Προχωρά η διαδικασία για την αναγνώριση της χωραΐτικης ποικιλίας ελαιόλαδου Γορτυνίας

Προχωρά η διαδικασία ώστε να υπάρξει αναγνώριση της χωραΐτικης ποικιλίας ελαιόλαδου Γορτυνίας, ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. Πρόσφατα, με πρωτοβουλία του δήμου Γορτυνίας, έγινε και σχετική εκδήλωση για το θέμα.

Η Γεωπόνος Σοφία Καλαϊτζάκη, παραγωγός και η ίδια, με εμπειρία στην πιστοποίηση της ελιάς, αναφερόμενη στο χωραΐτικο Γορτυνίας, μίλησε για ένα προϊόν μοναδικό με εξαιρετικές ιδιότητες, το οποίο οφείλουν οι υπεύθυνοι να το κατοχυρώσουν ως ΠΟΠ.

Η ίδια, έκανελεπτομερή αναφορά, στις διαδικασίες σύστασης «Ομάδων Παραγωγών» και τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές της ελιάς, οι οποίες πρέπει να τηρούνται για ένταξη στο Μητρώο ΠΟΠ.

Έθεσε τιςπροϋποθέσεις και απάντησε τα ερωτήματα παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων.

Παράλληλα, συνέλεξε στοιχεία για τη σύνταξη της μελέτηςυποβολής αίτησης καταχώρησης, ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης του ελαιόλαδου ποικιλίας χωραΐτικης, που καλλιεργείται στην περιοχή Γορτυνίας Αρκαδίας, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1151/2012 και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως έγινε γνωστό, θα απαιτηθούν, τουλάχιστον 4 χρόνια για την ωρίμανση και την τελική έκβαση της αναγνώρισης του προϊόντος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος