαβε χώρα, στην έδρα της Πρυτανείας του Ιδρύματος, στην Τρίπολη.

Παρευρέθηκε στην παρουσίαση του γεγονότος, ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής, ο Αρκάς Υφυπουργός των Εξωτερικών (αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού), Κώστας Βλάσης και ο διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, Αναστάσιος Τζανής.

Μετά από επίπονες, δύσκολες και χρονοβόρες, λόγω γραφειοκρατίας, προσπάθειες, ένα … όνειρο για το Πανεπιστήμιο, την Τρίπολη, την Αρκαδία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, φαίνεται να παίρνει το δρόμο του…

Η οριστική μεταβίβαση των κτιρίων του παλαιού Ψυχιατρείου Τρίπολης, στο Πανεπιστήμιο, για να γίνει ένα σύγχρονο, πανεπιστημιακό κάμπους (ένα απ’ τα μεγαλύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, με προυπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, περίπου), παίρνει “σάρκα και οστά”, με την έκδοση της πολυπόθητης αυτής ΚΥΑ.

Θα πρέπει τώρα, να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες και φυσικά, να αναζητηθούν οι πόροι χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Δημόσιες Επενδύσεις, ιδιώτες – χορηγοί κλπ.).

“Σάρκα και οστά” πήρε η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας και της κυριότητας των κτισμάτων του Ψυχιατρείου Τρίπολης
Στ. Ζορμπαλάς

Στην λιτή τελετή της Τρίπολης, ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Αθανάσιος Κατσής, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

” Εκδόθηκε η ΚΥΑ, όπου παραχωρείται σ’ εμάς η ιδιοκτησία και η κυριότητα των κτιρίων του Ψυχιατρείου. Θα ακολουθήσει η μετεγγραφή στο Υποθηκοφυλακείο. Το 2019, απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση είχε βγει ο νόμος. Τώρα βγήκε η ΚΥΑ. Βοήθησε πολύ ο Υφυπουργός Κώστας Βλάσης. Πρέπει να προχωρήσει η μελέτη για τα έργα που είναι να γίνουν. Έχουμε εμείς, ήδη, κάνει κάποιες προμελέτες. Χρειάζεται να πιέσουμε για τις χρηματοδοτήσεις. Ζητώ βοήθεια και συνεργασία από όλους. Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει τη μοίρα του Πανεπιστημίου και της ευρύτερης περιοχής”.

Ο Διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, Αναστάσιος Τζανής, δήλωσε τα εξής:

” Τη διετία 2019 – 2020, έγιναν πολλά πράγματα. Με τον 4610/2019 αποφασίστηκε η μεταβίβαση των υποδομών. Στις 19 Δεκεμβρίου, εμείς, ως Διοίκηση, δηλώσαμε το γεγονός στο Κτηματολογικό Γραφείο Τρίπολης. Στις 27 Μαίου του 2020, το δ.σ. ενέκρινε τη μεταβίβαση στο Πανεπιστήμιο. Στις 5 Απριλίου 2021, εκδόθηκε η ΚΥΑ, η οποία επικαιροποιεί και επισφραγίζει τη μεταβίβαση της κυριότητας των ακινήτων στο Πανεπιστήμιο. Είμαστε στην τελική ευθεία για το κάμπους και για την Πανεπιστημιούπολη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική σ’ όλη την Πελοπόννησο”.

Ο Αρκάς βουλευτής της Ν.Δ. και Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, ήταν σαφής:

“Έγινε ένα μεγάλο βήμα. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο και όραμα. Η ΚΥΑ ήταν μία δύσκολη υπόθεση λόγω και της ελληνικής γραφειοκρατίας. Καταφέραμε να τελειώσουμε. Τώρα πλέον, μπορούμε να δούμε τα επόμενα βήματα. Τώρα, ακολουθεί ένας Γολγοθάς για το θέμα της χρηματοδότησης. Δεν μπορεί μόνο ο Αστέρας Τρίπολης να είναι η μεγάλη επένδυση στην περιοχή μας. Ξεκινά στο τέλος του χρόνου και η επένδυση των εργοστασίων του κ. Δέμου. Έρχονται και άλλες. Θα αλλάξει ριζικά η εικόνα της πόλης. Θα επιδιώξω επαφή με την Υπουργό Παιδείας, κ. Κεραμέως, ώστε να δούμε εάν μπορεί το Υπουργείο να στηρίξει χρηματοδοτικά το κάμπους. Υπάρχει και η Περιφέρεια με το ΕΣΠΑ και φυσικά οι ιδιώτες – χορηγοί. Υπάρχουν σαφώς δυσκολίες. Θα στηρίξω με όλες τις δυνάμεις μου, ώστε να γίνει το κόσμημα αυτό. Μπορεί να συνδυαστεί με την αναβάθμιση και τις δράσεις στη λίμνη της Τάκας, που είναι κοντά”.

“Σάρκα και οστά” πήρε η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας και της κυριότητας των κτισμάτων του Ψυχιατρείου Τρίπολης
Στ. Ζορμπαλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος