Nα προβεί, άμεσα η Πολιτεία, σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διόρθωση των στρεβλώσεων, απ’ την εφαρμογή του ΠΔ 129/2025, ζητά με επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου της χώρας.
Το Περιφερειακό Τμήμα, αναφέρει τα εξής για το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος: (…) αγνοείται πλήρως η υφιστάμενη κατάσταση, η πραγματική εξέλιξη και οι σύγχρονες ανάγκες των περιοχών αυτών. Δεν είναι δυνατόν να αποκλείεται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό η οποιαδήποτε, μεταγενέστερη του έτους 1983, οικιστική ανάπτυξη, η οποία βασίστηκε στη κείμενη Νομοθεσία και πραγματοποιήθηκε με τις αποφάσεις των αρμόδιων κρατικών οργάνων. Η συρρίκνωση των ορίων θα μετατρέψει πολλά αδόμητα οικόπεδα, τα οποία είναι άρτια και οικοδομήσιμα σήμερα, σε αγροτεμάχια που θα εμπίπτουν πλέον σε καθεστώς εκτός σχεδίου δόμησης. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη σοβαρή απαξίωση της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, μειώνοντας δραστικά την εμπορική αξία των επηρεαζόμενων ακινήτων και δημιουργώντας σημαντική οικονομική ζημία στους ιδιοκτήτες που έχουν προγραμματίσει την αξιοποίησή τους με βάση το υφιστάμενο καθεστώς.
Η επιστολή, συνεχίζει, αναφέροντας τα εξής: (…) Επιπροσθέτως η απόρριψη από το ΣτΕ του καθορισμού της αραιοδομημένης ζώνης Γ των οικισμών, κρίνοντάς την ως περιοχή εκτός σχεδίου δόμησης (ήτοι απαίτηση για γήπεδο άνω των 4 στρεμμάτων και πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο), αποθαρρύνει κάθε τάση ανάπτυξης και επιστροφής στην περιφέρεια που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις πληθυσμιακής συρρίκνωσης και οικονομικής στασιμότητας. Η ολομέλεια του ΣτΕ, κάνοντας επίκληση στην προστασία του περιβάλλοντος με τις πρόσφατες αποφάσεις της, προκαλεί σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στους πολίτες, αγνοώντας άλλα θεμελιώδη, κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα, δικαιώματα αυτών. Η έκδοση αποφάσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση, 38 χρόνια μετά το Π.Δ. της 24.5.85 [ΦΕΚ270/τ.Δ/31.5.85], η έκδοση απόφασης για τα κίνητρα του Ν.Ο.Κ., 12 χρόνια μετά την ψήφιση του Ν.4067/12 και τελευταία οι κατευθύνσεις για τις αναοριοθετήσεις των οικισμών, 40 χρόνια μετά το Π.Δ. της 24.4.85 [ΦΕΚ 181/τ.Δ/3.5.’85], εγείρουν πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς. Συγχρόνως η Πολιτεία επιδεικνύει έλλειψη τόλμης να προχωρήσει στη δημιουργία σαφούς νομοθετικού πλαισίου που θα επιλύει τα προβλήματα αυτά (…).
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Πελοποννήσου, ισχυρίζεται, ότι, τα πιο πάνω θέματα, έχουν επηρεάσει αρνητικά την αγορά των ακινήτων, την ανοικοδόμηση, τις επενδύσεις, τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας και για το λόγο αυτό, ζητά απ’ την Πολιτεία, να προβεί, άμεσα, στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να υπάρξει διόρθωση των σοβαρών στρεβλώσεων – όπως τις χαρακτηρίζει.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος