Ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Εγκρίθηκε – ομόφωνα – ο νέος προυπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Κατά την έκτακτη, ειδική συνεδρίαση (2η πρόσκληση μέσα σε 24 ώρες, λόγω μη επίτευξης απαρτίας κατά την πρώτη πρόσκληση) και με την απουσία (για 2η φορά) των περισσοτέρων περιφερειακών παρατάξεων (με πρόσφατη επιστολή τους, γνωστοποίησαν την απόφασή τους να απέχουν, λόγω και των νέων δεδομένων που ανακύπτουν απ’ το ΣτΕ).

Ρεαλιστικός και αυξημένος ο προυπολογισμός

Σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή, αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Χρήστο Λαμπρόπουλο, το ύψος του νέου προυπολογισμού φτάνει τα 348 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον προυπολογισμό, ρεαλιστικό, ισοσκελισμένο, αυξημένο, κατά 10 % απ’ τους προηγούμενους και με περιορισμένες τις εναλλακτικές δαπάνες του.

Υλοποιούμε το Τεχνικό Πρόγραμμα. Στον προυπολογισμό, εισήλθαν οι πιστώσεις απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης – Ανθεκτικότητας (5 εκατ. ευρώ για το σιδηροδρομικό δίκτυο, 20 + 40 εκατ. ευρώ, για οδικά έργα ασφάλειας), έγιναν εγγραφές απ’ το Πράσινο Ταμείο, υπάρχει μέριμνα για τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, αλλά και εγγραφές απ’ το Περιφερειακό Ταμείο“, είπε ο Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Υλοποίηση τεχνικού προγράμματος

Ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε, πως “στην ουσία υλοποιούμε το Τεχνικό Πρόγραμμα. Ο προυπολογισμός εγκρίθηκε στο Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών και στην ουσία είναι ένα κλάσμα του γενικού προυπολογισμού του κράτους“.

Αναφερόμενος στο θέμα με την απόφαση του ΣτΕ, για τις συνθέσεις των επιτροπών στους δήμους και την στάση των παρατάξεων, στο περιφερειακό συμβούλιο της Πελοποννήσου, ο Παναγιώτης Νίκας, τόνισε οτι, “εμείς εδώ δεν νομοθετούμε. Η Βουλή των Ελλήνων νομοθετεί. Εμείς ακολουθούμε τους νόμους. Το πρόβλημα είναι ο νόμος, ο νόμος ομηρίας“.

Μειωμένες τομεακές δαπάνες

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης, με αφορμή, άλλη συζήτηση, που είχε να κάνει με δαπάνες για εκθέσεις, ταξίδια, δημόσιες σχέσεις και δικηγορικές αναθέσεις, για λογαριασμό της Περιφέρειας, παρέθεσε αριθμούς, που αποδεικνύουν – κατά τα λεγόμενά του – αισθητά χαμηλότερες δαπάνες, σε σχέση με αυτές που έλαβαν χώρα, στα έτη διακυβέρνησης της παράταξης του Πέτρου Τατούλη.

Τα μεγάλα έργα

Ο περιφερειάρχης, μίλησε και για τα μεγάλα έργα του 2023, σημειώνοντας οτι “έχουμε τα 5 εκατ. ευρώ για το περιβαλλοντικό πάρκο απ’ την Κόρινθο μέχρι τη Βόχα, έχουμε τα 20 + 45 εκατ. ευρώ, απ’ το Εσωτερικών και το Υποδομών, για τα έργα της οδικής ασφάλειας“.

Ο Παναγιώτης Νίκας, υπενθύμισε τα χρήματα απ’ το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ γνωστοποίησε και την άμεση έναρξη των πληρωμών (2,5 εκατ. ευρώ και 5 εκατ. ευρώ) των εργολάβων, για διάφορα έργα που εκτέλεσαν για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τελικά ο προυπολογισμός, πέρασε με 19 θετικές ψήφους επί των παρόντων (με φυσική ή με ηλεκτρονική παρουσία, ενω υπήρξαν και 2 λευκά.

Νομικός ακτιβισμός

Πριν την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Ιωάννης Μαλτέζος, χαρακτήρισε ως ”νομικό ακτιβισμό” τις ενέργειες των παρατάξεων που διαμαρτυρήθηκαν και απείχαν απ’ την ειδική συνεδρίαση, ενώ, για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης, επικαλέστηκε την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, την οποία και ανέγνωσε στην αίθουσα των συνεδριάσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος